Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.11.2010. ЛЬВІВ. З руїн постане храм для засуджених

Українська Православна Церква вже понад 15 років здійснює пастирську опіку над засудженими, що відбувають покарання у ЛВК-30 у м. Львові. До цього часу на території установи не було облаштовано ні каплиці, ані окремого приміщення для звершення Богослужінь. Божественна літургія відправляється у приміщенні їдальні в період між сніданком та обідом, що є незручним і ненормальним.
До архієпископа Львівського і Галицького Августина звернулись засуджені з проханням допомогти в організації будівництва православного храму у ЛВК-30. Для цієї мети вони запропонували використати напівзруйноване приміщення колишньої компресорної станції. Ініціатором цієї важливої справи є засуджений Сергій Онуфрієнко. Важкий злочин було вчинено під дією обставин, чоловік переживає, що став їхнім заручником та прагне спокутувати свій вчинок побудовою церкви.
Після перемовин між адміністрацією Львівського управління державного департаменту з питань виконання покарань та відділом тюремного служіння Львівської єпархії УПЦ було прийнято рішення розпочати будівництво. Дозвіл на будівництво підписав начальник Управління державного департаменту з питання виконання покарань у Львівській області генерал-майор миліції М.С. Дзюдзь
Треба зауважити, що на територіях виправних закладів міста церков ще немає, православна громада на честь Почаївської ікони Божої Матері стане першою, яка буде мати можливість молитися у власному храмі.
Задовго до отримання офіційного дозволу, засуджені почали роботи з розчистки навколишньої території та звільнення самого приміщення від рештків обладнання. 19 листопада до приїзду довгоочікуваних гостей готувалися і засуджені, і адміністрація установи. Такої події тут ще не було! До останньої хвилини засуджені штукатурили зовнішні стіни, прибирали територію. Владика Августин прибув в установу зі священиками, які у різний час були духовними наставниками цієї общини: митрофорні протоієреї Володимир Шарабура і Євген Щирба, ієрей Сергій Рєзніков і цим створив надзвичайно урочисту обстановку. З ласки Божої у цей день стояла тепла, сонячна осіння погода, що усіма сприйнялося як благословення на таку важливу справу.
Архієпископ Августин звершив чин освячення каменя, який було вмуровано у фундамент будівлі, а також освятив хрест, який встановлений на місці майбутнього Престолу. Після закінчення богослужіння Владика звернувся до присутніх з вітальним словом.
Приємною несподіванкою стало нагородження подяками від установи за сумлінну та плідну співпрацю, яка сприяє у виправленні та перевихованні засуджених. Архієпископу Августину, протоієрею Іоану Синчуку, помічнику владики Августина з тюремного служіння Оксані Костенко та катехизатору Олександру Бойко вручив подячні грамоти заступник начальника установи з соціально-виховної та психологічної роботи капітан внутрішньої служби І.Я.Горін.