Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.11.2011. ВІННИЦЯ. У місті відбувся музичний конкурс серед православної молоді

19 листопада у актовому залі при Хрестовоздвиженському храмі м. Вінниці, у рамкахРоку Молоді, оголошеного Вінницькою єпархією, відбувся конкурс молодіжних музичних талантів. У конкурсі взяли участь молоді співаки та творчі колективи з усіх благочинь єпархії. Вони є переможцями першого етапу конкурсу, який проходив протягом останнього місяця в районних центрах.
За умовами конкурсу кожен учасник виконав по дві пісні: одну духовну та одну світську. Конкурсантів оцінювало журі у складі викладача Київської Духовної Академії (музиканта за першою освітою) протоієрея Олега Кожушного, благочинного І Вінницького міського благочиння протоієрея Богдана Маліновського та регента церковного хору, студента Київського Національного Університету культури і мистецтв Назарія Давидовського.
Відкривали концерт представниці Могилів-Подільського благочиння Рубан Ніна та Сидоренко Богдана. Дівчата виконали дуетом пісню «Океан Божої любові», після чого Ніна заспівала чудову пісню-побажання «Дай Бог вам, друзі і родина…». Ця пісня створила у залі атмосферу майже родинного свята, де кожен наче забув, що він змагається на конкурсі, і ділився у звуках музики теплом свого серця.
Такою ж щирою була пісня «Я з людьми поділюся добром», яку заспівала Людмила Синиця з Томашпільського благочиння. Співачці не завадило навіть те, що під час її акапельного виконання псалми «Біжать у Почаївстежки та дороги» раптом вимкнувся мікрофон. Спів Людмили глядачі оцінили гучними аплодисментами.
Учасниці з Чернівецького району, котрі виступали третіми, порадували глядачів виконанням псалми «Царице моя преблагая» та пісні «Червона калина».
Під четвертим номером на концерті виступив дитячий колектив з с. Михайлівка Вінницького району. Хоча й діти виступали поза конкурсом, але вони подарували глядачам справжню духовну насолоду від виконання псалми про Богородицю та море позитивних емоцій від жартівливої української пісні «Ой, під вишнею».
У конкурсній програмі від Вінницького районного благочиння виступила Вероніка Онищенко. У її виконанні особливо вразила пісня «Молитва» сербською мовою.
Після учасників з Вінницького благочиння на сцену вийшли представники Барського району. Молодіжний чоловічий гурт виконав молитву «Отче наш» українською мовою та «Козацьку пісню».
На «екваторі» концерту виступали дві представниці Жмеринського району: Федоринчик Анна та Григорян Ангеліна. Особливо яскравим був виступ Ангеліни, який можна справедливо назвати найкращим на цьому концерті. Пісні «Молитва до Ангела Хранителя» та «Україна моя» супроводжувалися чудовим відеорядом і вражали професійністю і щирістю виконання.
Після представників Жмеринського благочиння виступили два представники Хмільницького району: ансамбль бандуристок «Хмільниччани» та студентка Вінницького педагогічного університету Ольга Лопуга. Пісні у їхньому виконанні згодом отримали високу оцінку журі.
Після Ольги Лопуги на сцену вийшла учасниця з Мурованокуриловецького благочиння Анна Лисак. Вона подарувала глядачам і журі насолоду від проникливого та щирого виконання стрілецької народної пісні «Там, під Львівським замком» та духовної пісні «Марія».
Справжнім відкриттям конкурсу стала дівчинка з Шаргородського району Тремба Катерина, яка вразила усіх чудовим тембром свого голосу, який, за словами членів журі, дуже нагадує тембр голосу видатної української співачки Ніни Матвієнко.
Приємне враження у глядачів залишилося й після виступу молодіжного квінтету з м. Калинівки. У їхньому виконанні прозвучали богослужбовий піснеспів «Благослови, душе моя Господа» та народна пісня «Ой, у гаю зелененькім».
Потішив глядачів і журі виступ Анастасії Громик з Літинського благочиння. Під акомпанемент молодого гітариста Ростислава Гаврилюка Настя виконала твір «Легенда» та відому пісню «Чорнобривці».
Завершували концерт позаконкурсні виступи ансамблю недільної школи храму Блаженної Ксенії Петербурзької м. Вінниці та ансамблю «Кампсада» храму святого мученика Трифона. Перший колектив здивував пісне співом грецькою мовою, а другий створив на сцені цілу святкову феєрію – з театральною постановкою, «спецефектами» у вигляді запалених свічок і морем повітряних кульок.
Завершувала конкурсну програму представниця І Вінницького міського благочиння Злата Давидовська. У її виконанні присутні почули відому різдвяну колядку «Тиха ніч» та «Пісню про матір».
Загалом всі учасники концерту показали чудовий рівень підготовки та справжній талант, тому журі знадобилося досить багато часу для визначення переможців. Поки журі радилося, на сцені знову прозвучала пісня, яка розпочинала концерт, — «Дай Бог вам, друзі і родина». А потім слово взяв голова журі протоієрей Олег Кожушний.
Отець Олег вкотре наголосив, що головною метою концерту було не влаштувати змагання, а надати можливість православній молоді з різних міст і сіл єпархії, проявити свої музичні таланти, спершу у себе вдома, а потім і у Вінниці. Другою ціллю було допомогти молодим людям створити собі свято, і, як зауважив священик, це вдалося зробити. Концерт проходив у теплій, дружній атмосфері великої православної молодіжної сім’ї. Однак, як нагадав голова журі, разом з участю у святі, молоді виконавці брали участь і у конкурсі, а це значить, що повинні бути названі його переможці.
Спершу о. Олег від імені організаторів подякував дитячим колективам, які прикрасили своїми виступами концерт і показали, що серед дітей підростає гідна заміна молодим талантам, які цього дня піднімалися на сцену. Потім священик оголосив, що журі оцінило виступи учасників у двох номінаціях: «колективи» та «сольні виконавці».
В номінації «колективи» місця розподілилися наступним чином.
Перше місце: ансамбль «Хмільничани» (Хмільницьке благочиння).
Друге місце: дует Рубан Ніна та Сидоренко Богдана (Могилів-Подільське благочиння).
Третє місце: ансамбль «Козацькі пісні» (Барське благочиння).
В номінації «сольні виконавці»:
Перше місце: Злата Давидовська.
Друге місце: Федоринчик Ганна (Жмеринське благочиння) и Лопуга Ольга (Хмельницьке благочиння).
Третє місце: Онищенко Вероніка (Вінницьке районне благочиння) та Тремба Катерина (Шаргородське благочиння).
Спеціальної нагороди, своєрідного «Гран-прі», була удостоєна Ангеліна Григорян зі Жмеринського району, котра завершила святковий концерт піснею «Україно, моя».
На знак подяки за участь у конкурсі кожен учасник отримав грамоту від митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона. Всі учасники подякували владиці за благословення на проведення такого чудового свята та за подарунки, які отримали переможці. Також усі подякували настоятелю Хрестовоздвиженського храму протоієрею Миколаю Давидовському, котрий не лише надав надав можливість для проведення концерту, але й приготував для більш як ста двадцяти учасників святкову трапезу.
Підсумовуючи цей черговий захід, ведучий концерту та один з його безпосередніх організаторів секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко відзначив, що завдяки благословенню митрополита Симеона, протягом останнього року у єпархії був активізований молодіжний рух. Зокрема, було проведено низку різнопланових заходів, кожен з яких був цікавим для певної групи молодих людей. «Наприклад, для спортсменів, ми провели змагання з футболу, а також достойно виступили на І Кубку УПЦ, — сказав о. Владислав, — тепер ці молоді футболісти стали більш залученими у орбіту церковного життя,-, — вони постійно спілкуються зі священиками, почали частіше відвідувати храм, сповідатися та причащатися, звершили декілька паломництв. Якщо серед цієї молоді раніше було багато невоцерковлених людей, то тепер таких практично немає».
Молодіжні проекти у єпархії проводилися і у інших напрямках: для того, щоб згуртувати молодь навколо спільної молитви, був організований молодіжний хресний хід на Іосафатову долину, для того, щоб молоді люди могли гарно відпочити, для них був влаштований молодіжний табір. Не забули у єпархії про потенційних молодіжних лідерів – для них був проведений навчальний табір «Фома». Для тих, хто багато часу проводить у інтернеті була створена «Православна кают-компанія».
Цей творчий конкурс був задуманий для того, щоб талановита молодь мала можливість проявити свої творчі здібності. Для інтелектуалів, які люблять вивчати духовну науку, у грудні планується провести гру «Православний ерудит».
«Звичайно, перелічені заходи потребували людських зусиль, енергії, а також фінансових витрат, – зауважив протодиякон Владислав Демченко, — однак ми розуміємо, що все це вкладено у майбутнє нашої Церкви, бо саме сьогоднішня молодь є її перспективою. А тому молодіжна робота є і залишиться стратегічним напрямком діяльності у Вінницькій єпархії».
Прес-служба Вінницької єпархії