Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КРИВИЙ РIГ. Мощі святих рівноапостольних царів Костянтина і Єлени розпочали хресну ходу установами виконання покарань Криворізької єпархії

2 жовтня за ініціативи Голови Синодального відділу Української Православної Церкви протоієрея Віктора Яценка, яку благословив Предстоятель УПЦ, Митрополит Київський і всієї України Блаженнійший Володимир, та підтримало керівництво Державної пенітенціарної служби України, розпочалася хресна хода установами виконання покарань Дніпропетровській області з часткою Чесного і Животворящего Хреста Господнього та мощей святих рівноапостольних царів Костянтина і Єлени.
Метою проведення хресної ходи стало сприяння зміцненню християнських традицій піклування Церкви над людьми, які потребують допомоги, заохочення благодійних ініціатив, надання можливості персоналу ДПтС України, їх рідним та близьким, а також засудженим молитовно вшанувати Святині Православ’я. «Ми сподіваємося, що причащання до православних святинь буде духовно-корисним для тих, хто перебуває за гратами, допоможе їм переосмислити своє минуле та життєві цінності, підтримає їх на шляху покаяння», – відмітив, відповідаючи на питання журналістів, начальник відділу соціально-виховної та психологічної роботи ДПтС України Віталій Хведчук.
Хресна хода розпочалася з П’ятихатської виправної колонії №122. Невеличка, розташована у підвальному приміщенні гуртожитку відділення соціально-психологічної служби молитовна кімната, освячена на честь Святого Миколая, навряд чи змогла б цього дня вмістити всіх бажаючих, тому служіння відбулося під ще теплим і яскравим жовтневим сонцем. Немало засуджених отримали можливість сповідатись та причаститись, тобто навіть в місцях позбавлення волі об’єднатися з Богом. «Нехай віра і завзяття, з якими Святі рівноапостольні царі Костянтин та Єлєна відшукували у Єрусалимі частку Честного і Животворящего Хреста Господнього з тим, щоб повернути його християнській церкві, стануть для вас прикладом подолання труднощів при досягнення величної мети», – сказав у своєму звернені до присутніх керівник відділу по роботі в установах кримінально-виконавчої системи Криворізької єпархії Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бабуркін.
Далі мощі святих рівноапостольних царів Костянтина і Єлени та частка Чесного і Животворящего Хреста Господнього прибули до Жовтоводської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України у Дніпропетровській області (№26). Богослужіння відбулося у ще не добудованому храмі Святих Петра і Павла, будівництво якого планується завершити у поточному році. Велична біла будівля вже зараз здіймається над установою і символізує одвічне прагнення людини до Бога.
«Хресна хода без сумніву сприятиме пожвавленню духовного життя в установах виконання покарань. Про це можливо із впевненістю стверджувати з огляду на позитивний досвід, отриманий після хресної ходи з часткою мощей Великомучениці Анастасії Узорешительниці», – висловив свою думку священик Стефан Грига, на якого покладений обов’язок супроводжувати мощі.