Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.01.2012. ЛЬВІВ. Архієпископ Августин відвідав Буківський будинок-інтернат

11 січня, у день пам’яті Вифлиємських младенців, архієпископ Львівський і Галицький Августин відвідав Буківський будинок-інтернат для дітей з вадами розвитку, що знаходиться у Старосамбірському районі області. В поїздці Владику супроводжували голова відділу благодійності та соціального служіння прот. Богдан Білас, благочинний Мостиського округу протоієрей Миколай Петрущак, керівник Духовно-просвітницького центру на честь святих праведних Богоотців Йоакима і Анни Руслан (Михайло) Коник.
Свято Різдва Христового несе у душі віруючих надію та спокій. Дванадцять днів після великого празнику називають Святками, тобто святими днями, освяченими приходом у світ Спасителя. У ці дні люди колядують, а також згадують про бідних, хворих, про тих, хто потребує допомоги.
Празник Різдва Христового можна справедливо назвати святом дітей. Але, на жаль, не всі діти можуть повністю втішатися різдвяними святами. Оглянувшись навкруги, ми побачимо сиріт, дітей, яких залишили батьки, тих, хто прагне ласки та співчуття. Усе, що для них потрібно – подарувати тепло свого серця, тихо і ласкаво розповісти про празник, нагодувати чи одягнути. Поїздка Владики зі своїми супутниками, соратниками у Буківській будинок-інтернат, де гості намагались подарувати дітям радість про народженого Спасителя, свою увагу та турботу, стала приводом ще раз осмислити цю проблему і сприяла прийняттю рішення щодо організації у Львівській єпархії системної роботи з дітьми у подібних закладах у Львівській області. Загалом в інтернаті 70 вихованок-діток, адже дітками вони залишаються навіть тоді, коли переходять 35-річний рубіж. Через просте й безпосереднє світосприйняття більшість із них не виходить за межі дитячої свідомості.
Зустріч з гостями відбулася в церкві на території інтернату. В одну мить серця всіх злились у колядках, прославляючи новонароджене Богонемовля. Дівчатка дивували гостей, наспівуючи цікаві різдвяні піснеспіви.
У різдвяний час у казку, у щасливе завтра вірить кожна дитина, а діти-сироти, діти з вадами розвитку – особливо. Солодкі гостинці, які роздавав Владика Августин принесли діткам радість і відчуття чуда, яке залишиться у серцях назавжди, про що й свідчила щира посмішка вихованок. Інтернату також передано іграшки та туалетні засоби, які були зібрані під час благодійної акції «Зігрій теплом свого серця».
Опісля гості провідали прикутих до постелі діток. Владика Августин благословив їх, простягнувши кожному руку, адже серед них були й такі, що не розмовляють. Вони через свої наповнені радості очі проповідували про любов, про таке неземне щастя, яке нашим людським розумом збагнути не можливо.
Звертаючись до працівників інтернату, Владика наголосив на великому подвигу саме милосердного служіння ближньому. «Лише серце сповнене невмирущою любов’ю, здатне віддавати її дітям, захоплюючи в полон жертовності і віри».