Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

СТРАСБУРГ. Архиєпископ Бориспільський Антоній зустрівся з главою Дирекції по розвитку демократії Ради Європи

1 жовтня в Раді Європи архієпископ Бориспільський Антоній, Керуючий справами Української Православної Церкви, зустрівся з главою Дирекції по розвитку демократії Ради Європи Сніжаною Самарадич-Маркович. В зустрічі також взяли участь представник Руської Православної Церкви в Страсбурзі ігумен Филип (Рябих) і глава адміністративного апарату Київської Митрополії протоієрей Володимир Коцаба.
Зустріч відбулася в рамках візиту української делегації на чолі з владикою Антонієм в Страсбург для участі, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського и всієї України Володимира, в урочистостях з нагоди дня пам’яті святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії в храмі святого Трофима, що у містечку Ешо поряд зі Страсбургом.
Після обміну вітаннями архієпископ Антоній висловив підтримку розвитку діалогу між Радою Європи і традиційними релігійними общинами континенту. За його словами, таке спілкування необхідне для вироблення моделі мирного співіснування представників різних релігійних світоглядів та нерелігійних поглядів в рамках одного суспільства: «Будучи самою найбільшою релігійною конфесією України, Українська Православна Церква поважає свободи представників інших релігійних об’єднань. Для підтримки миру в суспільстві наша Церква будує взаємодію з ними, зокрема, на площадці Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Маючи такий національний досвід міжрелігійного діалогу, ми готові сприяти його становленню на європейському рівні». Далі владика продовжив: «Згідно з соціологічними опитуваннями в нашій країні біля 90% громадян вважають віруючими людьми, більшість з яких – православні. Традиційні релігійні общини України мають загальні підходи до розуміння питань сім’ї, відносин між статями, біоетики, зародження і закінчення людського життя. Ми очікуємо, що голос віруючих буде почутим і буде прийматися до уваги при прийнятті важливих суспільно значимих рішень».
Зі своєї сторони пані Самарадич-Маркович підкреслила, що вона очолює структуру Ради Європи, яка повинна дослуховуватись до голосу різних суспільних груп і надавати їм можливість приймати участь у виробленні рішень щодо життя європейських суспільств. При цьому високопоставлений європейський чиновник сказала, що традиційно акцент в діяльності Ради Європи ставиться на удосконаленні механізму юридичного захисту громадян, але, як показує, наприклад, випадок з Брейвіком у Норвегії, яка має розвинуті юридичні інститути, таких інститутів недостатньо для забезпечення безпеки і прав людей.
Згодившись із співбесідницею, архієпископ Антоній вказав також на необхідність взаємної поваги між різними світоглядними групами в суспільстві: «Хотів би підкреслити, що віруючі поважають права на свободу слова и самовираження інших невіруючих людей, але в той же час очікують, що і їх права та свободи будуть захищатися. Із повідомлень ЗМІ Ви, напевне, знаєте про акції групи «Femen», представниця якої зрізала поклонний хрест у Києві. Як вона стверджувала, їй було невідомо, що це був пам’ятник, встановлений в пам’ять жертв сталінського режиму, а тому її акція носила антирелігійний характер. Вважаю, що для реалізації свободи слова і самовираження існує багато можливостей, відведених законом. Простір релігійних храмів і святих місць не може бути площадкою для дій, які наносять образу релігійним відчуттям віруючих. Це прямим чином зневажає їх права». У відповідь на занепокоєність, висловлену Керуючим справами Української Церкви, представник Ради Європи повідомила, що генеральний секретар цієї організації Т. Ягланд на одному із недавніх засідань Комітету міністрів Ради Європи заявив, що вандалізм і нанесення шкоди церквам не можуть розглядатися як права людини.
Сторони домовились про розвиток співпраці. На закінчення зустрічі архієпископ Антоній передав в подарунок директору Ради Європи – вишиту бісером ікону преподобного Антонія, засновника Києво-Печерської Лаври, а також видання Лаври та Київської духовної академії.

Сніжана Самарадич-Маркович
З лютого 2012 — директор Дирекції по розвитку демократії Ради Європи
З 2004 – 2012 – міністр у справах молоді і спорту Сербії
З 2005–2007 – помічник міністра оборони, відповідальна за стратегічне планування, міжнародне військове співробітництво, співголова групи Сербія-НАТО по військовій реформі.
З 2001 – 2005 – Заступник директора Департаменту міністерства закордонних справ сусідніх країн. Заступник голови місії і радник Посольства Сербії і Чорногорії в Осло і радник Управління по Європі.

Дирекція по розвитку демократії – один з вищих органів Ради Європи, що займається питаннями політики, освіти, культури, молоді і спорту.