Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.05.2012. КИЇВ. Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи провів Всеукраїнські збори духовенства

З 26 по 27 квітня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в Києві проходили Всеукраїнські збори духовенства, яке опікується засудженими до позбавлення волі.
Цей форум тюремного духовенства було організовано Синодальним відділом Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи згідно з річним планом роботи. У зборах взяли участь близько 50 священнослужителів і мирян з майже всіх єпархій Української Православної Церкви, а також було запрошене тюремне духовенство з Росії і Білорусії.
Збори проходили за загальною тематикою: «Сучасна практика пастирської роботи в місцях позбавлення волі. Співпраця з громадськими та благодійними організаціями». Разом із священиками, відповідальними за взаємодію з Державною пенітенціарною службою України в єпархіях працювали заступники начальників територіальних управлінь ДПтС України з соціально-виховної та психологічної роботи. Завданням цього форуму тюремного духовенства є обговорення організаційних аспектів надання духовно-пастирської, моральної і благодійної допомоги особам, які перебувають в місцях позбавлення волі, обмін досвідом, напрацювання варіантів взаємодії державних, громадських і благодійних організацій.
Збори відкрилися 26 квітня у актовому залі Києво-Печерської Лаври з виступів і вітальних слів від духовенства і керівництва Державної пенітенціарної служби. Зокрема були представлені доповіді: архієпископа Вітебського і Оршанського Димитрія, голови відділу Білоруської Православної Церкви по взаємодії з Міністерством внутрішніх справ Республіки Білорусь і департаментом виконання покарань МВС про стан духовно-пастирської роботи в установах виконання покарань в Білорусі; голови Синодального відділу Московського Патріархату по тюремному служінню єпископа Красногорського Іринарха, який окреслив перспективи розвитку тюремного служіння на теренах Російської Федерації. В зборах також взяв участь голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин.
Після пленарного засідання в Києво-Печерській Лаврі учасники переїхали до виставкового центру „Київ Експоплаза”, де відбувалася Всеукраїнська виставка продукції підприємств виправних установ. Тут учасники зборів і закордонні гості оглянули широкий перелік продукції, що виробляють засуджені – від ливарного виробництва до столярних і текстильних виробів.
В цей же день було організовано круглий стіл в центральному апараті Державної пенітенціарної служби за темою: „Ефективність співпраці тюремного духовенства з адміністрацією установ виконання покарань після підписання Угоди про співробітництво Української Православної Церкви та Державної пенітенціарної служби України від 26 серпня 2011 року”. Перед засіданням круглого столу відбувся мітинг з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС, під час якого було молитовно вшановано загиблих і померлих правоохоронців-ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
На другий день роботи зборів в лекторії Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбулося відкриття Всеукраїнської виставки робіт з художньо-прикладної творчості засуджених до позбавлення волі «Великодня писанка». Засуджені з виправних установ кожної області України до світлого дня Воскресіння Христового підготували свої творчі роботи, з яких 5 кращих було відібрано для участі у виставці. Організаторами виставки стали Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи спільно з Державною пенітенціарною службою України та Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником.
Також цього дня було проведено круглий стіл у Комітеті законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України за участі народних депутатів, юристів і викладачів на тему «Законодавчі аспекти введення інституту тюремного духовенства». На круглому столі було обговорено перспективи введення тюремного духовенства у штат виправних колоній, дотичні питання, представлено закордонний досвід духовно-пастирської роботи в місцях позбавлення волі.
Прес-служба Синодального відділу тюремного служіння