Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.09.2011. КИЇВ. 1 вересня — День знань та Божого благословення на шляху освіти, науки і патріотизму

Керівництво та професорсько-викладацький склад Міжрегіональної Академії управління персоналом чітко розуміє, що стратегічною метою України у XXI столітті постає питання розвитку православної педагогіки, релігійного виховання, освіти та просвітництва загалом. Тому, традиційно розпочинає новий навчальний рік та День знань з молитви та Божого благословення. Ось і цього року, біля каплиці Святого Георгія Побідоносця протоієрей Діонісій Мартишин, завідувач кафедри православної культури та теології відслужив молебень та благословив студентів і викладачів на подальшу плідну працю на ниві освіти та науки. У своїй проповіді отець Діонісій зазначив: «Православ’я — це живий досвід Богоспілкування. Православна віра у духовному житті християнина — це мудрість, сила, могутність та енергія Христа Спасителя, Який перетворює існування сучасного суспільства на справжнє повноцінне і гармонійне буття в єдності з Творцем Всесвіту. Сьогодні ми молимося, щоб хвилювання наших студентів та батьків перетворилися на радість, натхнення та оптимізм на шляху пізнання світу, Творця, самих себе та сучасної науки».
У День Свята знань МАУП відвідали видатні громадські та політичні діячі, студенти-спортсмени та відомі випускники МАУП. Зокрема у цей день прийшли привітати першокурсників Герой України Левко Лук’яненко та Олімпійський і триразовий Чемпіон світу з вільної боротьби, народний депутат України Ельбрус Тедєєв. Під час урочистої церемонії Голова Наглядової ради Академії Георгій Щокін та Левко Лук’яненко вручили студентам-першокурсникам символічний студентський квиток. «Ідіть далі крок за кроком, — звернувся до молоді Левко Григорович, — відчуваючи відповідальність за те, що діється в Україні. Тобто за період вашого навчання ви маєте, по-перше, стати національно свідомими громадянами України, і по-друге, стати активними, ініціативними людьми. Саме тоді ви будете творити нову Україну. Хай Бог буде з вами і допомагає вам».
Багатогранна духовно-про¬світницька діяльність Міжрегіональної Академії управління персоналом — реальний приклад дієвої моделі духовно-морального виховання сучасної молоді у релігійній традиції української та світової духовно-релігійної культури. Позитивна практика заснування теологічних кафедр при університетах існує в усіх розвинених та визнаних університетах світу, прикладом цього є університети: Великої Британії, Швейцарії, Польщі та Сполучених Штатів Америки. Завдячуючи такому інноваційному і водночас, традиційному з погляду християнського богослов’я підходу до освіти, українська молодь та студенти з інших держав у процесі свого навчання вивчають такі дисципліни, як: «Основи християнської моралі», «Історія християнської Церкви», та «Введення в теологію».
В останні роки, Академія ще більше уваги приділяє церковному вихованню молоді. При академії постійно діє академічний храм на честь Собору Дванадцяти Апостолів, каплиця на честь Святого Георгія Побідоносця, духовно-просвітницький Центр імені Святих Апостолів. Видавничій дім «Персонал» друкує духовну літературу з питань релігійної етики, історії та богослов’я Православної Церкви. На території Київського майданчика МАУП розташовані па¬м’ятники святому рівноапостольному великому князю Володимиру, святій рівноапо¬стольній великій княгині Ользі, святителю Петру Могилі, преподобному Нестору Літописцю, святим рівноапостольним братам Кирилу і Мефодію.
Таким чином, православна духовність через викладання богословських дисциплін, споглядання архітектурних витворів мистецтва, видання духовної літератури та практичне літургічне життя включається у суспільний процес життя сучасної молоді і тому не може не розглядатися як конструктивна підвалина справжнього, повноцінного і гармонійного буття людини XXI століття.
Оксана Мартишина,
фахівець духовно-просвітницького Центру
імені Святих Апостолів МАУП