Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.11.2010. РІВНЕ. З 29 жовтня по 1 листопада у Свято-Миколаївському Городоцькому монастирі проходив З’їзд православної молоді єпархії

З усіх куточків єпархії до обителі прибуло близько 150 молодих юнаків та дівчат, які протягом чотирьох днів проживали в обителі. Програма з’їзду була досить насичена і включала лекції, бесіди на біблійну тематику, тренінги, неформальне спілкування, форум та творчі вечори. Протягом з’їзду молоді люди здобували основи організаційної роботи та навики волонтерської діяльності. Але головна мета з’їзду заключалася в тому, щоб згуртувати православну молодь та об’єднати її творчий потенціал.
Перший день з’їзду розпочався Божественною літургією, яку очолив архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій у співслужінні отців благочинних та організаторів. Після літургії та молебню владика Варфоломій привітав усіх учасників та побажав їм помочі Божої. В своєму слові архіпастир підкреслив важливість духовно-пастирського служіння серед молоді. «Ми повинні якомога більше залучати молодих людей до церковного життя, тому що вони – майбутнє нашої Церкви, — наголосив владика.
Після цього була проведена реєстрація учасників та розселення по келіям. Потім молодим людям була запропонована екскурсія по монастирю. Сестри розповіли про історію обителі та її головні святині. Після обідньої перерви розпочалася основна частина з’їзду, яку проводили шестеро гостей з Дніпропетровська на чолі зі священиком Владиславом Діхановим. Учасники умовно були розділені на п’ятнадцять команд, кожна з яких демонструвала свої творчі здібності, виконуючи ті чи інші завдання. Окрім того, завдяки такому формату молоді люди швидко познайомились між собою.
Ввечері всі зібралися на форум. Тут проходило обговорення актуальних проблем сучасної православної молоді. Кожен учасник міг висловити свою думку по тому чи іншому питанню та розповісти про свій досвід подолання проблеми.
Другий день З’їзду православної молоді (30 жовтня) розпочався традиційно спільною молитвою. Після сніданку учасники зібралися на біблійну годину, котру проводив клірик Дніпропетровської єпархії священик Сергій Іванов. Тут велося обговорення теми поведінки православної молодої людини в суспільстві.
Також на З’їзд завітав гість – архімандрит Іоасаф з Свято-Іонівського Київського чоловічого монастиря. Отець Іоасаф проводить щонеділі при монастирі молодіжні зібрання, які відвідують близько 400 молодих людей. Спілкуючись з рівненською молоддю він розповів про свій шлях, який привів його до Бога. «Найголовніше, ми повинні бути щирими самі з собою і з оточуючими нас людьми. Через нашу щирість, відвертість та простоту багато людей прийдуть до Церкви, — наголосив отець Іоасаф. Також батюшка схвально віднісся до того, що багато молодих людей займається спортом. «Молодим юнакам та дівчатам не природньо кожен день пити пиво та будь-які інші алкогольні напої; не природньо цілими днями сидіти біля телевізора чи комп’ютера. А займатися спортом, розвиватися фізично – це природньо і властиво будь-кому, а особливо молоді», — наголосив отець Іоасаф. Також гість розповів про молодіжні проекти Свято-Іонівського монастиря та презентував книгу «Записи волонтера», де розповідається про основи волонтерської діяльності. Учасники мали змогу одразу її придбати.
Після обіду учасники обговорювали питання волонтерства. Дискусія видалася напрочуд жвавою та цікавою.
О 17.00 всі зібралися в монастирський храм Різдва Христового на всенічне бдіння. Після богослужіння молоді люди переглянули документальний фільм «Хрустальный мальчик», в якому розповідалося про хлопчика-інваліда та його життєву долю. Після фільму пройшло його обговорення.
В неділю 31 жовтня учасники Православного Молодіжного З’їзду молилися за Божественною літургією в храмі Різдва Христового. Після богослужіння перед молоддю виступили діти недільної школи монастиря. Вихованці зачарували всіх прекрасним духовним концертом. По обіді учасники в командах готували творчі завдання, презентація яких відбувалася ввечері. На завершення молоді люди переглянули другу частину фільму «Хрустальный мальчик».
Понеділок 1 листопада став завершальним днем з’їзду православної молоді Рівненщини. В цей день учасники обговорювали уривок з Євангелія, кожен намагався розкрити його суть і значення. Такий метод вивчення Священного Писання настільки захопив молодих людей, що багато з них відкрили для себе цілий світ Євангелія та пообіцяли обов’язково глибше вивчати його. Після біблійного часу проходило обговорення чотирьох днів з’їзду. Учасники виказували свої думки та побажання, які в основному сходилися до одного: частіше зустрічатися на подібних форумах. Тому що цей з’їзд запалив та утвердив в багатьох серцях віру. Молоді люди відкрили для себе багато нового та корисного, що в подальшому вони зможуть примінити у своєму повсякденному житті. Потім насельниці Свято-Миколаївського Городоцького монастиря подарували молодим людям прекрасний духовний концерт. Особливо всіх зачарувала гра на бандурах та скрипці, а також пісня про маму у виконанні ігумені Михаїли. Після концерту матушка ігуменя подякувала молодим людям за те, що вони приїхали на цей з’їзд та побажала їм добра, миру та любові. Також лунали слова подяки владиці Варфоломію, організаторам як Дніпропетровської, так і Рівненської єпархії, а також насельницям монастиря, які створили прекрасні умови проведення цього з’їзду. На згадку про таку надзвичайну подію матушка ігуменя благословила всім учасникам з’їзду Священне Писання Нового Завіту з іменним написом, а священнослужителям-організаторам ікону праведної Анни та книгу про монастир. На завершення всі заспівали прекрасну псалму про святих мучениць Віру, Надію, Любов і Софію. Потім учасники зібралися в храмі Різдва Христового на подячний молебень, який очолив благочинний м. Рівного та Рівненського району протоієрей Валерій Капітанюк у співслужінні духовенства. Завершився з’їзд загальною трапезою. Наступний з’їзд православної молоді Рівненщини планується провести літом.
Священик Вадим Петровський