Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.11.2011. ХУСТ. Відбулося освячення престолу головного собору єпархії

26 листопада 2011 року відбулася довгоочікувана подія – освячення престолу головного собору Хустської Єпархії. Свято-Кирило-Мефодіївський собор м. Хуст через 20 років після початку будівництва став не тільки прикрасою міста, а і повноцінним духовним центром. При соборі діє недільна школа для дітей, хор, а також молодіжна організація. Хоча до завершення всіх робіт всередині храму та благоустрій прилеглої території ще далеко, освячення кафедрального собору стало благодатною підтримкою для парафіян та всіх вірників Хустської Єпархії Української Православної Церкви.
Протягом двадцяти років будівництва головного храму єпархії парафіяни організували міцну Православну общину. Сьогодні вони були раді бачити серед гостей свята 11 архієреїв, більше ста священників та велику кількість вірників. Розділити радість та взяти участь у загально-церковній молитві до кафедрального собру м. Хуст приїхали постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви, Голова Церковного Суду УПЦ Високопреосвященнійший Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, митрополит Миколаївський і Вознесенський Питирим, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Львівський і Галицький Августин, архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн, архієпископ Бориспільський Антоній, архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископ Хотинський Мелетій, єпископ Мефодій. Серед гостей також були Представник Первоієрарха РПЦЗ у Канах, настоятель Свято-Архангело-Михайлівського храму м. Кани (Франція) прот. Михаїл Бойков та секретар Будапештської та Венгерської Єпархії Московського Патріархату ієрей Кирил Татарко, а також представники влади регіону.
Свято розпочалося у п’ятницю Всенічним богослужінням, за яким разом із правлячим архієреєм Високопреосвященнійшим Марком, архієпископом Хустським і Виноградівським молилися єпископ Мефодій (Петровці) та клірики Хустської Єпархії. Вранці, 26 листопада о 10 годині розпочалося освячення головного (центрального) престолу Свято-Кирило-Мефодіївського Собору м. Хуст. Радісні обличчя присутніх додавали до свята величі та натхнення. Освячення та Божественна Літургія були відслужені ніби на одному диханні. Відчуття завершення чергового етапу у житті Хустської Єпархії та початку нового надихало кожного присутнього на подяку Богу за Його милість та любов до Своїх вірних чад. Радували всіх своїм співом присутніх у храмі дитячий хор та хор кафедрального собору.
У кінці богослужіння всіх присутніх привітав владика Онуфрій та правлячий архієрей Хустської Єпархіїї. Владика Марк не ховав свого відчуття радості та вдячності Богу за допомогу у завершенні будівництва собору. Дякуючи Преосвященним владикам за їхню молитву та пряму участь у освяченні, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк нагородив всіх присутніх архіпастирів Золотою Медаллю преподобого Алексія Карпаторуського.