Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПIЛЬ. У обласному краєзнавчому музеї відкрита виставка врятованих ікон

Виставку сакрального мистецтва “Врятуємо вірою серця” відкрили у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. В експозиції зібрали близько півсотні хрестів, канонічних образів, рідкісних зображень та картин сучасних художників, повідомляє «Релігія в Україні» з посиланням на Газету по-українськи .
Як розповів директор музею Степан Костюк, усі ікони – із власних фондів. “Цією виставкою ми започатковуємо серію до 100-річчя нашого музею. То перший такий потужний проект. Ікони потрапили до нас в атеїстичний час. Зараз кажуть, що вони мають бути в церквах. Але якби не музеї, ці образи взагалі були б знищені. Саме музеї в радянські роки рятували все, що можна було врятувати. Тому це не проста виставка, вона з намоленою енергетикою”, – зазначив він.
На виставці зібрана церковна атрибутика, що раніше була у храмах Борщівського, Підволочиського, Бережанського районів та міста Тернополя.
“Дві хоругви з Прошової ми взяли в рами, бо вони вже були у поганому стані. Ікони є різні, мальовані на дереві, полотні, блясі. Через те, що тут представлені різні школи малярства, образи на одну тему, як-от Коронація Богородиці, не схожі між собою. Цікаві й дерев’яні хрести. Вони відтворюють народний стиль різьби – всі майстри були самоуками, ніякого “конвеєра”, – підкреслив директор музею.
Є в експозиції образи з дивовижною історією. Так, дві ікони “Христос-учитель” і “Хрещення Ісуса-Христа” злодії хотіли продати за межами Тернопільщини. Образи затримали на митниці, і згодом передали музею. А ікону Святого Стефана знайшли міліціонери серед купи сміття в підвалі, де раніше мешкали безхатьки.
“Справді, ікону Святого Стефана знайшли серед сміття у підвалі будинку на вулиці Острозького. Там колись мешкали бомжі. Коли ми її отримали, то за спеціальною літературою атрибутували, хто тут зображений. Видно, що цей образ був частиною іконостасу, але з якого храму – невідомо. Взагалі ж у наших церквах набагато частіше використовували образи Святих Миколая чи Георгія. Святий Стефан – це рідкість. Тому така ікона має ще й пізнавальний характер”, – наголосив Костюк.