Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.01.2012. ВІННИЦЯ. «Різдвяний концерт» вразив публіку яскравістю емоцій, професіоналізмом виконавців

15 січня у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі відбувся концерт «Різдво Христове в музичних традиціях Європи», організований Вінницькою єпархією УПЦ. У концерті взяли участь провідні солісти м. Вінниці, хор духовенства вінницьких храмів та дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського кафедрального собору, який був головним на сцені того чудового вечора.
Юні співаки запросили глядачів у музичну подорож країнами Європи. Для цього вони приготували сімнадцять колядок та різдвяних пісень, які прозвучали дванадцятьма мовами. Музика і слова повинні були передати почуття, з якими у різних країнах зустрічають Різдво Христове. У перервах між співом, на двох великих екранах демонструвалися відеоролики, у яких розповідалося про традиції святкування Різдва, притаманні тому чи іншому народу.
Першими у концерті прозвучали українські колядки «В Різдвяну ніч» та «Пречиста Діва». Потім білоруська колядка «А у світі нам новина була». Після цього з екранів прозвучала розповідь про польські традиції святкування Різдва Христового, про які розповів художній директор фестивалю Східнослов’янських колядок, що проходить у Люблині, п. Анджей Бублей. Сам п. Анджей в цей час знаходився у залі. На честь польського гостя хор виконав наступну колядку польською мовою «Люляй, Єзуню». Соло у цій колядці виконала учасниця дитячого хору Юлія Плисюк.
Наступною у концерті була представлена Росія. Дитячий хор виконав колядку «Ця свята ніч», автором якої вважається Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Володимир.
Блок слов’янських колядок завершився колядкою “Спи, Ісусе, спи», яку разом з хором чудово виконали солісти: протоієрей Агафангел Давидовський та заслужена артистка України Ірина Швець.
Після цієї колядки театральна завіса закрилася, і на сцену піднявся хор духовенства вінницьких храмів на чолі з протоієреєм Сергієм Виговським. Поки священики піднімалися на сцену, з екранів до глядачів звернувся митрополит Симеон. Владика звернув увагу на те, що українські колядники ходили колядувати з веселими, жвавими і, як сказав владика, «громогласними», колядками, якими будили людей від сну тілесного і від сну духовного. Ніби продовжуючи думку владики Симеона, хор священиків виконав три «громогласних» колядки: «Ой, новина, новина», «Що то за предиво» та «Ой, зійшла, зійшла, Правда із неба».
Яким же було здивування глядачів, коли після третьої колядки відкрилася завіса, а на сцені стояв наче зовсім інший хор. Вже не було українських вишитих костюмів, а голови хористів не були прикрашені чудовими віночками. За короткий час шістдесят дітей встигли переодягнутися у інші концертні костюми, щоби продовжити концерт. Разом із священиками діти виконали румунську колядку «Я пішов колядувати». Керувала обома хорами диригент дитячого хору Наталія Кременюк.
Після цього на сцену вийшла солістка Вінницької обласної філармонії Наталія Лановенко. У її спільному з хором виконанні прозвучав різдвяний гімн, який відносять до скандинавської традиції «Gaudete». Старовинний гімн прозвучав латинською мовою. Його виконання глядачі зустріли гучними оплесками. А солістку привітали маленькі діти у костюмах ангелят, які виносили кожному з солістів подарунки і квіти.
Наступною у концерті була представлена Грузія. З екрану до глядачів звернулася одна з учасниць хору Христина Сванідзе, котра грузинською мовою розповіла про традиції святкування Різдва Христового у Тбілісі. Мова йшла про різдвяну традицію, яка називається «Аліло», коли вулицями грузинської столиці йде святкова театралізована процесія, учасники якої збирають пожертви для передачі їх бідним людям і дітям-сиротам. Учасників цієї процесії вітає сам грузинський Патріарх Ілія ІІ. Після такої цікавої розповіді дитячий хор виконав традиційний грузинський різдвяний піснеспів «Аліло».
Після урочистого і величного грузинського гімну дуже контрастним виглядало виконання іспанської різдвяної пісні «Ріу, ріу, чіу». Дитячий хор виконав її з солістом Юрієм Гордієнко. Ще більшого іспанського колориту виконанню додавала чудова гра на тамбурині Валерія Вознюка. Зал був у захопленні і проводжав соліста зі сцени гучними і довгими аплодисментами.
А в цей час з екранів лунала розповідь про Сербію, яку вінницький хор відвідав минулого року. Колектив представляв Україну на міжнародному фестивалі «Музичний едикт», який проходив у сербському місті Ніш. Там хор отримав благословення від сербського Патріарха Іринея, там познайомився з сербським дитячим хором «Бранко», у виконанні якого вінницькі діти вперше почули колядку, яку виконали на своєму різдвяному концерті.
Разом із солісткою Христиною Бедзір та музикантами, дитячий хор виконав колядку на слова сербського святого Святителя Миколая Сербського «Ангели співають». Ця колядка вразила глядачів своєю теплотою і якимось особливим духовним піднесенням.
Після сербської колядки завіса театру знову закрилася, а на сцену піднялася наступна солістка Злата Давидовська. У її виконанні прозвучала відома колядка «Тиха ніч» у оригінальному музичному аранжуванні. Потім до своєї дочки Злати приєднався її батько о. Агафангел Давидовський. Разом вони виконали ще один відомий світовий хіт «I believe».
Під час виконання цієї пісні, глядачі були знову здивовані, адже завіса знову відкрилася, і хор, який був одягнений у чудові біло-червоні костюми, приєднався до солістів і разом з ними завершив чудову пісню, яку зал зустрів неймовірними аплодисментами.
Аплодисменти тривали б ще більше, якщо б їх не перервала розповідь викладача Київської Духовної Академії протоієрея Олега Кожушного про традиції святкування Різдва Христового у Греції. А потім у виконанні дитячого хору прозвучала грецька понтійська колядка «Христос приносить радість у світ».
Після жвавої і по-східному веселої грецької пісні, прозвучав зворушливий різдвяний гімн, який народився у Франції у XVI столітті. У ньому розповідалося про те, як маленький Господь народився у бідному вертепі, де Його зігрівало дихання тварин і оспівували тисячі ангелів і серафимів. Разом із хором цю колядку виконали солістки Ольга Гречко та Христина Сванідзе. Обоє дівчаток є учасницями дитячого хору. Вони продемонстрували глядачам не лише «ангельський» одяг, але по-справжньому ангельські голоси.
Наступним на концерті був представлений Уельс. Діти виконали валлійську колядку «Deck the halls with boughs of holly», що у перекладі означає «Прикрашайте зали…». Під звуки цієї різдвяної пісні так і хотілося піти у танок, і це не дивно, адже валлійські колядки у давнину були не піснями, а народними танцями.
Після Уельсу на сцені була представлена німецька різдвяна традиція. Її представляла солістка Марія Червоній, котра разом із хором виконала німецьку пісню «О, ялинка». Як і попереднім солістам, Марії Червоній зал подякував гучними аплодисментами.
Але парад солістів продовжувався. Наступним був Ігор Заболтний, котрий разом із хором виконав відому англійську різдвяну пісню «We wish you a Merry Christmas». Під завершальні акорди цієї яскравої пісні переповнений зал буквально «вибухнув» оплесками.
Але учасники концерту не давали глядачам часу на довгі оплески, бо одразу після Ігоря Заболотного на сцену вийшли аж три солістки: Ірина Швец, Наталія Лановенко та Ольга Плисюк. Вони виконали ще один відомий різдвяний гімн англійською мовою «Ding dong merrily on high». Особливого колориту цій пісні надавала гра на скрипці солістки Олени Шевченко, яка прикрасила своєю грою і так чудове виконання.
Після цього феєрверку різдвяних пісень на сцену були запрошені почесні гості концерту: митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, а також голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спиридонова та заступник міського голови Валентина Балицька. Усі гості подякували хору за неймовірно чудовий виступ. Усі говорили про те, що Вінниця цього дня отримала справжній різдвяний подарунок. І всі, як представники духовної, так і світської влади, говорили про те, що вони пишаються тим, що у Вінниці є такий чудовий колектив на чолі з прекрасним спеціалістом Наталією Кременюк, який гідно представляє і Вінницю, і Україну на різних міжнародних фестивалях.
У нагороду за виступ діти отримали солодкі подарунки від мера міста Володимира Гройсмана, а митрополит Симеон вручив премію керівнику хору м. Наталії Кременюк.
Чудовим завершальним акордом цього урочисто-святкового і в той же час теплого і світлого концерту, стала найпопулярніша українська колядка «Добрий вечір», яку виконали усі солісти концерту разом із хором. А спів артистів підтримав весь переповнений зал обласного академічного театру.
Концерт завершився, і разом з ним завершилися майже півроку підготовки до нього, але вже наступного дня керівники хору обговорювали творчі плани на майбутнє. А це означає, що дитячо-молодіжний хор Спасо-Преображенського собору і надалі радуватиме глядачів своїми виступами.

Прес-служба Вінницької єпархії