Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.09.2011. ЛУГАНСЬК. Предстоятель Руської Церкви відвідав Свято-Володимирський кафедральний собор міста

14 вересня після прибуття до Луганська Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил вирушив до Свято-Володимирського кафедрального собору.
У храмі Предстоятеля Руської Церкви привітав митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій. Від імені духовенства собору правлячий архієрей підніс Його Святості образ Пресвятої Богородиці.
Святіший Патріарх Кирил звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.
«Ваше Високопреосвященство, високоповажний владико Іоанникію! Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Шановний Володимире Миколайовичу! Дорогі отці, браття й сестри!
З великою радістю вступив я на Луганську землю — землю-трудівницю, землю, де живе особливий народ.
Бог благословив людей, що живуть тут, родючою землею, багатими надрами. Але ж і родюча земля, і багаті надра можуть не приносити користі, тому що все залежить від людини — від її ставлення до Бога, до навколишнього світу й до інших людей. Тут, на цій землі, живе народ працьовитий, терпеливий, який зберігає православну віру.
Мені дуже хотілося відвідати Луганськ, помолитися разом із вами, підтримати вас у всіх ваших добрих справах, особливо ж у зберіганні єдності Православної Церкви, у зберіганні благодаті Божої, яка через Православну Церкву торкається розуму й серця кожної віруючої людини.
20 років минуло з того часу, як відкрилася єпархія в Луганську. Я добре пам’ятаю ті часи, коли далекий від Одеси Луганськ окормлювали одеські архіпастирі, які приїжджали сюди не частіше двох разів на рік, і через обставини, які від них не залежали, а визначалися тодішньою владою, що противилася Богу, не могли навіть пожити тут із народом, разом помолитися, поділити радість свят. Найчастіше архієреям потрібно було якомога швидше повертатися до Одеси.
Але, незважаючи на те, що не було єпархії, не було регулярного архіпастирського окормлення, величезну відповідальність за збереження віри брало на себе рядове духовенство, а також активні православні віруючі люди, які не забували храми, які хрестили своїх дітей. І коли настали інші часи, то цей прихований духовний потенціал розкрився, і ми бачимо сьогодні Луганську землю, покриту великою кількістю храмів. Тут процвітає церковне життя, служить велика кількість духовенства, тут люди особливим чином зберігають вірність канонічному Православ’ю.
Я приїхав для того, щоб помолитися з усіма вами і відсвяткувати цю знаменну подію — двадцятиріччя єпархії; і разом із тим вклонитися всім вам за зберігання віри, за зберігання єдності Церкви, за зберігання нашої національної святині — святого канонічного Православ’я.
Нехай благословення Боже перебуває над Луганською землею, нехай Господь зміцнює Вас, Ваше Високопреосвященство, Ваш благочестивий народ, Ваше працьовите духовенство, нехай Господь дає сили світським керівникам мудро й право управляти людьми, з тим щоб матеріальне й духовне життя мешканців Луганської області ставало ще красивішим і багатшим».
У дар собору Предстоятель передав список Казанської ікони Божої Матері. Усім віруючим було роздано іконки Спаса Нерукотворного з Патріаршим благословенням.
Зустріч Святішого Патріарха транслювалася на екранах, встановлених перед кафедральним собором.
Завтра Святіший Патріарх Кирил очолить служіння Божественної літургії на Театральній площі Луганська.
Свято-Володимирський кафедральний собор м. Луганська було закладено 9 квітня 1993 року. Собор, що вміщає близько 3 тисяч парафіян, є на сьогоднішній день найбільшою культовою спорудою південно-східної України.
19 березня 2006 року освячення собору звершив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
У плані собор становить собою хрест розмірами: зі сходу на захід — 51 м, з півдня на північ — 44 м. Висота його від рівня планування до верху центрального хреста — 65 м, довжина центрального хреста — 9 м, кількість куполів — 15. Храм розрахований на 1500 віруючих, загальна площа складає 2681 кв. м.
Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі