Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.05.2012. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт відвідав із архіпастирським візитом школу-інтернат у Люблінці

1 травня приніс незабутні враження вихованцям школи-інтернату І –ІІІ ступенів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування смт. Люблинець Ковельського району. Цього дня відбулась зустріч учнів цього закладу із Високопреосвященнішим митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом – керуючим Волинською єпархією.
До школи інтернату разом із владикою Ніфонтом завітали секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, благочинний храмів Луцька протоієрей Володимир Літвенчук та голова інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Валентин Марчук.
Для потреб школи-інтернату владика презентував дві пральних машини.
Директор загальноосвітньої школи-інтернату I — III ступеня для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Михайло Бортнюк провів для гостей невелику екскурсію закладом. Вразив ідеальний порядок і комфорт у класних та житлових кімнатах, до слова в кожному класі над дошкою можна побачити ікону. Ікони є і у спальнях, а на коридорах є спеціальні кіоти із образів, де діти, як не дивно, читають щодня ранішні і вечірні молитви. Учнями духовно опікується місцевий священик – настоятель храму святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова села Довгоноси, розташованого поблизу Люблінця і, за словами керівництва, дітям та підліткам подобається рости і формуватись як справжні православні християни.
Під час своєї зустрічі із вихованцями закладу митрополит Ніфонт розповів про свій життєвий шлях. Адже владика, як ніхто, розуміє важку сирітську долю бо ще змалечку сам лишився круглим сиротою. «Бувало, пам’ятаю, як хто образить чи яка біда – прийду на могилу мами, обніму камінь і плачу, і розповідаю все…але Господь посилав мені добрих людей. які допомагали», — розповів митрополит.
Дізнались учні і про шлях митрополита як духовної особи: «я мав чотири юнацькі мрії – вступити до семінарії, присвятити себе Богу повністю, тобто стати монахом, стати священиком, а також після навчання в Московській духовній семінарії повернутись на Волинь і нести Слово Боже моїм землякам…пам’ятаю як під час лекцій, коли я був студентом семінарії, рука не встигала тих мудрих слів записувати. А викладали нам професори богослів’я. От і думав, вернутись би на рідну Волинь і все це людям переказати, щоб вони знали правду та істину». Владика також ознайомив дітей із значенням слова «монах» та пояснив багато що про вчення Православної Церкви.
Від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира владика Ніфонт вручив директору школи – інтернату Михайлу Самійловичу орден Почаївської ікони Божої Матері за неабияку працю для виховання тих, кого доля, в тому числі і при живих батьках, позбавила щастя зростати в родині.
До слова, в цьому навчальному закладі діють різноманітні гуртки, учні також, по можливості відвідують із екскурсіями визначні місця України, при чому із братією Свято-Успенської Почаївської лаври, яку вони відвідували неодноразово вже налагодилась своєрідна «співпраця».
Владика також подарував закладу ікону «Покров Богородиці», а для бібліотеки – кілька примірників Нового Заповіту українською мовою а також євангельські оповідання для дітей. Учні отримали і «тілесний» подарунок – із рук владики кожен отримав плитку шоколаду.
«Під час зустрічі із владикою я багато чого почерпнув. Владика сам знав сирітську долю і для мене це дуже важливо – приклад владики — це приклад того як самому треба добиватись, із поміччю Божою, у своєму житті», — поділився враженнями 11-класник Богдан. «Після приїзду владики я ще більше ствердилась у своїй православній вірі, і я знаю – я на правильному шляху», — додала 10-класниця Марія.
Слід зауважити, що в Люблинецькій школі-інтеранті є і свій власний духовий оркестр, який подарував гостям доволі оригінальний концерт. Це були пуппурі на тему таких популярних музичних композицій як «Водограй» і «Червона рута», а до Луцька владику проводжали справжнім козацьким маршем.
Прес-служба Волинської єпархії