Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. На місці колишнього храму встановлено хрест

Прихожани с. Любохини Старовижівського району стали свідками   знаменитої події   воскресіння у пам’яті одну із забутих сторінок.
Неподалік озера Домашнього, на пагорбі, стояв у давнину храм Преподобного Онуфрія Великого, який добре пам’ятають старожили.
На жаль, повної історії храму ми не знаємо. Він перетерпів усі радощі і скорботи минулого разом зі своїми прихожанами і священиками. Тут жила вічна молитва, яка зближувала і об’єднувала людей, очищала душу і тіло. Вона була зв’язком з небом, який ніколи не припиняється. Цей скромний храм був острівцем умиротворення серед людського океану.
Довгий час була хороша традиція – в день пам’яті Преподобного Онуфрія Великого служити на місці колишнього храму молебні.
Зараз за ініціативою о. Іоанна Лесишака на пагорбі встановлено пам’ятний хрест. В день пам’яті Преподобного Онуфрія Великого, 25 червня, молитовно вшановували свого небесного покровителя прихожани.
З молитвами і піснеспівами відбулася святкова Божественна літургія. Всі, хто побував у храмі, пережили неповторні хвилини спілкування з Богом та його святими угодниками.
Хресний хід з молебнем, очолюваний благочинним Кримненської округи о. Сергієм Никонюком, за участю священників благочиння, настоятеля парафії о. Іоанна та чисельних мирян, направився від церкви до місця встановлення пам’ятного хреста, якого тут же освятили.
Благочинний привітав усіх присутніх зі святом, розповів про життя святого угодника, яке служить прикладом простоти і віри для сучасного покоління. Подякував о. Іоанну за великі труди у відродженні святинь рідного краю. Це дуже цінується сьогодні, бо хто не знає минулого, той не гідний майбутнього.
Біля новозведеного хреста була відслужена літія за упокій, адже, готуючи місце для фундаменту, було знайдено останки покійних. Це говорить про те, що поряд було кладовище. За переказами старожилів це пам’ятають жителі сел.
Потім з теплим словом вітання звернувся до присутніх настоятель місцевого храму о. Іоанн. Він відмітив, що маємо два небесних покровителя. Висловив віру що вони молитимуться  за нас грішних ще не одну тисячу днів і ночей. Цей день стане другим великим святом нашого села. А рукотворні святині допоможуть рятувати нерукотворні храми наших душ і сердець.