Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ШЕПЕТIВКА. Педагогіка майбутнього в пошуках духовності

З благословення преосвященнішого Діонісія, єпископа Шепетівського та Славутського, з ініціативи та підтримки кандидата в народні депутати України Сергія Буряка 18 жовтня в актовій залі Шепетівської школи-інтернату в рамках фестивалю «Подільська Покрова» відбулася Перша регіональна міжгалузева науково-практична конференція на тему: «Педагогіка духовності: реалії та перспективи духовного виховання в сучасному світі», провідним питанням якої було виховання молодого покоління та формування в його свідомості християнських цінностей та прищеплення йому зразків високоморальної поведінки. Православні педагоги, священики, викладачі загальноосвітніх шкіл, науковці та всі ті, кого цікавлять проблеми виховання духовної, творчої та відповідальної особистості взяли участь в обговоренні проблем викладання християнської етики та обмінялися вже набутим досвідом. Учасники конференції надали методики викладання, підручники та методичні розробки, спрямовані на виховання духовної особистості, здатної жити і творити у сучасному суспільстві.
Ідея проведення конференції з’явилася при визначенні направленості соціально-духовних програм громадського і політичного діяча Сергія Буряка, який і ініціював її підготовку та проведення. Як засвідчило соціологічне дослідження, проведене серед мешканців північних районів Хмельницької області, проблеми виховання підростаючого покоління, боротьба з такими негативними молодіжними явищами як пиятика, зневіра в життєвих ідеалах втрата духовних цінностей непокоїть більшу частину жителів.
За православною традицією конференція розпочалася з благословення. Ієромонах Олексій (Мацола) в своєму виступі особливу увагу звернув на важливість співпраці загальноосвітніх закладів із православною церквою у вихованні дітей та молоді, ролі учителя, який викладає християнську етику.
До спілкування долучилися Людмила Тихончук, начальник управління освіти Шепетівського міськвиконкому, яка на початку свого виступу продекламувала вірш Ліни Костенко «Між іншим».
— На мою думку, ці слова з поезії «так багато на світі горя, люди, будьте взаємно красивими!» говорять, що немає важливішої для кожного з нас справи як виховання краси, людяності та духовності. Якими будуть наші діти багато залежить від родини, школи та всіх суспільних інститутів. Я дякую Сергію Буряку, з ініціативи якого проводиться конференція, і дуже надіюсь, що мета її врешті-решт буде досягнута.
В ході пленарного засідання конференції до слова було запрошено доповідачів: Сергія Якушенка, магістра релігієзнавства, завідувача підрозділом лабораторії християнської етики, національного університету «Острозька академія», Олену Вахмяніну, директора Шепетівської школи-інтернату, Олену Гомонюк, доктора педагогічних наук, професора Хмельницького національного університету, протоієрея Володимира Ткачука, настоятеля Свято-Покровського храму с. Роговичі Полонського благочиння та Лідію Банкову, директора Шепетівської загальноосвітньої школи № 3. Найбільшої уваги заслуговував виступ протоієрея Володимира Ткачука про діяльність чи не єдиного в регіоні просвітницького центру духовного виховання в смт Понінці.
— В просвітницькому центрі, збудованому на пожертви вихідців з Понінки, які нині живуть за кордоном, є всі необхідні засоби для ефективного виховання та навчання дітей. Заняття відвідують близько 50 учнів. Займаються вихованням дітей не лише православні педагоги, а й психолог та викладачі іноземної мови, хореографії, інформатики, трудового навчання. Також в стінах закладу діє драматичний гурток. Проте основною умовою занять є спілкування зі священиком та вивчення Закону Божого. Заняття розпочинається та завершується молитвою. За рік існування центру стало зрозуміло, що люди бажають виховувати своїх дітей у православних традиціях.
В подальшому гості та учасники розділилися на дві групи. Керівником першої групи став Станіслав Крук, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Хмельницького національного університету. Другу секцію очолила Світлана Рула, психолог Шепетівського центру дитячої та юнацької творчості. У секціях обговорювали духовні цінності, шляхи їх виховання, духовну культуру, демонстрували засоби духовного виховання та обговорювали вимоги, принципи викладання християнської етики в школах, визначали умови для духовного розвитку дитини. Крім того, кожен присутній зміг відвідати майстер-класи за вибором: виготовлення бісерної писанки, виробів з соломи, витинанки та хорового співу.
Майстер-клас церковного хорового співу провела Лідія Голодюк, вчитель вищої категорії, методист, хормейстер Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Шепетівки.
— Сьогодні на майстер-класі я хочу показати всім присутнім роль церковного співу у Божественній літургії, — продовжила Лідія Костянтинівна. — І тільки тепер, після десяти років у церковному хорі, я зрозуміла, що літургія — це молитва до Бога за все людство і багато в чому вона залежить від майстерності її виконання хором, а для цього потрібна велика самопожертва всіх учасників хору. Тому інколи наші репетиції сягали восьми годин. На завершення майстер-класу Лідія Костянтинівна роздала кожному присутньому роздруківку з молитвою і всі заспівали Символ віри.
Підвела підсумки роботи конференції Алла Шеремет, старший викладач кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Хмельницького національного університету. У своєму виступі вона запропонувала методи та форми подальшої співпраці православних педагогів із закладами освіти. Алла Михайлівна також зробила наголос на необхідності проведення в майбутньому практичних семінарів та майстер-класів для викладачів, що дасть можливість залучити більшу кількість педагогів до співпраці та обміну досвідом для підвищення до культури православного виховання.
Всі учасники конференції та автори робіт, які демонструвалися у фойє, отримали сертифікати учасника, грамоти та подяки від оргкомітету фестивалю.
За підсумками роботи учасники прийняли резолюцію конференції та рішення зробити конференцію традиційною.
Ірина Погребняк