Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Секретар єпархії звершив заупокійну літію перед пам’ятним обеліском ліквідаторам ЧАЕС

25 квітня В УМВС України в Житомирській області пройшов мітинг-реквієм, присвячений трагічній даті в історії нашого народу – 26 квітня 1986 року.
З благословіння архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, в пам’ятному заході прийняв участь секретар Житомирської єпархії, архімандрит Олексій (Овсянніков).
Поблизу пам’ятного обеліску, встановленого на честь працівників органів внутрішніх справ-ліквідаторів наслідків масштабної техногенної катастрофи, зібралися ветерани, пенсіонери, нинішні правоохоронці, представники органів влади та громадськості, а також небайдужі житомиряни.
Житомирщина серед найбільш постраждалих регіонів від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У ліквідації наслідків атомного лиха брали участь понад тисячі працівників органів внутрішніх справ Житомирщини. 318 з них отримали дозу опромінення, не сумісну з життям. Понад 150 з них серед нас уже немає. І з плином часу цей трагічний список зростає.
Кожен із цих людей здійснив тоді, 27-років тому, мабуть, найважливіший у житті крок, усвідомлюючи особисту відповідальність за долю країни, виявивши істинну самопожертву, вірність службовому обов’язку, відзначали у свої виступах учасники мітингу.
Перед пам’ятним меморіалом, архімандрит Олексій звершив заупокійну літію, під час якої були згадані люди-герої, ліквідатори, котрі сміливо та мужньо, віддавши своє життя боролися проти вікової трагедії.
До пам’ятного обеліску, де викарбовані слова «Ім’я твоє та подвиг твій – безсмертні», лягли квіти від керівництва УМВС України в Житомирській області, колег, друзів, рідних ліквідаторів.
Пам’ять тих, хто передчасно пішов із житті від ран Чорнобиля, присутні вшанували хвилиною мовчання. На їх честь, за давньою традицією, тричі у небі пролунали постріли гвинтівок, а за спокій душ відправлено молебінь.
Біля обеліску стройовим кроком пройшли працівники роти міліції особливого призначення «Беркут» та проїхали автопатрулі Державтоінспекції і батальйону патрульної служби, віддаючи честь та шану своїм колегам.