Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РІГ. Архієпископ Єфрем благословив роботу по увіковіченню пам’яті Криворізьким священномученикам

У рамках підготовки та відзначення у Криворізькій єпархії 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі, архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем благословив роботу по створенню пам’ятника на честь святих священномучеників Онуфрія (Гагалюка) і Порфирія (Гулевича), перших єпископів Кривого Рогу, які мученицьки постраждали у роки гонінь (1938 +) на Святу Церкву у ХХ столітті.
Ідею особливого прославлення новомучеників Всеросійських ХХ століття, яка була виголошена Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом на Архієрейському Соборі РПЦ 2-5 лютого 2013 року, підтримали Віце-прем’єр-міністр України О.Ю. Вілкул та міський голова м. Кривого Рогу Ю.Г. Вілкул. Творча ідея належить Керуючому Криворізькою єпархією архієпископу Криворізькому та Нікопольському Єфрему та голові Дзержинської у м. Кривому Розі районної ради С.Д. Степанюку.
Втілення творчого задуму покладено на члена Національного союзу художників України, екс-голову Криворізької організації союзу художників України скульптора В.І. Токаря, у творчому доробку якого вже є чудові витвори мистецтва: пам’ятник засновнику міста козаку Кривому Рогу, пам’ятник жертвам голодомору 1932-33 рр. та політичних репресій, пам’ятний знак «Скрижалі» з 10 старозавітними заповідями, пам’ятник генералу армії В.Ф. Маргелову, пам’ятник-бюст Криворізькому науковцю та освітньому діячу Бизову В.Ф., котрі прикрашають площі та сквери м. Кривого Рогу.
На запрошення криворізького скульптора архієпископ Єфрем здійснив робочий візит до майстерні, де запропонував деякі корективи канонічного складу та висловив загальне задоволення від роботи криворізького митця.
Пам’ятник святим священномученикам Онуфрію та Порфирію Криворізьким планується встановити на Соборній площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором м. Кривого Рогу і звершити чин освячення 15 липня 2013 року, у свято чудотворної ікони Божої Матері «Турковицька», в соборне святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі в Криворізькій єпархії.