Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.05.2012. ЛУЦЬК. Владика Ніфонт взяв участь у відкритті виставки до дня Святителя Миколая, що пройшла у Музеї волинської ікони

Понад сотня експонатів представлена на виставці «Образ святого Миколая Чудотворця в іконописі, стародруках, металопластиці і декоративно-прикладному мистецтві XVII – XXI століть, що відкрилася у Музеї волинської ікони 15 травня напередодні Міжнародного дня музеїв і дня Святого Миколая (Перенесення мощей Святителя Миколая із Мір Лікійських до м.Барі). Пам’ятки відображають різноманітність втілення образу Святителя. У їх числі –ікони волинської школи іконопису, натільні і складні іконки XVIII –XIX століть, сувенірна продукція з України, Греції, Італії, Росії. Виставка об’єднала колекції музеїв Волині та Рівненщини. Окрім того, представлені також експонати з приватних колекцій архієпископа Рівненського та Острозького Варфоломія та керуючого Волинською єпархією митрополита Ніфонта.
«До Святителя Миколая на Волині здавна ставились по-особливому шанобливо, -каже владика Ніфонт. – Прості люди в ті часи не вміли читати, але щиро вірили в Бога, знали молитви. Тому й ікони Чудотворця були в кожній хаті. І нині в єпархії, яку я очолюю, налічується 18 храмів, названих на честь святого Миколая. І приблизно стільки ж –у сусідній, Володимир-Волинській і Ковельскій єпархії. Це свідчить про те, що наші предки вважали Миколая своїм улюбленим святим, шанували його, вірили у допомогу Святителя. Він завжди був для них взірцем любові, доброти і милосердя».
Директор Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва стверджує, що ідея виставки з’явилася давно. Допомогла її втілити в життя Світлана Позіховська, очільниця музею і книгодрукування Волині з Острозького історико-культурного заповідника. Вона запропонувала не просто показати образи Святого Миколая і його пошанування в іконописній традиції, а поєднати це із книжковою гравюрою та іншими пам’ятками, пов’язаних із Святителем. Завдяки співпраці із музейниками Рівненщини відвідувачі виставки мають можливість побачити ікони, написані в середині XVIII століття в Острозькій іконописній майстерні. Окрім того, вперше представлені житійні ікони святого Миколая.
«Усього до наших днів дійшли три житійні ікони XVII століття, — розповідає Тетяна Єлісєєва. – Хочу звернути вашу увагу на одну з них. Вона не увійшла в експозицію, тому що має значні пошкодження. Але цей образ –унікальний, тому ми його відреставрували, і нині його мають можливість побачити всі відвідувачі нашого музею. Ця ікона Святого Миколая –підписана, вона була створена у 1751 році для Преображенської церкви села Нуйно Камінь-Каширського району, однієї із найстаріших церков Волині. Образ святого Миколая, втілений в іконі –пізній, бароковий, він нагадує портрети церковних ієрархів, які малювали у XVIII столітті».
Директор музею книги і книгодрукування Волині Світлана Позіховська свій виступ розпочала із слів подяки на адресу митрополита Ніфонта і архієпископа Варфоломія. За її словами, науковці Сходу і Заходу просто в захваті від результатів співпраці, що існує між очільниками духовенства і музейниками Волині.