Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.12.2010. ЛУЦЬК. В кафедральному храмі міста пом’янули загиблих воїнів-афганців

27 грудня — чергова річниця вводу радянських військ в республіку Афганістан. Саме цього дня, 31 рік тому військову техніку, солдат і офіцерів Радянської армії відправили на так зване виконання інтернаціонального обов’язку.
«Політики прийняли необдумане, невиважене рішення, — каже голова Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович. — Наслідки цієї війни ми прекрасно знаємо –в Афганістані полягло кілька тисяч українців. У цинкових трунах повернулись додому сімдесят солдатів з Волині, троє пропали безвісти. Тому щороку в цей день ми вшановуємо пам’ять тих, хто служив разом з нами і навіки залишився в афганській землі. Друзів забувати не можна, адже дехто з нас їм завдячує життям. Поки ми живемо, будемо їх пам’ятати».
Вже багато років цього дня ветерани-афганці, матері загиблих воїнів, вдови приходять до Свято-Покровської кафедральної церкви Луцька. Ще в середині 90-х Волинська єпархія УПЦ започаткувала традицію проводити панахиди за полеглими в Афганістані.
Панахиду очолив керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви митрополит Луцький і Волинський Ніфонт у співслужінні кліриків міста. Богослужіння співав хор студентів Волинської духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра.
«У Бога нема мертвих, у Нього всі живі, — по завершенню заупокійної служби сказав, звертаючись до присутніх в храмі, митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. – Про це свідчить ваша любов, пам’ять і віра. Воістину в церкві ніхто не забутий і ніщо не забуте. Багато років триває молитва з ваших і наших сердець за безсмертя душ ваших однополчан, рідних і близьких. Хай Господь по цих молитвах дає їм вічний спочинок».
Після Богослужіння владика Ніфонт, через місцеве телебачення закликав волинян постійно пам’ятати про подвиг наших воїнів.