Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.04.2011. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Звернення Митрополита Антонія до керівників та працівників підприємств, установ і організацій

ЗВЕРНЕННЯ
Митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського АНТОНІЯ,
керуючого Хмельницької єпархії УПЦ до керівників та працівників підприємств, установ і організацій щодо виконання правил та вимог по охороні праці

Браття і сестри!
Природна потреба працювати закладена у людину від Самого Бога, праця є невід’ємним елементом людського життя, бо саме труд виступає як творче розкриття людини, якій, у силу богоподобія, дано бути співтворцем і співробітником Господа…
У нашому українському народі, культура якого була сформована на віковічних християнських цінностях, сумлінному і працелюбному робітникові завжди була особлива шана. Невипадково гласить народна мудрість, звеличуючи трударів: «Хто звик до праці, у того й звички благородні!».
Людина, яка не лінується працювати ніколи не залишиться без шматка хліба та завжди знайде гідну роботу, а точніше – робота сама знайде її, водночас, як відомо, бездіяльність є «матір’ю пороків» (Прп. Нил Синайський).
Бог створив людину для праці і дав їй усе необхідне для виконання різних робіт: увесь всесвіт трудиться, не складають виключення навіть тварини та комахи – невже людина складатиме виключення, ухиляючись від Божого порядку і мети творіння?
На сьогоднішній день Українська Православна Церква веде активну пастирську роботу, яка, зокрема, спрямована на виховання у наших людей високих моральних цінностей: законослухняності та поваги до державних інституцій.
Любов до Всевишнього та відповідальність перед Богом не повинні залишати нас байдужими й безпечними до свого життя і здоров’я, а також до життя і здоров’я наших ближніх: особливо тих, з ким ми щоденно співпрацюємо, кожен на своєму місці, та до тих, хто працює під нашим керівництвом.
Нажаль, але живучи у сучасному світі, ми нерідко стаємо свідками недбалого відношення до безпеки праці як зі сторони самих працівників, так і з боку роботодавців. Підчас здається, що люди, взагалі, втратили совість, яка перевіряється не лише спокусами гріха, але й сумлінною працею, безсовісно нехтуючи правилами безпеки на виробництвах. Такі люди, нажаль, забувають і про те, що багатство ненадійне та мінливе, а чесна праця ніколи не підведе.
Зважаючи на вище викладене, звертаюся до усіх працівників і роботодавців Хмельниччини: пам’ятайте, зневажати людським життям і здоров’ям є великий гріх перед Богом! Тож, робіть усе можливе, аби стихія, нещасний випадок, раптове каліцтво, або смерть людини не перетворили за лічені хвилини усі досягнення на руїни, адже не склеїти цілого зі вщент розбитого!
Шановні Подоляни! Будьте уважними та вкрай обережними при виконанні робіт, а особливо таких, що пов’язані з підвищеною небезпекою!
Пам’ятайте: збереження життя і здоров’я людей залежить від кожного з Вас. Свято бережіть найвищу цінність, даровану Богом — людське життя!
Поспішаю нагадати усім: сумлінна праця і виконання закону привносять у душу мир, світло і радість, а також дають право насолоджуватися законним відпочинком, у той час, як від гріховних вчинків душа тьмянішає та робиться нездатною до добра.
Щиро молюся за усіх трударів нашого Подільського краю та закликаю на усіх Боже благословення!
З повагою,
Керуючий
Хмельницької єпархії УПЦ
+ АНТОНІЙ,
МИТРОПОЛИТ
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ

29.03.2011 рік.
м. Хмельницький