Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.11.2011. НІЖИН. Відбулось прославлення у лику святих схиархімандрита Феофана Рихловського

1 листопада в Свято-Успенському храмі смт. Короп відбулися урочистості з нагоди прославлення у лиці місцевошанованих святих Ніжинської єпархії схиархімандрита Феофана (Медведєва) (+1977 р.).
Цього дня Божественну літургію очолив Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан. Владиці співслужили архієпископи: Херсонський і Таврійський Іоанн, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Бориспільський Антоній, єпископи: Туровський і Мозирський Стефан, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Васильківський Пантелеімон, Городницький Олександр і Рокитнянський Никодим, а також численне духовенство.
За богослужінням відбувся чин прославлення чесних мощей преподобного Феофана Рихловського. В останнє було відправлено заупокійну літію за отцем Феофаном, після чого єпископ Васильківський Пантелеімон зачитав рішення Священного Синоду УПЦ від 14 червня цього року (журнал № 22) про про причислення до лику місцевошанованих святих Ніжинської єпархії схиархімандрита Феофана (Медведєва), а єпископ Рокитнянський Никодим ознайомив духовенство та вірних із житієм святого.
Під спів тропаря, кондака та величання преподобному Феофану із вівтаря було винесене іконописне зображення святого, яким архієпископ Митрофан благословив усіх присутніх на богослужінні. Після цього архіпастирі та духовенство вклонилися нетлінним мощам святого Феофана Рихловського.
Після закінчення Божественної літургії єпископ Іриней привітав усіх з величною подією — причисленням до лику святих схиархімандрита Феофана та побажав молитовного заступництва преподобного.
Схиархімандрит Феофан (у миру Іван Феодосійович Медведєв) народився 20 жовтня 1881 р. в селі Фастовці Бахмацького району на Чернігівщині. У тринадцятирічному віці поступив у Пустинно-Рихловський Миколаївський монастир, а в 1920 році, після прийняття постригу був висвячений у сан ієромонаха.
Після закриття монастиря був призначений настоятелем Свято-Успенської церкви села Краснопілля Коропського району, а в 1922 році був переведений у Свято-Троїцьку церкву смт. Коропа. Через деякий час прийняв схиму з ім’ям Феофан.
18 січня 1977 р., в Святвечір Водохреща, о. Феофан тихо і мирно спочив на 97 році життя.
Сайт єпархії