Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У с. Торчин Хмільницького району згорів старовинний дерев’яний храм

Пожежа сталася в ніч з 3 на 4 листопада. Старовинна дерев’яна церква на честь святої Параскеви, збудована у 1859 році, згоріла дотла за короткий час. Пожежні, котрі приїхали через 20 хвилин після виклику, помітили, що замки на обох дверях догораючого храму були зламані. В зв’язку із цим було висловлено припущення, що храм спочатку обікрали, а потім підпалили, щоб приховати сліди. Над цією та іншими версіями знищення храму працюють правоохоронці, а священики і парафіяни храму чекають на їхні висновки. До речі, храм у Торчині, в якому знаходилося багато старовинних ікон, обкрадали вже не один раз. Про це повідомив благочинний Хмільницького району протоієрей Михаїл Шикирун.
В зв’язку з пожежею у Торчині, в облдержадміністрації, під головуванням заступника губернатора Р.Б. Аксельрода, відбулася нарада за участю керівництва МНС, управління охорони культурної спадщини, інших посадових осіб, а також представників Православної Церкви. Вінницьку єпархію УПЦ представляв митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, а Тульчинську – ключар кафедрального собору у м. Тульчині протоієрей Роман Рудаков.
Учасники наради висловили свій жаль про загибель старовинної храмової споруди, а також святинь, які знаходились усередині. Були висловлені думки щодо існуючих версій виникнення пожежі. Також було вирішено прийняти міри по збереженню дерев’яних та старовинних храмів у Вінницькій області. Серед першочергових мір було визначено провести додаткові перевірки протипожежної безпеки та усунути усі наявні порушення: замінити електропроводку, обробити дерев’яні конструкції відповідними пожежозахисними речовинами тощо.
Представники світської та церковної влади домовилися про покращення співпраці у збереженні старовинних храмів і, зокрема, були визначені представники від єпархіальних управлінь, які б координували цю співпрацю з місцевими підрозділами МНС та відповідними органами влади, у функцію яких входить контроль, перевірка і збереження пам’яток архітектури, в тому числі і храмів.
Як повідомив благочинний Хмільницького району, вже зараз розпочаті пошуки коштів і меценатів для побудови у с. Торчин нового храму.