Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.11.2011.МІЛАН. Слово Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Митрополита Володимира з нагоди презентації «Луцького Євангелія»

Слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України
Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви
на презентації Луцького Євангелія
Ваше Високопреподобіє, шановний отець Амвросій,
дорогі браття й сестри!
Луцьке Євангеліє є і однією з найдавніших східнослов’янських писемних пам’яток. Колорит церковнослов’янської та української мови Луцького Євангелія є яскравим свідченням того, що Україна і її Православна Церква не стояли осторонь культурно-історичних процесів, які проходили в Європі XIV століття.
Саме Волинь дала світові Луцьке Євангеліє XIV ст. та Пересопницьке Євангеліє XVІ ст., на якому сьогодні приймають присягу на вірність Богові і народові Президенти незалежної України.
Луцьке Євангеліє є предтечею Пересопницького, а також одним із духовних символів міста Луцька і всієї Волині. Символічно, що заради створення факсимільного видання Луцького Євангелія об’єднали свої зусилля Волинська єпархія нашої Церкви, Національна академія наук України, Національна бібліотека імені В.І. Вернадського та Російська Державна бібліотека.
Презентуючи цю унікальну пам’ятку світові, ми представляємо українське православ’я та національну українську культуру, про яку, завдяки цьому, дізнаються як наукові та інтелектуальні кола Італії, так і наші співвітчизники, які проживають у цій прекрасній країні, з якою Україну поєднують давні тісні зв’язки.
Благословення Господнє нехай перебуває з усіма вами!
Італія, Мілан, громада Святителя Амвросія Медіоланського
13 листопада 2011 р.
+ Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви