Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Відбулось освячення храму у селі Райках архієрейським чином

Радісна звістка облетіла Бердичівщину. Перші дні березня осяяло світло особливої і важливої події: Високопреосвященніший владика Никодим, Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський, звершив Чин освячення нового Свято-Троїцького храму та очолив Божественну Літургію у селі Райках. Численні віруючі зійшлися і з’їхалися звідусіль до невеличкого села.
Минуло лише декілька місяців, як владика Никодим освятив наріжний камінь під будівництво нового храму в Райках. І ось на узвишші, серед припорошених снігом дерев, постала нова дерев’яна церква. Поруч тішать око дзвіниця та затишна альтанка. Недалеко розмістився питний бювет, де віруючі зможуть брати воду. Напис: «Люди, поспішайте робити добро» – нагадує, закликає і запрошує до роздумів про вічне… У перспективі, повідомив один із організаторів будівництва, сільський голова Микола Папірник, – спорудження приміщення Недільної школи для дітей: «Сьогодні ми сповнені незвичайних почуттів: радості і гордості за те, що змогли зробити з Божою поміччю – збудувати новий храм. Попередня, стара церква, освячена у 1754-му році, була зруйнована в часи гонінь, у 1965-му. Нині люди повертаються до духовного, до віри. Ми дуже вдячні меценату всіх робіт – місцевому фермеру Габріелу Мкртчяну, всім добрим людям і нашим прихожанам, котрі не змирилися з втратою храму, а спільними зусиллями за невеличкий період збудували нову церкву…»

Стільки гостей у Райках не було вже давно. Можновладці міста та району, сільська громада, меценати та благодійники, люди з навколишніх сіл прибули на Божественну Літургію з нагоди освячення храму. Дев’яте березня 2013 року назавжди ввійде в історію села та Бердичівщини, як величне свято – день освячення нової церкви. Марія Кузьменко зі Швайківки приїхала до Райок, щоби розділити спільну радість: «Як ми чекали цього дня! Звершилося!» Місцева мешканка Катерина Ковальчук не стримує сліз: «Яке щастя – бачити новий храм, молитися в ньому! Люди, приходьте де церкви. І дай, Боже, здоров’я всім нашим благодійникам». Райківчанка Катерина Бойко ділиться великою радістю: «Все село сьогодні торжествує. Від усіх наших жителів велика подяка всім, хто будував храм. Ми будемо молитися за них!» Церковний староста з Малосілок Павло Дмитрук із захопленням говорить: «Гарний храм: світлий і затишний!»
Владика Никодим звершив Чин Великого освячення Свято-Троїцької церкви. Йому співслужили благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору протоієрей Віталій Бойков та духовенство благочиння: настоятель церкви ікони Божої Матері «Цілителька» протоієрей Роман Бойков, настоятель Свято-Троїцької церкви с. Райок ієрей В’ячеслав Губенко, настоятель Свято-Успенського храму с. Райгородка ієрей Євгеній Воробйов та протодиякон Віталій Кльон. Квітнуло райдугою розшите золотом зелене облачення священнослужителів. Линула молитва до Господа Ісуса Христа, люди запалювали свічки у новій церкві, і радість духовного єднання була на обличчях та витала під склепінням храму. Його Високопреосвященство, Архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим привітав усіх із великою подією: «У цьому невеликому храмі молитва має об’єднувати нас і зміцнювати нашу віру».
Розпочалася перша Божественна Літургія. Піднесено звучали голоси півчих, люди йшли до Сповіді та Святого Причастя… Окроплені святою водою, сяяли обличчя… Архіпастир звернувся до віруючих словами натхненної проповіді: «Цей храм носить назву Свято-Троїцького. Засяяв золотом його купол, і Святий Хрест закликає нас на молитву. Люди поважного віку пам’ятають часи гонінь на Церкву, знущань і безвір’я – часи, яким немає вороття. Нині відроджуються храми. Півстоліття не було церкви у вашому селі, але люди зберегли віру. І сьогодні тут із нами перебуває Сам Господь, Його благодать наповнює нас, щоби дати нові сили і зміцнити нашу віру. І цей невеличкий храм, наче рукавичка, вмістив усіх. Храм Божий – частинка Неба на землі. Сюди ви несете і радощі, і біди. І кожен приходить своїм шляхом до невичерпного джерела – храму Божого. А після нас діти та онуки наші будуть дякувати за можливість молитися тут, дякувати Богу за кожний прожитий день.
Керуючий єпархією архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим подякував всечесним отцям за спільну молитву, а настоятелю Свято-Троїцької церкви ієрею В’ячеславу Губенку – за старанні труди у славу Святої Церкви. Владика вручив високі церковні нагороди, відзнаки Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира: Орден Святителя Миколая Чудотворця – меценату будівництва храму Габріелу Мкртчяну та Грамоти за заслуги перед Українською Православною Церквою – учасникам зведення нової церкви.