Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.01.2012. ЖИТОМИР. Відбулися загальні збори духовенства єпархії

3 cічня, у Свято-Успенському архієрейському соборі під головуванням єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима відбулися підсумкові загально-єпархіальні збори духовенства.
Збори розпочалися молебним співом «про закликання допомоги Святого Духа перед початком усякої доброї справи», який очолив керуючий Житомирською єпархією.

По завершенні молебню, було проведено стройовий огляд, в ході якого Преосвященнійший владика детально ознайомився з зовнішнім виглядом священиків усіх благочинних районних округів. Архіпастир висловив задоволення проведеним інспектуванням, нагадавши духовенству про важливість чистоти і порядку не тільки внутрішнього (духовного стану), а й зовнішнього вигляду.
Підбиваючи підсумки минулого року, єпископ Никодим ознайомив духовенство зі статистичними даними і з становищем справ у Житомирській єпархії на кінець 2011 р.

Владика Никодим звернувся до духовенства зі словами настанови, у якому зосередив увагу на сутності пастирського служіння, а також подякував за понесені труди на благо Матері Церкви.
Також архієрей передав пастирям Різдвяні послання Святійшого Патріарха Кирила та Блаженнійшого Митрополита Володимира.
Далі відбулось спілкування духовенства із архіпастирем та поміж собою щодо подій року, що минув, та обговорювання планів на майбутнє.
Голова зібрання проінформував присутніх про позитивне рішення сесії обласної Ради (від 8 вересня 2011 року) щодо передачі Свято-Хрестовоздвиженського храму (нині приміщення відділу природи обласного краєзнавчого музею Житомирської обласної ради) у власність Житомирської єпархії Української Православної Церкви. Владика наголосив, що на сьогодні в храмі відновилось повноцінне духовне життя. Щонеділі у приміщенні церкви звершується таїнство Євхаристії. Усі бажаючи можуть відвідувати богослужіння.

Було проінформувано присутніх про відкриття безкоштовних курсів підготовки парафіяльних регентів-псаломщиків при Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира і закликав духовенство направляти приходських регентів на підвищення їхньої кваліфікації.

У минулому році були об’єднані відділи місіонерства і соціального служіння під керівництвом клірика Свято-Успенського архієрейського собору протоієрея Олега Целуєва. Єпархіальний відділ молоді, освіти і сім’ї, структуру освіти і катехизації, а також редакцію єпархіальної газети «Православна Житомирщина» очолив клірик Свято-Троїцького кафедрального собору м. Новоград-Волинський протоієрей Валентин Мороз. Паломницький єпархіальний відділ очолив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієрей Сергій Грицаюк, головою пенітенціарного єпархіального відділу призначений клірик Свято-Миколаївського собору м. Бердичева священик Зиновій Ромах.

Керуючий єпархією звернув увагу духовенства на те, що при єпархіальному управлінні почав свою роботу союз православних юристів в ім’я святого архістратига Божого Михаїла — Житомирська філія. Юрист-консультант Мохарьова Ірина Ігорівна. Тел. (097) 250-22-93.

В ході зібрання порушені питання соціального служіння, наразі одну з таких програм, яку Владика благословив втілити в найближчому майбутньому — це проведення благодійного Різдвяного вечора, на якому матимуть змогу виступити найкращі колективи Житомирської єпархії зі співом колядок та щедрівок. 7 січня в Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбудеться Різдвяний вечір колядок, під час якого усім дітям буде подаровано Євангеліє та солодкі подаруночки. 11 січня о 17.00 год., у приміщенні Житомирської обласної філармонії відбудеться Благодійний Вечір Колядок. Кошти, зібрані на Різдвяному концерті, будуть направлені на різні благодійні цілі, зокрема левова частка з них буде використана на оздоровлення дітей-сиріт.
Також темою, запропонованою для розгляду, стало забезпечення безпеки функціонування храмів і церковних установ.
Голова зборів закликав духовенство виявляти максимальну ретельність щодо належного утримання храмів, протипожежних систем, церковного начиння й побожного змісту чинопослідувань.
Влидика звернув особливу увагу на підвищення освітнього рівня серед духовенства єпархії та закликав благочинних та кожного священнослужителя, в рамках своєї компетенції, налагоджувати правильні взаємини з представниками місцевого самоврядування, а також вказав на необхідність поліпшення роботи єпархіального духовенства з молоддю.
Крім того, були розглянуті питання літургійного життя, дисциплінарного характеру й загального порядку здійснення треб на парафіях. У процесі роботи зібрання також обговорювалися й інші аспекти церковно-релігійного життя православних віруючих єпархії.
Під час зборів, на прохання правлячого архієрея, кліриком Кам’янець-Подільської єпархії, доцентом Київської духовної академії протоієреєм Олексієм Добошем, уперше в Житомирі, була проведена лекція духовенству на тему: «Сучасний стан релігії в Україні і зумовлені ним форми церковно-приходської роботи».
На завершення владика Никодим подякував усім за активну участь у минулорічних загально-церковних заходах, привітав духовенство з державним новим 2012 роком та наступаючими Різдвяними святами і закликав на присутніх Боже благословення.
Прес-служба Житомирської єпархії