Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. До 12 травня у обласному краєзнавчому музеї працює фотовиставка, присвячена дерев’яним храмам Вінниччини

18 квітня у Міжнародний день пам’яток історії та культури, у академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка «Дерев’яна сакральна архітектура Вінниччини», приурочена до святкування 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі та 1000-річчя Лядівського Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря.
В експозиції представлено 60 фотографій, серед яких роботи сучасних майстрів (Михайла Потупчика та Олександра Лапіна), копії старих листівок та фотографії з архітектурних розвідок (з колекції Людмили Денисової). На фотографіях можна побачити дерев’яні церкви XVIII-XIX століть, окремі деталі архітектури та інтер’єру храмів.
За словами організаторів, експозиція не має на меті представити дерев’яні церкви в обсязі каталогу – скоріше їй притаманний емоційно-художній характер. Крім того виставка вкотре піднімає перед сучасним суспільством проблему збереження дерев’яних сакральних споруд.
Саме про необхідність збереження дерев’яних храмів говорив на відкритті виставки керівник відділу по зв’язках з громадськістю Вінницької єпархії протоієрей Валерій Швець. Священик зауважив, що сьогодні часто збереження визначних пам’яток покладено на плечі релігійних громад, які докладають усіх зусиль, для того,щоб в дерев’яних храмах підносилися молитви, а самі споруди милували око любителів прекрасного.
Серед прикладів збереження дерев’яних храмових споруд можна назвати церкву святого великомученика Димитрія Солунського, яка розташована у Вінниці, на вулиці 50-річчя Перемоги. Донедавна цей храм знаходився у одному з сіл Вінницької області, але через ветхість був напівзруйнований. Однак, стараннями керівника історичного відділу Вінницької єпархії протоієрея Олексія Іродова, храм був збережений, а згодом перенесений до Вінниці і нині є окрасою обласного центру.
Подякувавши організаторам виставки за увагу до важливої теми збереження і популяризації пам’яток історії та архітектури, протоієрей Валерій Швець та представники вінницького духовенства оглянули представлену експозицію Кожен бажаючий, до 12 травня, також зможе відвідати цю фотовиставку.