Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

06.09.2011. ЖИТОМИР. Єпископ Никодим освятив накупольні хрести Свято-Миколаївського храму

1 вересня, у прихожан Свято-Миколаївського приходу міста Новограда-Волинського відбулася довгоочікувана і знакова подія – освячення накупольних хрестів новозбудованого храму.
Освячення звершив єпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим у співслужінні єпископа Городницького Олександра, вікарія Київської Митрополії, намісника Тригірського монастиря архімандрита Галактіона (Корінчука), благочинного Новоград-Волинського округу протоієрея Стефана Маркевича, благочинного Коростишівського округу архімандрита Іакова (Шумова) та місцевого духовенства.
Прибувши на парафію, владика увійшов у храм і приклонився до місцевих святинь. Далі, перед початком освячення, владика поспілкувався з прихожанами та благословив їх іконками Пресвятої Богородиці «Тригірська».
Незадовго до початку звершення чину освячення на подію прибув Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у супроводі очільників області: губернатора Житомирської області Сергія Рижука та голови обласної ради Йосипа Запаловського, командувача військ Південного оперативного командування Петра Литвина, міського голови Володимира Загривого та інших.
Чин освячення хрестів розпочався початковим возгласом архієрея та співом хору. Щоб окропити хрести святою водою, владиці довелося піднятися за допомогою спеціального автопідйомника. З висоти куполів, освятивши хрести, владика окропив багаточисельний православний люд, що радісно співав «Спаси, Боже, люди Твоя…».
По завершенні освячення владика Никодим промовив повчальне слово, в якому подякував владиці Олександру за співслужіння, а також всім присутнім за молитву. Зокрема, в архіпастирському слові звучав заклик не тільки спостерігати за красою храмів здаля, а заходити під їхні куполи для сердечної молитви. Після благословення владика передав слово Голові Верховної Ради. Володимир Михайлович подарував храму ікону святителя Миколая і слушно зауважив, що перед тим, як будувати храм земний ми повинні побудувати храм в своєму серці.
Свято-Миколаївська парафія організована у 2000 році. Настоятель – прот. Андрій Ганченко. Деякий час богослужіння звершувалися в приміщенні дитячої спортивної школи мікрорайону «Морське». З 1 серпня 2005 року богослужіння ведуться в іншому пристосованому тимчасовому приміщенні. 28 грудня 2007 року закладено «перший камінь» на будівництві нового храму. Завдяки старанням та наполегливості настоятеля Свято-Миколаївського храму о. Андрія та допомозі благодійників новий храм споруджено, встановлені куполи з хрестами. Наразі ведуться внутрішні оздоблювальні роботи.
Протоієрей Валентин Мороз