Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.09.2011. РИМ. Ватикан запропонував лефевристам шлях до примирення

Необхідною умовою для повного примирення зі Святим Престолом братства св. Пія X є визнання його членами доктринальної преамбули, яку 14 вересня вручили їм під час обговорення в Конгрегації віровчення, – про це повідомляється в звіті про зустріч голови Папської Ради «Ecclesia Dei» кардинала Вільяма Левади з єпископом Бернардом Фелле.
Документ нагадує, що на початку 2009 року Бенедикт XVI прийняв рішення відлучити від Церкви єпископів-лефевристів, які без згоди Папи були висвячені архиєпископом Марселем Лефевром 30 червня 1988 року, а з жовтня 2009 до квітня 2011 відбувалися переговори змішаної комісії. Під час її восьми засідань були виявлені та вивчені основні труднощі доктрини, про що повідомляє католицький часопис «Кредо».
«Беручи до уваги занепокоєння і прохання Братства св. Пія X щодо поваги та цілісності католицької віри в «герменевтиці розриву» II Ватиканського Собору з погляду Традиції – герменевтики, яку згадав у своєму виступі в Римській курії 22 грудня 2005 Папа Бенедикт XVI – Конгрегація Доктрини Віри вважає за підставу для повного примирення зі Святим Престолом прийняття доктринальної Преамбули, переданої на засіданні 14 вересня 2011. Преамбула виражає деякі доктринальні принципи і критерії інтерпретації католицької доктрини, необхідні для забезпечення вірності Учительству Церкви і sentire cum Ecclesia (співчуття з Церквою), залишаючи при цьому відкритими для обговорення та богословського роз’яснення конкретних слів чи фраз, присутніх в текстах II Ватиканського собору і післясоборній науці», – йдеться в заяві прес-служби Святого Престолу.
У той же час повідомляється, що під час засідання запропонували кілька елементів канонічного врегулювання ситуації.
Через кілька місяців можна чекати відповіді від Братства св. Пія, – йдеться на порталі vaticaninsider. Радіо Ватиканське повідомляє, якщо Братство прийме цей документ, то, радше за все, отримає статус персональної прелатури, який поки що має лише Opus Dei.