Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.05.2012. КИЇВ. Під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира відбулося чергове засідання Священного Синоду

8 травня, у Синодальному залі Київської Митрополії під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.
В засіданні взяли участь: митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Луганський і Алчевський Іоаннікій, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополит Донецький і Маріупольській Іларіон, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископ Бердянський і Приморський Єлисей.
На початку засідання, Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до ієрархів зі вступним словом:
«Вітаю вас із святом Пасхи, що вже уходить, і бажаю, щоби Христос не залишав нас у наших справах, думках та серцях. Хочу поклонитися усім, хто перебував поруч під час моєї хвороби – владикам, отцям та мирянам і бажаю, щоби Господь воздав їм за це»

Журнали засідання Священного Синоду УПЦ від 8 травня 2012 року

Ж У Р Н А Л № 24

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

УХВАЛИЛИ:

1. Піднести подячні молитви Милосердному Богу за те, що Він почув молитви Церкви і підняв з одра хвороби Предстоятеля Української Православної Церкви Його Блаженство, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, який приступив до виконання своїх обов’язків.
2. У зв’язку із тим, що Предстоятель Української Православної Церкви Його Блаженство, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир приступив до виконання своїх обов’язків, призупинити дію постанов Священного Синоду Української Православної Церкви, які були прийняті, виходячи з ситуації, коли Блаженніший Митрополит Володимир не міг виконувати обов’язки Предстоятеля УПЦ, а саме:

1) Журнал № 73 від 23 грудня 2011 року (про тимчасово головуючого в засіданнях Священного Синоду Української Православної Церкви на період хвороби Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира);
2) Журнал № 74 від 23 грудня 2011 року (щодо управління Київською єпархією, Свято-Успенською Києво-Печерською Лаврою, Київськими Духовними Академією та Семінарією, Ставропігійними монастирями та монастирями Київської єпархії на період хвороби Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира);
3) Журнал № 75 від 23 грудня 2011 року (щодо перевірки фінансово-господарської діяльності Київської Митрополії Української Православної Церкви та Київської єпархії за 2011 рік);
4) Журнал № 6 від 26 січня 2012 року (про тимчасове управління Київською єпархією);

Ж У Р Н А Л № 25

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про заміщення посади Керуючого справами Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ:

1. На підставі пункту І розділу VI; параграфу И) пункту 11, розділу V Статуту про управління Української Православної Церкви призначити Преосвященного Антонія, архієпископа Бориспільського на посаду Керуючого справами УПЦ, звільнивши його з посади Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. Призначити Преосвященного архієпископа Антонія постійним членом Священного Синоду за посадою.
2. Призначити Головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського звільнивши його із посади Керуючого справами УПЦ.
Залишити Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського постійним членом Священного Синоду УПЦ.
Висловити Преосвященному архієпископу Митрофану подяку за багаторічні труди на посаді Керуючого справами УПЦ.
3. Окрім основних обов’язків, покладених на Керуючого справами УПЦ та обумовлених Статутом про управління Української Православної Церкви, віднести і наступні повноваження:
а) наглядати за діяльністю церковних установ, утворених Священним Синодом;
б) уповноважено представляти Предстоятеля Української Православної Церкви в державних, громадських та церковних заходах, відповідати за міжхристиянські та міжрелігійні відносини УПЦ.

Ж У Р Н А Л № 26

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо відзначення в 2012 році 20-річчя Харківського Архієрейського Собору та 20-річчя Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

УХВАЛИЛИ:

І. Затвердити наступний графік проведення урочистих заходів:

1. 27 травня 2012 року (день проведення Харківського Архієрейського Собору):
1) В усіх храмах та монастирях Української Православної Церкви відслужити подячні молебні.
2) Преосвященному Онуфрію, архієпископу Ізюмському, тимчасово керуючому Харківською єпархією надати пропозиції щодо урочистих заходів в м.Харкові 27 травня поточного року.

2. 28 травня 2012 року — конференція, присвячена 20-річчю Харківського Архієрейського Собору та 20-річчю Предстоятельського служіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в «Українському Домі» (проводить Київська Духовна Академія).

3. 20 червня 2012 року (день приїзду Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до м.Києва) в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі звершити святкову Божественну Літургію за участі вікарних архієреїв Київської Митрополії та духовенства Київської єпархії.

4. Урочисті заходи провести в м.Києві 24-28 липня 2012 року за наступною програмою:
24 липня (вівторок) – презентація нового відеофільму та відкриття фотовиставки в «Українському Домі»;
27 липня (п’ятниця) –
11. 00 – молебень на Володимирській гірці;
15. 00 – урочиста Академія в Національній опері України;
17. 00 – всенічна в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі;
28 липня (субота) –
9. 00 – Божественна Літургія на Соборній площі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, святковий молебень, хресний хід на Дальні печери.
ІІ. Направити запрошення прийняти участь в святкуваннях Предстоятелю Руської Православної Церкви Його Святості, Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу.

ІІІ. Просити Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила направити запрошення Предстоятелям Помісних Православних Церков для участі їх делегацій в урочистих заходах в м.Києві.

Ж У Р Н А Л № 27

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ: рапорт Голови Синодального відділу «Церква і культура» Української Православної Церкви ігумені Серафими (Шевчик) щодо проведення святкувань з нагоди 20-річчя обрітення чесних мощей святого священномученика Володимира (Богоявленського) (+1918 р.) та 20-річчя встановлення дня пам’яті Собору Новомучеників і сповідників, що від безбожної влади у ХХ столітті за Христа постраждали.

УХВАЛИЛИ:

1. Благословити проведення урочистих заходів з нагоди 20-річчя обрітення чесних мощей святого священномученика Володимира (Богоявленського) (+1918 р.) та 20-річчя встановлення дня пам’яті Собору Новомучеників і сповідників, що від безбожної влади у ХХ столітті за Христа постраждали.
2. Для розробки плану заходів та їх організації створити комісію на чолі з Преосвященним Митрофаном, архієпископом Білоцерківським і Богуславським, Головою ВЗЦЗ УПЦ.

Ж У Р Н А Л № 28

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

МАЛИ МІРКУВАННЯ про призначення постійного члену Священного Синоду Української Православної Церкви.

УХВАЛИЛИ: ввести в число постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви Преосвященного Лазаря, митрополита Сімферопольського і Кримського.

Ж У Р Н А Л № 29

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира щодо чисельних звернень віруючих Української Православної Церкви з проханням виступити від всієї повноти Української Православної Церкви проти впровадження в Україні наступних Законів та законопроектів:

- впровадження документів, що посвідчують особу з машино-зчитуваними електронними носіями інформації (чипами);
- чинного Закону України «Про захист персональних даних»;
- впровадження в Україні ювенальної юстиції;
- поширення та пропаганда содомських гріхів, дозволів на проведення гей-парадів, одностатевих зв’язків.

УХВАЛИЛИ:

1. Доручити Голові Богословсько-канонічної комісії Преосвященному Августину, архієпископу Львівському і Галицькому, Повноважному представнику Української Православної Церкви у Верховній Раді України протоієрея Василію Русинці, голові Юридичного відділу УПЦ В.Ф. Волинцю розробити офіційний документ, в якому б висловлювалась чітка позиція Української Православної Церкви із зазначених питань.
2. Просити Його Блаженство, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира звернутись від всієї повноти Української Православної Церкви із зазначених питань до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України.

Ж У Р Н А Л № 30

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Павла, митрополита Вишгородського і Чорнобильського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври щодо підтримки законопроекту № 9690 («Про внесення змін до деяких законів України» про передачу об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям).

УХВАЛИЛИ: направити від імені Священного Синоду Української Православної Цекрви відповідне звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України.

Ж У Р Н А Л № 31

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Августина, архієпископа Львівського і Галицького, Голови Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви щодо розміщеної інформації на офіційному веб-сайті Преосвященного Іонафана, архієпископа Тульчинського і Брацлавського.

Довідка: Преосвященний Іонафан, архієпископ Тульчинський і Брацлавський на власному офіційному веб-сайті розміщував інформацію, що містить неправдиву інформацію, носить відвертий наклепницький характер та вносить смуту.

УХВАЛИЛИ:

1. Поставити на вид Преосвященному Іонафану, архієпископу Тульчинському і Брацлавському вищезгадані порушення церковної дисципліни.
2. Звернути увагу Преосвященних Української Православної Церкви на необхідність уважно та ретельно вивчати інформацію, що міститься на єпархіальних веб-сторінках.

Ж У Р Н А Л № 32

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ про причислення до лику місцевошанованих святих Ніжинської єпархії подвижниці благочестя ігумені Смарагди (Онищенко) (+ 1935).

Розглянувши житіє, труди, подвиги, чудеса та враховуючи народне шанування подвижниці благочестя ігумені Смарагди (Онищенко) -

УХВАЛИЛИ:

1. Благословити для місцевого прославлення та шанування ігуменю Смарагду (Онищенко).
2. Затвердити іконописне зображення святої.
3. Затвердити представлені проекти тропаря і кондака святої преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці.
4. Останки святої преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці вважати святими мощами.
5. Пам’ять святої преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці звершувати в день її прославлення.
6. Піднести подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нову молитовницю за нашу Святу Церкву та наш народ.

Ж У Р Н А Л № 33

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського, Голови Комісії по канонізації святих УПЦ про причислення до лику місцевошанованих святих Донецької єпархії подвижника благочестя схимонаха Ілії (Ганжи) (+ 17. 04. 1946).

Розглянувши житіє, труди, подвиги, чудеса та враховуючи народне шанування подвижника благочестя схимонаха Ілії (Ганжи) -

УХВАЛИЛИ:

1. Благословити місцеве прославлення та шанування схимонаха Ілії (Ганжи).
2. Затвердити іконописне зображення святого.
3. Затвердити представлені проекти тропаря і кондака святого преподобного Ілії Макіївського.
4. Останки святого преподобного Ілії Макіївського вважати святими мощами.
5. Пам’ять святого преподобного Ілії Макіївського звершувати 4/17 квітня.
6. Піднести подяку Всемилостивому Богу, дивному у святих Своїх, що явив нам нового молитовника за нашу Святу Церкву та наш народ.

Ж У Р Н А Л № 34

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Никодима, архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського про встановлення святкування Подільської ікони Божої Матері.

УХВАЛИЛИ:

1. Встановити святкування Подільської ікони Божої Матері в день віддання свята Успіння Божої Матері.
2. Календарній комісії внести відповідні доповнення в Церковний календар Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л № 35

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Іринея, єпископа Ніжинського і Прилуцького про встановлення дня пам’яті преподобного Феофана Рихловського.

УХВАЛИЛИ:

1. Благословити звершувати пам’ять преподобного Феофана Рихловського 5/18 січня та в день його прославлення — 19 жовтня/1 листопада.
2. Календарній комісії внести відповідні зміни в Церковний календар Української Православної Церкви.

Ж У Р Н А Л № 36

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про звернення Ігумена Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря архімандрита Ієремії з проханням благословити відродження в м.Києві закритого у 1923 році Подвір’я Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря.

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію прийняти до відома.
2. Підтримати пропозицію Ігумена Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря архімандрита Ієремії щодо відродження в м.Києві Подвір’я Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря.
3. Направити Його Святості, Святішому Патріарху Московському і всієї Русі Кирилу відповідний лист з проханням благословити відродження в м.Києві Подвір’я Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря.

Ж У Р Н А Л № 37

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира -

СЛУХАЛИ рапорт Преосвященного Антонія, єпископа Олександрійського і Світловодського про відкриття Свято-Покровського чоловічого монастиря в м.Олександрії та про призначення настоятеля монастиря.

УХВАЛИЛИ:

1. Благословити відкриття Свято-Покровського чоловічого монастиря в м.Олександрії.
2. Настоятелем Свято-Покровського чоловічого монастиря в м.Олександрії затвердити Правлячого архієрея Олександрійської єпархії.