Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.01.2012. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Різдвяне послання єпископа Володимира

Різдвяне послання єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира боголюбивим пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

Бо Немовля народилося нам, Син, і даний нам; владарювання Його на раменах Його, і наречуть ім’я Йому: Великої Ради ангел, Дивний, Радник, Бог кріпкий, Володар, Князь миру, Отець будучого віку.
Ісайї 9,6

Дорогі отці, брати і сестри!

Христос Рождається!
Невблаганно плине час, минув ще один рік благості Божої – знову святкуємо ми Різдво Христове. Знову лине над Україною чудовий спів різдвяних колядок.
Перед нашим духовним поглядом постала знайома і разом з тим вічно нова картина: ангели співають, пастирі спішать до печери, три царі, покинувши свої царства слідують за зорею, а в убогому вертепі, в яслах на сіні лежить Святе Дитятко – Предвічний Бог, який прийшов спасти людей Своїх (Мф. 1,21). Пречиста Діва з ніжністю дивиться на Сина, а Йосип у благоговінні служить величному таїнству.
Вже сам образ народження Спасителя наповнює душу тихою радістю та миром. Дійсно, пришестя Творця у створений Ним світ відбулося у благоговійній тиші і мирі, адже прийшов Той, Хто «тростини надломленої не переломить, і льону тліючого не загасить» (Іс. 42, 3).
«Слава у вишніх Богу і на землі мир…» (Лк. 2,14) – пролунало над Віфлеємом. З Різдвом Христовим прийшов на землю мир. Бо Він Сам є мир наш (Єф. 2,14). Мир цей не зовнішній – не пацифізм чи роззброєння, це мир глибший – Син Божий примирив занепале людство з Богом, зруйнував середостіння гріха – той міцний мур, змурований нашими гріхами, що розділює людину з Небом. І хоча, війни, насильство, зло і смерть не припинилися на землі, проте «Царствует ад, но не вечнует над родом человеческим» –влада зла неправди і смерті не конечна. Богонемовля, що лежить нині на сіні – перемогло світ (Ін. 16,33) Своєю любов’ю.
Після Свого Воскресіння, пройшовши страждання, приниження, страшну смерть на Голгофі, Христос скаже: «Мир Мій даю вам» (Ін. 14, 27).
Як потрібен нам цей Христовий мир! Його потребує наше суспільство, сім’я та кожна душа. «Умири нашу жизнь, Господи» – молимося ми на богослужінні. Проте з ангельської пісні чуємо, що мир цей вже на землі – «Слава у вишніх Богу і на землі мир…». І дає Його Сам Христос. Через щиру молитву, справи милосердя оселяється Христовий мир у віруючій душі. Але найбільший дар – Свята Євхаристія – робить нас синами Божими і у найтісніший спосіб єднає з Ним Самим.
Тож, плекаймо цей мир, кожен у своїй душі – нехай будуть у ній любов і правда, і тоді, за словами преподобного Серафима Саровського «спасемось самі і тисячі навколо нас».
Дорогі мої у Христі! Влітку цього року, рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви, Преосвященний єпископ Никодим був покликаний на служіння у Житомир, а на древню Володимир-Волинську кафедру було призначено мене. Тож прошу вас, дорога паство, молитися, аби Господь допомагав мені звершувати своє служіння побожно і непорочно (1 Тим. 3,2) і право правити слово Христової істини.
Улюблені! Як пастир закликаю вас провести Різдвяні свята у побожності і молитві, не забувайте творити справи милосердя для бідних, обділених та скривджених. У ці свята нехай кожен допоможе потребуючому, відвідає самотнього, втішить скорботного. Також прошу вас, прославляйте Богонемовля-Христа співом колядок – це споконвічна свята традиція нашого народу. Навчайте колядок своїх дітей та онуків, вчіть разом з ними. Нехай лунають коляди над нашою Волинню, рідним Поліссям а цей спів принесе радість та благополуччя у ваші сім’ї!
Всечесні пастирі, преподобні монахи та монахині, дорогі брати і сестри! Щиросердечно вітаю вас зі світлим і радісним святом Різдва Христового. Сам «Бог миру» (1 Фес. 5, 23), Який лежить нині у яслах нехай осяє все наше життя, кожну християнську душу світлом Свого Божества, і наповнить Своїм миром, радістю та любов’ю!
Зичу вам та вашим близьким здоров’я, благополуччя та усілякого достатку. Щасливим нехай буде новий 2012 рік!
Христос Рождається! Славимо Його!
+ Володимир
єпископ Володимир-Волинський і Ковельський
Різдво Христове 2011 року