Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.11.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній звернувся до учасників конференції

В єпархії відбулась конференція «Регіональний вимір міжконфесійних і державно-церковних відносин», де митрополит Хмельнийцький і Старокостянтинівський Антоній звернувся до її учасників.

Шановні організатори і учасники конференції,
всечесні отці, браття і сестри!
Актуальність проведення такого вченого зібрання продиктована часом і я щиро вдячний усім, хто потрудився над організацією конференції.
Поступова нормалізація міжконфесійних відносин на Хмельниччині сьогодні є очевидною. Конфлікти не є головними характеристиками сучасного релігійного життя в регіоні на противагу гострій ситуації, яка мала місце на поч. 90-х рр.
Це цілком відповідає позиції Української Православної Церкви, яка засновується на документі, що носить назву: «Основні принципи відношення Православної Церкви до інослав’я» і був прийнятим Архієрейським собором у 2000 р.
Концептуальною основою цього документу є слова апостола Іоанна Богослова: «Нехай будуть всі єдино, нехай увірує світ!» (Ін. 17,21-23) і наша вірність єдності древньої Церкви у дусі братерської любові та молитви.
Православна Церква веде діалог з інослав’ям вже більше двох століть. Для цього діалогу характерними є догматична принциповість і братерська любов. Церква завжди готова прийняти у свої обійми усіх тих, хто щиро бажає об’єднатися з Нею.
Отже, усвідомлюючи себе у безперервному зв’язку з життям та переданням Древньої Церкви і епохи Вселенських соборів, Українська Православна Церква на Хмельниччині сьогодні відкрита для богословського діалогу з усіма християнськими конфесіями у дусі притаманної їй любові та твердому свідченні віри.
Найважливішою метою цього спілкування ми вважаємо відновлення єдності усіх християн (Ін. 17, 21), яке входить у Божественний замисел і є самою суттю віри. Це задача є основною для Церкви на усіх рівнях її буття.
Сьогодні, коли ми вже переступили поріг третього тисячоліття від дня Різдва Господа нашого Ісуса Христа, Православна Церква з новою силою та любов’ю закликає усіх, для кого Ім’я Ісуса вище усілякого іншого імені під небом (Діян. 4,12), до благословенної єдності.
Вчене зібрання нехай слугує конструктивним поштовхом до міжконфесійного діалогу та припинення розділень і непорозумінь у релігійному житті регіону, а також удосконаленню державно-церковних стосунків!
Закликаю на усіх учасників конференції Боже благословення!

З повагою
Антоній,
Митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський