Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.04.2011. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт відвідав виставка художніх робіт Львівської національної академії мистецтв

Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт порадів таланту львівських студентів, однак не сприйняв модернізму у їхніх роботах. Такими є його враження виставки художніх робіт Львівської національної академії мистецтв, відкриття якої відбулось 20 квітня у галереї мистецтв.
Як розповів голова правління Волинської організації національної спілки художників України Володимир Марчук, на виставці представлені студентські роботи кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Це є картонні розписи, ескізи вітражів, копії. Представлені різні стилі різних релігійних конфесій.
Як пізніше уточнив завкафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик, роботи виконували студенти другого-п’ятого курсів впродовж існування кафедри. А за її започаткування взялись у 1995 році.
Своїми враженнями про виставку поділився владика Ніфонт. «Перед нами картина милосердного самарянина. Лиш погляньте, що тут милосердного? Я навіть не знаю як це висловити… Ікона несе умиротворення, вона не повинна нести ужас, страху якогось, здивування. Вона має нести мир, спокій, любов і натхнення», — висловив він думку. «Радує око, що молоді люди пишуть, але модернізм в таких роботах церковної або євангельської тематики, на мою думку, не повинен бути такий, як він є», — вважає священнослужитель.
Хоча були роботи, які припали до вподоби владиці Ніфонту. «Дивуюся, любуюся, у серці дякую Богу, що є такі таланти», — зауважив він.