Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У музеї волинської ікони презентували відреставровані образи

14 травня у Музеї волинської ікони відбулася презентація відреставрованих ікон XVIII ст. Вже 20 років поспіль Музей волинської ікони тісно співпрацює з Національним науково-дослідним реставраційним центром України і його Львівським філіалом. Важливими аспектами такої співпраці є не тільки реставрація волинських ікон, а й рентгенографічні та техніко-технологічні дослідження пам’яток, вироблення рекомендацій щодо їхнього зберігання та експонування. Інформація, отримана реставраторами, які мають можливість зазирнути у внутрішню структуру твору, надзвичайно важливо для атрибутування, аналізу стилістики, визначення авторства ікон.
Ікони вирізняються яскравими насиченими і соковитими барвами, багатством золота і срібла, лагідними і простодушними ликами святих, оптимістичним і життєстверджуючим настроєм. Ікони з Рудки-Козинської стали відкриттям ще однієї невідомої сторінки з історії волинського іконопису і творчості талановитого анонімного маляра XVIII ст., який працював на теренах нашого краю.
У презентації взяв участь Митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт. Владику супроводжували секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук та голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.
У 1987 році Владика був настоятелем Свято- Троїцького храму і особисто передав ікони, які на той час були у аварійному стані і знаходились на горищі церкви. Митрополит щиро поділився спогадами про події 26-річної давності.
Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва сердечно дякували Владиці за моральну і матеріальну підтримку діяльності музею. На згадку про нинішню зустріч від імені колективу Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва подарувала Владиці гравертон із зображенням Новозавітної Трійці.