Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.12.2011. КИЇВ. Вікарій Київської Митрополії взяв участь в роботі конференції «Міжнародні Климентівські читання»

За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, вікарій Київської Митрополії єпископ Макарівський Іларій взяв участь у роботі конференції «Міжнародні Климентівські читання», яка цього року була присвячена темі «Шляхи дружби та цивілізація любові».
Конференцію було організовано Центром св. Климента «Спілкування та діалог культур» та науково-видавничим об’єднанням «Дух і літера». Академічна зустріч відбулася в Києві 7-8 грудня.
До неї долучилися викладачі та студенти світських та духовних навчальних закладів України, Франції, Швейцарії, Італії, Бразилії, Польщі, США. Серед них професор Києво-Могилянської Академії та Сорбони Костянтин Борисович Сігов, ректор Паризької духовної семінарії Сен-Сюльпіс священик Дідьє Берте, професор соціології Женевського університету Патрік де Лоб’є, професор Вінницького національного технічного університету Олег Хома, доцент Харківського національного університету ім. В.М.Каразіна Олександр Філоненко, секретар Всеукраїнського православного педагогічного товариства протоієрей Богдан Огульчанський, заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна та інші.
Під час круглого столу «Етос дружби: свідчення і шляхи осмислення», який відбувся в день пам’яті святого священномученика Климента Римського в Митрополичому домі «Софії», єпископ Іларій наголосив на важливості особистого свідчення послідовників Христа в сучасному світі. Також владика побажав вчитися бачити Христа в ближньому своєму. Клірик Макарівського благочинія Київської єпархії ігумен Філарет (Єгоров) говорив про необхідність співстраждати іншим та сприймати чужий біль як свій. Завідуюча відділом науково-історичних досліджень «Софії Київської» Надія Нікітенко розповіла про мозаїчний образ святого священномученика Климента у святительскому чині апсиди Софійського собору, що свідчить про його глибоке вшанування в давній Русі.
По закінченні форуму Ірина Марголіна подякувала всім його учасникам та висловила надію на подальші зустрічі в стінах Святої Софії, адже це сприяє поновленню діалогу між мистецтвом і вірою.