Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.11.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар єпархії взяв участь у роботі Всеукраїнської конференції

24 листопада 2011 року на базі Хмельницького інституту МАУП відбулася десята Всеукраїнська науково-практична конференція «Збереження національної ідеї та самосвідомості українського народу в контексті трагічних подій ХХ століття» Вчене зібрання почалося з вітального слова директора ХІ МАУП Л.Білого, у якому було окреслено план роботи вченого зібрання.
Далі, від Хмельницької єпархії УПЦ, з благословення Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського АНТОНІЯ виступив секретар Хмельницької єпархії – протоієрей Олександр Дацюк, зачитавши від імені Митрополита доповідь «Православна Церква у 1970-1980-ті роки: від диктату до відродження», у якій було розкрито положення Православної Церкви у нелегкі роки вказаного періоду, коли під тиском атеїстичного режиму архієреї та священики трудилися на Ниві Христовій, докладаючи усіх зусиль для збереження духовності населення у радянський період.
Окрім свящ. Олександра Дацюка у вченому зібранні взяли участь клірики Хмельницької єпархії – прот. Сергій Причишин і прот. Михайло Ільницький, які також виступили із науковими доповідями – «Діяльність ученого комітету в матеріалах Всеукраїнського церковного собору 1918р.: далекоглядні перспективи та їх долі» і «Причини мору голодом людей в Україні (1932-1933 рр.)».
Загальна кількість учасників конференції була біля 100 чоловік. Доповіді учасників були спрямовані на обговорення історії трагічних подій ХХ ст.
Результатом роботи вченого зібрання став активний обмін досвідом учасників конференції щодо вивчення першоджерел вітчизняної історії. Доброзичлива атмосфера створювала сприятливі умови для спілкування і плідної праці протягом усього часу, що тривала конференція.