Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЖИТОМИР. Архіпастир привітав із ювілеєм єпископа Львівського і Галицького Філарета

23 жовтня, Православна Церква відзначає день обрітення мощей святителя Філарета, митрополита Київського. Цього дня святкує своє тезоіменитство і 40-річний ювілей Керуючий Львівською єпархією Преосвященніший єпископ Львівський і Галицький Філарет.
В день свята у Свято-Петро-Павлівському храмі у м. Жовкві була відслужена святкова Божественна літургія, яку звершив Високопреосвященніший митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон у співслужінні з Преосвященними: митрополитом Вінницьким і Могилів-Подільським Симеоном; архієпископами: Люблінським і Холмським Авелем, Переяслав-Хмельницьким і Вишневським Олександром, Харківським і Ізюмським Онуфрієм, Святогірським Арсенієм, Житомирським і Новоград-Волинським Никодимом; єпископами: Горлівським і Слов’янським Митрофаном, Гатчинським Амвросієм, Брестським і Кобринським Іоанном, Васильківським Пантелеімоном, Львівським і Галицьким Філаретом, Обуховським Іоною, Магаданським і Синєгорським Іоанном, Бородянським Варсонофієм, а також з настоятелем Свято-Петро-Павлівського храму, обласним благочинним, митрофорним протоієреєм Стефаном Хоминим, та чисельними гостями у священному сані з єпархій України та з закордону.
Богослужіння супроводжувалося співом архієрейського хору Свято-Георгіївського кафедрального храму під керівництвом протодиякона Валерія Калінчука та хору вихованців Київської Духовної Академії і Семінарії під керівництвом архімандрита Романа (Підлубняка).
Після читання Євангелія єпископ Філарет виголосив проповідь на тему цінностей, які треба людині зберігати в собі. Зокрема, Владика наголосив, що сьогоднішнє читання тексту послання святого апостола Павла до Єфесян вчить нас зберігати заповіді Божі, що конкретизують життя, і одне з головних – це потреба зберігати заповідь миру. Повчання святого апостола є актуальним і в наш час, коли у світі панує розділення. Як роз’єднати людей? Просто треба розділити Церкву, відняти Духа Святого, і от вже людина не може слідувати за Христом. Зберігати єдність духу в союзі миру – це заповідь, що йде крізь віки і з’єднує людей. «Вже 20 років завдяки вам, вашим молитвам, свята Православна віра зберігається у Галичині, – сказав Владика, – а отже бажаю, щоб ці слова Апостола були накреслені в наших серцях.»
Під час богослужіння владика Філарет удостоїв нагород ряд кліриків Львівської єпархії.
На відзнаку заслуг єпископа Філарета, перед Святою Церквою та з нагоди 40-річного ювілею, архієпископ Олександр, секретар Предстоятеля УПЦ, зачитав вітальну адресу та передав Відзнаку Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Секретар Львівської єпархії протоієрей Богдан Білас привітав владику Філарета з ювілеєм від імені духовенства єпархії та вручив подарунок — малий архієрейський жезл.
Після богослужіння настоятель храму протоієрей Стефан Хомин подякував шановним гостям за їхні молитви і увагу до жовківської парафії.
Потім відбувся урочистий прийом. Під час святкування владика Філарет подякував протоієрею Стефану за його труди, які отець кладе на вівтар церковного служіння і нагородив його хрестом з прикрасами.
Для того, щоб взяти участь у святковому богослужінні та висловити привітання і шану ювіляру, в м. Жовкву прибули прочани з різних куточків єпархії. Після Літургії всіх їх запросили на обід. Кухарі десантної бригади під керівництвом голови військового відділу священика Василія Марунчака пригощали вірян солдатським пловом і гарячим чаєм.