Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Відбулася зустріч Предстоятеля УПЦ з народними депутатами – членами Міжфракційного об’єднання «За сприяння свободі сумління»

3 квітня у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир зустрівся з членами Міжфракційного об’єднання «За сприяння свободі сумління», яке очолює народний депутат України Ганна Герман. До об’єднання входять представники майже усіх фракцій Верховної Ради України та позафракційні депутати. На зустрічі від депутатського корпусу були присутні народні депутати Ганна Герман, Юрій Мирошниченко, Едуард Гурвіц, Андрій Деркач, Олег Ляшко, Cергій Міщенко, Оксана Калетнік. З боку Української Православної Церкви були присутні Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, голова Військового відділу УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин, голова Комітету з біотичних і етичних питань єпископ Макарівський Іларій, голова Медичного відділу УПЦ єпископ Львівський і Галицький Філарет, голова Молодіжного відділу УПЦ єпископ Обухівський Іона, голова Учбового комітету УПЦ єпископ Ірпінський Климент, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прот. Георгій Коваленко, голова відділу «Церква і культура» ігуменія Серафима (Шевчик), голова Юридичного відділу Валентин Волинець, радник Предстоятеля УПЦ Юрій Решетніков та Представник УПЦ при Верховній Раді України прот. Василій Русінка.
Вітаючи присутніх, Блаженніший Митрополит Володимир подякував народним депутатам за створення депутатського об’єднання та готовність сприяти розв’язанню важливих питань державно-церковних відносин, відкритість до діалогу та бажання спільно творити добрі справи. Предстоятель УПЦ наголосив на важливості гідно зустріти великий ювілей 1025-річчя Хрещення Київської Русі та окреслив коло питань, які Церква вважає першочерговими у розвитку співпраці з державою взагалі та Верховною Радою як вищим законодавчим органом країни.
У відповідь Ганна Герман подякувала Блаженнішому Митрополиту за благословення на створення такого об’єднання та висловила сподівання на плідну співпрацю парламентарів з релігійними організаціями заради служіння народові України.
Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній звернув увагу депутатів на питання, що турбують нашу Церкву. Серед головних – питання отримання Церквою як релігійним об’єднанням статусу юридичної особи; питання заборони приватизації колишнього церковного майна, що перебуває у державній та комунальній власності; питання визнання державою духовної освіти та надання Церкві права засновувати освітні заклади; а також питання захисту моральності в суспільстві – це і питання, щодо змін до законів про дискримінацію, питання унеможливлення легалізації грального бізнесу та питання постійних намагань ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, досвід співпраці з якою Церква оцінює як позитивний.
Під час зустрічі усі присутні мали можливість обмінятися думками з піднятих питань та торкнутися інших питань власних компетенцій у сфері церковно-державних відносин.
На завершення Блаженніший Митрополит подякував народним обранцям за те, що знайшли час відвідати Лавру у святі дні Великого посту та подарував кожному примірник Нового завіту з особистим підписом, а також диски з фільмом про Хрещення Київської Русі та церковними піснеспівами.