Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.12.2010. ЛЬВІВ. У єпархії постане монастир

10 грудня відбулася відзначна подія у житті єпархії — архієпископ Львівський і Галицький Августин із сонмом духовенства встановили та освятили хрест на місці будівництва чоловічого свято-Онуфріївського монастиря у селі Межигір’я Турківського району .
У цей зимовий день ще досвіту виїхали владика та єпархіальне духовенство до місця урочистої події, яке знаходиться на відстані 160 км від обласного центру. Незважаючи на складні погодні умови, у призначений час всі учасники освячення прибули до місця призначення.
У мальовничих Карпатах, серед смерек та полонин височить гора, якій Промислом Божим судилося стати воістину святою, бо тут на висоті понад 800 метрів над рівнем моря буде збудовано чоловічий монастир на честь преподобного Онуфрія Великого.
Архієпископ Августин, духовенство та прочани почали сходження на гору до місця встановлення хреста. Декілька сотень метрів довелося йти через снігові кучугури, тому що ще звечора розпочався снігопад, який не переставав цілу ніч та ранок.
Ось і місце заснування монастиря. Владику з хлібом-сіллю зустрічає намісник монастиря архімандрит Севастіан (Деркач). У своєму вітальному слові він просить архіпастиря та духовенство піднести молитви за майбутній монастир та його насельників. Всього для молитовної участі у богослужінні прибули 20 священослужителів на чолі з обласним благочинним митрофорним протоієреєм Стефаном Хоминим.
Починається чин освячення новоспорудженого Хреста: «Благослови, Високопреосвященніший Владико!» – гучно виголошує протодиякон Роман Василина, початкові молитви читає протодиякон Олександр Іванченко. Великий хрест поки що лежить на підпорках. Серед духовенства – не лише клірики Львівської єпархії. За благословенням Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського та Ужгородського, на освячення хреста прибули насельники монастирів Закарпаття.
Архієпископ Почаєвський Володимир, відрядив до молитви представників свято-Успенської Почаївської Лаври. Також радість події молитовно поділяє докторант Варшавської Богословської Академії ігумен Феодосій (Оленич).
Мешканець села Шуптар Олег Володимирович, який подарував Українській Православній Церкві землю під майбутній монастир, також брав участь у цій визначній події. «Я дуже щасливий, – сказав він згодом, – адже по цій землі я у дитинстві бігав босими ногами, а тепер тут буде свята обитель».
Настає величний момент – хрест встановлюють на основу. Владика його освячує і хор під головуванням протодиякона Валерія Калінчука та всі присутні співають «Хресту Твоєму покланяємся, Владико…». Всі – духовенство і миряни – роблять земні поклони прямо на снігу і прикладаються до хреста
Завершується чин освячення, владика звертається до всіх з архіпастирським словом. Владика передає отцю Севастіану цінний подарунок від архієпископа Почаївського Володимира – ігуменський пастирський посох. До вітань долучився також ігумен Феодосій, який подарував отцю-наміснику комплект чернечого одягу. І тут невеличкий снігопад перетворюється на хуртовину. Буквально за лічені хвилини різко зростає швидкість вітру, сніг заліплює очі, не дає навіть нормально дихати. В такій ситуації завершується саме освячення і всі спускаються вниз, до підніжжя гори. І дивина: тільки-но всі зійшли донизу, як хуртовина вщухла і майже одразу засяяло сонце. Це був знак милості Божої – завірюхою нібито очистило все зле і недобре, а сонце з’явилося як знак перемоги добра над злом.
Після легкої трапези всі вирушили додому, дякуючи та прославляючи Господа Бога за прекрасний день і урочисту подію. Сподіваємося, пройде небагато часу і на древній Галицькій землі з’явиться ще один світильник Православ’я – свято-Онуфріївський чоловічий монастир.