Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.01.2012. РІВНЕ. Різдвяне послання Архієпископа Варфоломія

Різдвяне послання Преосвященного Варфоломія, Архієпископа Рівненського і Острозького 2011/2012 рр.
Всечесному духовенству, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви Рівненської єпархії
Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі браття і сестри!
В ці різдвяні дні знову кличе нас Свята Православна Церква перенестись думками в ту далеку, але для віруючих людей таку близьку Віфлеємську ніч, котра сповістила всьому світу про тайну Боговтілення. Ця радісна звістка хвилює й радує нас, бо заради нас і заради нашого спасіння сьогодні Безначальний починається, приходить на землю через народження від Пречистої Діви Марії в образі простої людини, приходить в образі раба Той, Котрого Царство на всі часи, а влада Його для всіх поколінь.
Святе Євангеліє так говорить нам: «Так полюбив Бог мир, що Сина Свого Єдинородного дав, щоби Він спас світ» (Ін. 3. 16). Бог Отець посилає в мир Сина Свого, Свою Єдинородну Любов, щоб світ пізнав любов і навчився любити. Син Божий прийшов на землю, щоб відкрити нам тайну Бога — Отця, Сина і Духа Святого, прийшов, щоб Своєю Божественною святістю і праведністю вказати нам на нашу людську гріховність та неправду. Господь прийшов, щоб добровільно взяти на Себе гріхи всього світу і Своєю смертю умертвити їх на Голгофському хресті. Син Божий прийшов до нас, щоб примирити небо і землю, примирити людину з Богом, її Творцем. Тому з особливою силою звучать сьогодні слова Христа Спасителя: «Я з вами у всі дні до кінця віку» (Мф. 28.20). Ці слова Христа дарують надію, яка полягає в твердому переконанні, що які б спокуси не зустрічались для нас у цьому житті, Господь не оставить Свого насліддя.
В дні Різдва Христового ми відкриваємо назустріч Христу Спасителю своє серце і серцем відчуваємо радість свята. Ми живемо цією радістю цілий рік, бо вона укріпляє нашу віру, допомагає кожному із нас нести свій життєвий хрест, долати труднощі й випробування. Радість Різдва Христового дарує кожній людині все необхідне, щоб створити Царство Боже у своїй душі.
В дні Різдва Христового ми вступаємо в Новий рік нашого земного буття. Зустрічаючи Новоліття, ми складаємо сердечні й щирі молитви нашому Творцеві, дякуючи Йому за всі благодіяння, якими Він обдаровував нас у році, що відходить у вічність. Одночасно ми складаємо подяку Господу й за життєві випробування, які декому із нас прийшлось пережити і які укріпляють нашу віру в милосердя Боже.
Минулий рік був для нашої Рівненської єпархії в більшості своїй роком Богом благословенним. Духовенству і віруючим з Божою допомогою вдалось звершити цілий ряд духовних заходів, відсвяткувати низку церковних ювілеїв наших монастирів і храмів. Тому, вступаючи в нове Новоліття, ми складаємо свої усердні молитви перед Народженим у Віфлеємі Христом Спасителем, щоб Господь благословив наступаючий рік Новий, щоб він був для нас, нашої Святої Православної Церкви, нашої Держави роком мирним, роком щасливим, роком нової благості Божої.
У дні Різдвяних свят, дорогі браття і сестри, принесімо Богомладенцю Христу наші скромні й посильні дари, як колись принесли їх східні мудреці до Віфлеємської печери. Наші дари для Христа — це глибока віра в нашого Спасителя, любов до ближніх, жертовність і бажання служити Богу й людям від повноти нашого щирого серця. Нехай наша любов до Бога в ці різдвяні дні виразиться в наших колядках і щедрівках, якими ми будемо прославляти Народження Сина Божого.

Всечесні отці, дорогі браття і сестри!
Сердечно вітаю Вас зі святом Різдва Христового і Новоліттям. Бажаю Вам від Новонародженого Младенця Христа міцності духовних і тілесних сил, всесильної допомоги у Ваших трудах на благо єдності нашої Святої Церкви, на благо нашої дорогої Вітчизни, на благо нашого боголюбивого народу. Молімось, щоб Господь благословив наш народ миром і злагодою, щоб ми разом із Ангелами завжди співали Богу хвалебний піснеспів: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління».
Смиренний
† Варфоломій,
з ласки Божої Архієпископ Рівненський і Острозький.
Різдво Христове
2011/2012 рр.
м. Рівне