Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2011. ЛУЦЬК. На Волинь приїжджала княгиня Чорторийська

Пряма спадкоємиця князя Михайла Чорторийського, який у XV столітті володів Старим Чорторийськом, що на Волині, Барбара Чорторийська, побувала на Волині, щоб ознайомити свою родину з історичним минулим предків.
77-річна Барбара Чорторийська мешкає у Варшаві. А народилась у містечку Журавно Жидачівського району Львівської області, – пише Волинь-нова.
Перед початком війни в 1939 році її сім’я втекла до Польщі. Там пані Барбара закінчила хімічний факультет Варшавського національного університету, 57 років пропрацювала біохіміком, науковим співробітником у медичному інституті.
«У Старому Чорторийську я була років шість-сім тому, – розповіла княгиня. – Тоді приїжджала сама. Ну а зараз вирішила провести екскурсію у минуле і для своєї родини. Допомагають нам у цьому керівник групи Тереза Мадей, екскурсовод-перекладач Ядвіга Гуславська, з якою ми досить вже знайомі. Мені приємно, що тутешні люди не лише пам’ятають нашу історію, а й реставрують будівлі, докладаючи максимум зусиль, щоб історія не була забута».
Знайомили гостей з історією містечка голова територіальної громади Микола Шулипа, місцеві краєзнавці. Настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського монастиря архімандрит Володимир розповів про історію відбудови православної обителі, заснованої князями Чорторийськими.
Барбара Чорторийська, оглядаючи монастир, зазначила, що, споглядаючи на його красу і велич, важко повірити, що недавно він був зовсім занедбаний. Вона висловила вдячність за його відновлення людям, які тут живуть та працюють.