Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.11.2010. ПОЛТАВА. Шанувальники класичної та духовної музики зможуть почути ораторію «Страсті за святим Матфієм»

14 листопада, в Полтавському палаці дозвілля «Листопад» о 17 годині шанувальники класичної та духовної музики мають змогу почути ораторію «Страсті за святим Матфієм», яку представить її автор – Високопреосвященніший Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв).
Монументальний твір Митрополита Іларіона прозвучить у виконанні Національної заслуженої Академічної хорової капели «Думка» під керівництвом Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, академіка, професора Євгена Савчука, Оркестру Ансамблю класичної музики ім. Б. Лятошинського Національного будинку органної та камерної музики України під керівництвом народної артистки України Валентини Іконник-Захарченко.
Солісти: Мирослава Солов’яненко (сопрано), заслужений артист України Тетяна Гавриленко (меццо-сопрано), Олександр Білошапка (тенор), заслужений артист України Ігор Воронка (бас), Євангеліст – протодиякон Віктор Шаловський (Австрія).
Керівник проекту – народний артист України Анатолій Солов’яненко.
Ораторія складається з 48 номерів тривалістю понад 2 години. Речитатив Євангеліста чергуватиметься з виконанням капели та інструментальними номерами.
Світові та європейські прем’єри ораторії «Страсті за святим Матфієм» вже відбулися в Америці, Канаді, Австралії, Італії, Угорщині, Росії. Всеукраїнська прем’єра відбулась у Київській Національній філармонії 23 листопада 2009 року. Ораторію також було представлено у Дніпропетровській обласній філармонії 14 квітня минулого року.
Захід відбувається з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Вхід за запрошеннями.
(Запрошення можна отримати в православних храмах Полтави).
Митрополит Іларіон (Алфеєв) – видатний православний богослов сучасності. Він має докторські ступені визначних теологічних наукових установ світу. Його богословські та філософські праці широко відомі у християнському світі. Владика Іларіон відомий у світі також як видатний музикант. Він випускник спеціальної музичної школи імені Гнєсіних по класу скрипки і композиції, а також композиторського факультету Московської державної консерваторії.
Митрополит Іларіон є автором «Божественної літургії» для хору, «Різдвяної ораторії» та ораторії «Страсті за Матфеєм». Щодо «Страстей», то, як зазначив сам владика Іларіон, він намагався зробити «західні» пасіони православними, щоб Євангельська розповідь апостола Матфія про страждання і останні дні Іісуса Христа набула нового звучання й була близькою саме православним християнам.
«Цей твір народжено з внутрішньої тиші, що наступає перед початком Страсної седмиці. І коли музика замовкає, звучать священні слова Євангелія про останні дні життя Христа, які неможливо слухати без трепету».
Прес-служба Полтавської єпархії