Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Пройшла фінальна частина конкурсу «Православ’я на Русі: історія, духовність, культура»

23-24 травня у Волинській духовній семінарії пройшла фінальна частина конкурсу «Православ’я на Русі: історія, духовність, культура», який проводився з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Учбовим комітетом при Священному Синоді УПЦ серед студентів вищих духовних навчальних закладів УПЦ.
23 травня перед початком конкурсу голова Учбового комітету єпископ Ірпінський Климент зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Володимира до організаторів та учасників, після чого звершив молебень в семінарському храмі на честь святих рівноапостольних Кирила та Мефодія.
Фінальний етап конкурсу складався з трьох частин: написання есе з тематики, яка торкалася значення події Хрещення Русі, їх презентації перед поважним журі та бліцтурніру, на якому студенти повинні були показати свою обізнаність у пам’ятках давньоруської писемності.
Того ж дня єпископ Климент очолив Всенічне бдіння у семінарському храмі з нагоди його престольного свята. Його Преосвященству співслужив ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустік Капауз та викладачі семінарії у священному сані.

24 травня Божественну літургію очолив митрополит Волинський і Луцький Нифонт у співслужінні єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира та єпископа Ірпінського Климента, першого ректора відродженої Київської духовної семінарії, почесного ректора Волинської духовної семінарії протоієрея Петра Влодека, ректора Волинської духовної семінарії протоієрея Рустіка Капауза, викладачів та студентів ВДС у священному сані.
Наприкінці Літургії владика Климент від імені Предстоятеля Української Православної Церкви вручив митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту грамоту Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі за вагомий внесок у розвиток вищої духовної освіти УПЦ та за підтримку творчих робіт на тему «Православ’я на Русі: історія, духовність, культура». Його Високопреосвященство, владика Нифонт подякував всім організаторам та учасникам конкурсу за їхні труди та нагородив Преосвященнішого єпископа Климента відзнакою Волинської єпархії – медаллю Волинської ікони Божої Матері.
Після Літургії відбувся урочистий акт, на якому єпископ Климент передав привітання адміністрації, викладачам, співробітникам і студентам Волинської духовної семінарії з нагоди актового дня від Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Після урочистих промов, відбулося нагородження переможців конкурсу «Православ’я на Русі: історія, духовність, культура». Перше місце за результатами конкурсу посів студент IV курсу Полтавської Місіонерської духовної семінарії Максим Максимов, друге – студент І курсу Волинської духовної семінарії Віктор Мартинюк, ІІІ місце зайняв студент ІІ курсу Почаївської духовної семінарії Сергій Сиротинський. Відзнаку за високий рівень підготовки та знання давньоруських письмових джерел отримав студент ІІ курсу Київської духовної семінарії монах Симеон (Тріщук), а за оригінальність та креативність у виконанні творчої роботи студентка ІІ курсу Володимир-Волинського регентського духовного училища Кокошинська Тетяна.
Переможці отримали дипломи від Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та цінні подарунки.