Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

УЖГОРОД. Перед Великоднем в місті «виростуть» 50 «писанкових дерев»

У рамках Року дитячої творчості 28 квітня в області стартує завершальний етап фестивалю-конкурсу «Воскресни, писанко!». Учасниками святкового дійства будуть більше 50 команд из кожного району Закарпаття.
Про це 16 квітня під час брифінгу розповіли журналістам заступник керівника краю Іван Качур, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Маріанна Клап та заступник директора-начальник управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Ганна Сопкова.
Команди складатимуться з дев’яти осіб: шістьох школярів і трьох педагогів. Обов’язковий елемент одягу – вишиванка:
– На площі Народній буде представлено 54 конкурсні роботи – 54 «Великодніх дерева», на яких будуть розвішані писанки, виготовлені в різних техніках виконання. Це буде традиційна писанка оздоблена розтопленим воском (батікова техніка), «дряпанка», «мальованка», дерев’яна різьблена писанка, писанка, прикрашена бісером та інші, – розповіла Маріанна Кляп.
Це вже буде третій (заключний) етап конкурсу. Стартує він 28 квітня і триватиме до закінчення великодніх свят. Дерева на площі будуть розташовані у шаховому порядку, всередині буде розміщено велику сувенірну писанку.
Наприкінці квітня до Ужгорода з’їдуться члени понад 50-ти команд – це і діти, і педагоги. Презентувавши свої вироби, діти зможуть відвідати музеї Ужгорода, організовано також буде святковий обід.
За підсумками обласного етапу переможців визначить журі. За перше місце учасники конкурсу отримають по 3 тисячі гривень, за друге – дві тисячі та 1 тисячу отримають, ті хто посяде третю сходинку.
– Що ж стосується назви «Воскресни, писанко», мабуть комусь вона здасться дещо дивною. Проте хочу зауважити, що зараз ми можемо вільно відвідувати церкву, святкувати Великдень. Проте були часи, коли святкову паску можна було посвятити тільки потай. Відповідно і мистецтво писанкарства занепадало. Сучасна молодь цього, на щастя, вже не застала. Та старші люди це добре пам’ятають. Тож ми сподіваємося: цим фестивалем зможемо створити дітям, які приїдуть до Ужгорода, батькам, педагогам, ужгородцям та гостям міста хороший настрій та показати, якими ж талановитими є наші діти, – резюмували Ганна Сопкова.