Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХЕРСОН. Отчет о работе отдела социального служения и благотворительности епархии

Отчет о работе отдела социального служения и благотворительности Херсонской епархии Украинской Православной Церкви, который возглавляет настоятель Варваринской общины города Херсона протоиерей Сергий Дмитриев.

ЗВІТ ПРО РОБОТУ
відділу соціального служіння і благодійності
Херсонської єпархії Української Православної церкви
у 2012 році

1.Організація роботи відділу.
Робота відділу у 2012 році проводилася відповідно затвердженого календарного плану. Головна мета роботи відділу — сприяння розвитку соціального служіння Української Православної Церкви в Херсонській області. Шляхом розвитку партнерства між Херсонською єпархією, державними установами та недержавними організаціями у соціальному служінні, благодійності як в області так і за її межами, розвитку нових напрямків соціального служіння; сприяння активному включенню Церкви в місцеві благочинні і соціальні програми.
Для представлення інтересів Церкви у напрямку розвитку соціального служіння протягом року керівник відділу, протоієрей Сергій Дмитрієв активно брав участь в розгляді соціальних питань на засіданнях обласної та Херсонської міської координаційної ради з питань боротьби з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом, громадської ради, а також громадської ради при обласному центрі соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді, тематичних круглих столах та семінарах, тощо.
Зокрема досвід відділу соціального служіння та благодійності Херсонської єпархії з різних напрямків роботи був представлений на наступних заходах:
міжконфесійній конференції на тему «Роль Церков та релігійних організацій в розвитку та наданні паліативної допомоги в Україні (Київ, лютий 2012);
круглому столі із проблем домашнього насилля, організований Відділом зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату (Москва, березень 2012).
Також представник відділу прийняв участь у з’їзді координаторів конкурсу «Православної ініціативи» та навчальному семінарі (Москва, травень 2012 року).
За ініціативи відділу проведено і ряд місцевих конференцій зі студентами у партнерстві з Херсонським державним університетом, Херсонським обласним ліцеєм ім. Мішукова.

2. Забезпечення розвитку православних соціальнихслужб.
З метою розвитку соціального служіння священикам Херсонської єпархії та громадським організаціям надана інформаційна підтримка регіонального координатора конкурсу «Православна ініціатива». В результаті від Херсонської єпархії подано 7 проектних пропозицій. Три проекти з поданих виграли відкритий конкурс і будуть реалізовані у 2013 році.
Крім створених у 2011 році представництв відділу соціального служіння в Скадовському, Цюрупинському, Голопристанському районах, залучені та пройшли навчання священики у Каланчацькому, Чаплинському, Білозерському районах. У цих районах священики також введені до районних координаційних рад з питань профілактики та боротьби з СНІДом та туберкульозом при районних державних адміністраціях.
Продовжена робота і з розвитку руху добровольців з числа студентів вищих навчальних закладів. На кінець 2012 року студенти-добровольці на постійній основі відвідують дітей у 6 соціальних закладах області (центр для дітей–сиріт в Степанівці, інтернат в Цюрупинську, Старозбур’ївська школа інтернат в с. Збурь‘євка, Новокиївська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів Херсонської обласної ради, дитячий будинок інтернатного типу «Радість» Херсонської обласної ради).
При храмі Св. Варвари відкритий «Центр низького порогу» для бездомних осіб. У Центрі надають послуги бездомним, та особам без визначеного місця проживання. Працює постійний пункт збору одягу для цих нужд.
Інший новий напрямок роботи – з утвердження тверезості. При храмі працює група анонімних наркоманів і алкоголіків. За період роботи до реабілітаційних православних центрів направлено 16 осіб.
Організована системна робота з дитячою обласною бібліотекою. У 2012 році проведено 12 зустрічей з учнями загальноосвітніх шкіл м. Херсону «Азбука духовного життя».

3. Благодійні та соціальні проекти, заходи та акції.
У минулому році відділом соціального служіння і благодійності у партнерстві з організацією «Християнській молодіжний рух «АНАСТАСІС» були реалізовані наступні проекти:
«Запобігання розповсюдження ВІЛ/СНІД, ІПСШ, вірусних гепатитів серед «дітей вулиць» в Херсонському регіоні».Мета проекту — здійснення соціального патруля серед дітей вулиці м. Херсона та створення і діяльності Центру денного перебування дітей в м. Херсоні. В рамках соціального патрулювання здійснювалось: первинне виявлення бездоглядних дітей (патрулювання місць постійного перебування дітей «вулиці»), за потребою бере направлення до лікувальних закладів, притулку для дітей-сиріт, для дообстеження та лікування, психосоціальна реабілітація (надання консультацій, ведення випадку та визначення правового статусу дитини). Проведено ряд заходів серед дітей та підлітків з підвищення рівня інформованості та зміни поведінки на безпечну в притулках, дитячих будинках і спецшколах, в інтернатах, ПТУ. Роботою проекту за рік охоплено понад 500 дітей і підлітків схильних до ризикованої поведінки.
«Посилення відповіді на епідемію туберкульозу у Херсонській області через залучення представників релігійних організацій». В рамках проекту проведені навчання для 75 священників знанням стосовно особливостей туберкульозу, як соціального захворювання, шляху інфікування ТБ, засобам захисту, методам профілактики, особливостям ко-інфекції та небезпеці перерваного лікування, методам мотивації до зміни поведінки. Від Херсонської єпархії активну участь взяли з м. Херсона (прот. Олександр Граур), та з Білозерського (ієр. Олексій Кульчицький), Каланчацького (прот. Ярослав Денькович), Цюрупинського (прот. Олег Бобарикін), Голопристанського (ієр. Сергій Запорожченко), Чаплинського (прот. Олександр Василюк) районів. Вказані священники були введені до складу районних координаційних рад та продовжили активну роботу.
«Створення мережі правової підтримки у сфері ВІЛ/СНІДу». В рамках проекту організована постійна юридична консультація для кризових груп населення.
Протягом року відділом благодійності та соціального служіння у партнерстві з державними структурами та громадськими організаціями проведено ряд традиційних благодійних заходів до церковних свят:
понад 600 дітей-сиріт, дітей з малозабезпечених та соціально незахищених сімей Херсонської області отримали благодійну допомогу у вигляді іграшок, канцелярського обладнання, цукерок, в результаті акції «Різдв’яне дитя»;
понад 500 дітей різних незахищених категорій відвідали благодійну виставу «Великодні пригоди колобка» у Херсонському обласному театрі ляльок в рамках акції «Пасхальна казка – 2012»;
майже 1000 дітей (діти, що знаходяться на лікуванні, діти-сироти, діти з багатодітних та неповних сімей, ВІЛ-інфіковані діти, діти-інваліди) відвідали благодійні вистави та отримали подарунки в рамках щорічної акції «Св. Миколай мандрує Україною – 2012».
Також до 1 вересня разом з обласним управлінням освіти та науки проведена благодійна акція «Замість квітки – подаруй книжку». В результаті акції фонди шкільних бібліотек поповнились 2700 книжками.
Благодійна допомога: Завдяки роботі відділу протягом 2012 року залучено коштів та матеріальної допомоги на загальну суму понад 200 тис. грн.

Серед них:
встановлено металопластикові вікна у дитячому відділені лікарні ім. Тропіних та обласному дитячому притулку (90 тис. грн.);
10 інвалідних колясок та 20 комплектів милиць передано обласній організації, що працює з дітьми-інвалідами «Серце матері»;
дитячі ходунки та медичне обладнання на суму понад 10 тис. грн. передано лікарні ХБК та лікарні ім. Тропіних;
обладнано новими меблями столову Старозбур’ївської школи інтернат на суму понад 15 тис. грн.;
передано 200 пар дитячого взуття до того ж будинку-інтернату;
надано індивідуальну благодійну допомогу на сумму понад 5 тис. грн.

4. Методичне забезпечення діяльності та робота з ЗМІ
Робота відділу висвітлювалась на прес-конференціях, у прямому ефірі ХОДТРК «Скіфія» та радіо «Софія». Організовано постійні виступи у передачі «Подаруй світло» на тему сирітства, дитячої бездоглядності, проблем дітей-інвалідів, тощо.

Голова Відділу соціального служіння та благодійності Херсонської єпархії УПЦ прот. Сергій Дмитрієв