Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦКИЙ. Звернення Митрополита Антонія до організаторів та учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції

ПОСЛАННЯ

Митрополита
Хмельницького і Старокостянтинівського АНТОНІЯ
організаторам і учасникам
Всеукраїнської науково-практичної конференції
«Духовні витоки Поділля: педагоги в історії краю»

Шановні учасники вченого зібрання, браття і сестри!
Сердечно вітаю Вас з початком роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Духовні витоки Поділля: педагоги в історії краю»!
Бог судив нам жити у непростий час і саме сьогодні, напевне як ніколи, актуальними стають питання місця християнської моралі в українському суспільстві, де часто людина, як носій гріхів та пристрастей, вважає за норму речі та явища явно неприпустимі, і вимагає такого визнання від інших.
З другої сторони, широкі верстви батьківської та педагогічної громадськості Держави сприяли запровадженню в систему світської освіти предмету «Біблійна історія та християнська етика», але це питання виявилося також непростим, адже, не дивлячись на існування затвердженої Міністерством освіти програми, далеко не в усіх навчальних закладах було впроваджене викладання цієї корисної навчальної дисципліни: виявляється не всі педагоги готові взяти на себе таке викладання.
Приємно, що конференція торкається питань духовності у педагогіці, адже наша місія сьогодні показати суспільству, в чому полягає смисл і значення християнської компоненти світського виховання, наголосити на тому, що держава не повинна пропагувати лише ідеологію атеїзму: Україна має глибокі християнські корені, і ми не можемо бути чесними перед історією, коли будемо намагатися приховати їх і, водночас, винищити все, що зростало на християнському ґрунті за 1025 років.
Хочу особливо зазначити: хоча Церква і відділена від Держави, але члени Церкви є громадянами Держави і мають свою громадянську позицію. Тому ми не можемо стояти осторонь того, що нашим дітям і онукам пропонують сьогодні часто відверто неприйнятні цінності й ідеали.
Водночас ми свідчимо, що байдужість до долі кожної окремої дитини спричиняє стрімке зростання таких страшних хвороб сучасності, як різні форми залежності, дитячої жорстокості, злочинності, безпритульності, тощо. Вважаю, що у подоланні цих проблем Церква, Держава і школа мають тісно співпрацювати у широкому колі питань.
Сучасне суспільство своєрідне: воно сповнене не просто різними думками та точками зору — воно щодня міняється. І в цій ситуації хочу нагадати усім давній Церковний принцип, між нами повинні бути: «У головному єдність, у вторинному — свобода, в усьому — любов» — лише таке відношення до сучасного світу дає для кожної людини метод вирішення багатьох проблем, закликаючи до поваги та терпимості, і водночас дозволяє стояти на позиціях непорушності головних принципів віри і моралі. Саме так ми, не погрішаючи перед Богом і власним сумлінням, зможемо жити у Державі, де б кожен мав змогу не перешкоджати іншому виконувати свої обов’язки та правила віри.
Закликаючи благословення на роботу вченого зібрання, зазначу, що важливі доповіді учасників конференції повинні покликати за собою і відповідні дії: ми мусимо не лише декларувати свою повагу до Євангельських цінностей та стверджувати їхнє високе достоїнство, але й активно втілювати їх у життя.
Сердечно бажаю всім організаторам, учасникам та гостям конференції плідної роботи та Божої допомоги в служінні високим ідеалам справжньої духовності!
«Радійте, вдосконалюйтеся, будьте однодумні, мирні — і Бог любові та миру буде з вами»! (2 Кор. 13. 11).

З повагою
Керуючий
Хмельницької єпархії УПЦ

+ АНТОНІЙ,
МИТРОПОЛИТ
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ