Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОФИЦИАЛЬНАЯ ХРОНИКА

02.09.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся із послом США в Україні
Предстоятель Української Православної Церкви прийняв у своїй резиденції, що у Києво-Печерській Лаврі, Надзвичайного і Повноважного посла США в Україні Джона Теффта. У ході бесіди високоповажний гість цікавився сьогоднішнім життям Православ’я в Україні, відносинами Української Православної Церкви з іншими православними та неправославними конфесіями, оскільки ця тема є цікавою не тільки для посла, але й для громадян США.
Джон Теффт розповів Блаженнішому Владиці про виставку архітектури міста Чикаго, що відкрилася у його резиденції. Особливістю виставки є те, що частина її експозиції присвячена архітектурі православних храмів Чикаго.
Далі обговорювалися перспективи створення спільних проектів Української та Американської Православних Церков.
На зустрічі також були присутні секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, представник Православної Церкви в Америці при Патріархові Московському архімандрит Закхей (Вуд), представник Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, співробітники посольства.

02.09.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ вручив нагороду директору Департаменту освіти та науки МВС України
Блаженніший Митрополит Володимир у робочому кабінеті Предстоятельської резиденції прийняв директора Департаменту освіти та науки МВС України генерал-майора Олександра Гіду. Архіпастир подякував Олександру Федоровичу за плідну співпрацю із Церквою та з нагоди 60-річчя відзначив його труди орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня.
На зустрічі був присутній голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин.

06.09.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч з виконуючим обов’язки міністра МНС
У резиденції Предстоятеля УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв виконуючого обов’язки міністра з питань надзвичайних ситуацій М.В. Болотських. Під час зустрічі міністр розповів про роботу очолюваного ним міністерства протягом літнього періоду в умовах аномальної спеки. Також гість поділився планами на майбутнє. Були обговорені питання співпраці МНС та УПЦ на найближчий час, особливо щодо відзначення 25-ліття Чорнобильської катастрофи. У свою чергу, Блаженніший Митрополит Володимир привітав М.В. Болотських з новим призначенням, побажав допомоги Божої на новому професійному поприщі та подарував Новий Завіт.
У зустрічі зі сторони МНС взяв участь начальник Управління соціально-гуманітарної роботи та психологічного забезпечення МНС О.Ф. Алімов, зі сторони УПЦ – в. о. голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також представник Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України Кулакевич В.С.

06.09.2010. ЄРУСАЛИМ. Розпочалося паломницька поїздка Блаженнішого Митрополита Володимира до Святої Землі
Блаженніший Митрополит Володимир очолив паломницьку групу з України на Святу Землю. 6 вересня Предстоятель Української Православної Церкви відбув до Єрусалима і перебуватиме на Святій Землі до 12 вересня. Поїздка організована Паломницьким центром при Синодальному відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ до 75-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира.

07.09.2010. ЄРУСАЛИМ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію у храмі Преображення Господнього
Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію на святій горі Фавор — на місці Преображення Господнього. Йому співслужили архієпископи: Конотопський і Глухівський Лука, Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископи: Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ).
Предстоятель молився за український народ, керівників держави, а також прочитав поминальні записочки, що прийшли на електронну адресу офіційного сайту Української Православної Церкви.
За програмою паломництва, Предстоятель Української Православної Церкви служитиме Божественну літургію на Гробі Господньому в Храмі Воскресіння Христового. Також паломницька група звершить омовення у водах святої річки Йордан. Священнослужителі та віруючі з України відвідають Руську Духовну Місію в Єрусалимі, місто Капернаум, храм Марії Магдалини, святу гору Сіон, храм Різдва Христового у Віфлеємі, монастир преподобного Феодосія Великого, Лавру преподобного Сави Освященного, подвор’є Руської Духовної Місії в Хевроні, подвор’є в Єрихоні, монастир преподобного Герасима Йорданського, гробницю святого праведного Лазаря Чотириденного, Єлеонську гору (місце Вознесіння Господнього), Гефсиманський сад, храм святого первомученика архідиякона Стефана, а також Олександрівське подвор’є в Єрусалимі.
Паломницьку поїздку організував паломницький центр Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви.

13.09.2010. ЄРУСАЛИМ. У день Усікновення глави святого Пророка Іоанна Предтечі Його Блаженство звершив нічну Божественну літургію в Храмі Гроба Господнього
У ніч із 10 на 11 вересня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. Його Блаженству співслужили представник Єрусалимського Патріарха митрополит Феодосій, архієпископи Глухівський і Конотопський Лука, Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископи Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Переяслав-Хмельницький Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Шепетівський і Славутський Володимир, Макарівський Іларій, а також духовенство Єрусалимського Патріархату та Української Православної Церкви.
На день Усікновення глави святого Пророка і Предтечі Іоанна за Божественною літургією молилося близько 600 паломників із України.
Богослужіння правилось трьома мовами: грецькою, арабською і слов’янською. Паломники вітали один одного великоднім зверненням «Христос воскресе», а також співали Великодній канон.

13.09.2010. ЄРУСАЛИМ. Завершилось перебування Предстоятеля УПЦ на Святій Землі
6-12 вересня Блаженніший Митрополит Володимир разом із паломницькою групою з України звершував паломництво на Святу Землю.
7 вересня Його Блаженство правив Божественну літургію на святій горі Фавор — на місці Преображення Господнього.
За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира 8 вересня офіційна делегація Української Православної Церкви, що супроводжувала Архіпастиря на Святій Землі, відвідала міста Хеврон і Віфлеєм, 10 вересня – міста Віфанію, Єрихон та інші, пов’язані з земним життям Спасителя.
У ніч із 10 на 11 вересня Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі. За богослужіннями Блаженніший Владика молився за український народ, керівників держави, а також прочитав поминальні записочки, що прийшли на електронну адресу офіційного сайту Української Православної Церкви.
12 вересня Архіпастир повернувся до столиці України.

15.09.2010. ЖИТОМИР. Блаженнейший Митрополит Владимир отслужил литургию в Городницком монастыре
14 сентября, в день памяти преподобного Симеона Столпника, Предстоятель Украинской Православной Церкви посетил Свято-Георгиевский ставропигиальный мужской монастырь (с. Городница Житомирской области). В соборном храме обители Архипастырь отправил Божественную литургию. Ему сослужили архиепископы: Овручский и Коростенський Виссарион, Бориспольский Антоний; епископы: Нежинский и Прилуцкий Ириней и Городницкий Александр.

17.09.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ поздоровив із ювілеєм настоятеля Свято-Георгіївського храму
16 вересня Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну Літургію в храмі на честь великомученика Георгія Побідоносця, розташованого на площі перед Південним терміналом Київського залізничного вокзалу. Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, архієпископ Білогородський Николай, ректор Київських духовних академії та семінарії архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Макарівський Іларій, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископ Васильківський Пантелеімон, секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, настоятель Свято-Георгіївського храму та благочинний Києво-Святошинського округу протоієрей Василій Русинка, а також храмове духовенство.
За богослужінням (на малому вході) Архіпастир нагородив протоієрея Василія Русинку орденом святителя Петра Могили – у зв’язку із 35-річчям від дня народження та 15-річчям священицького служіння. Владика Митрополит привітав отця Василія Русінку із ювілеєм та побажав Божого благословення у його служінні Церкві та віруючому народу.
Під час Літургії Предстоятель помолився за спокій душі Георгія Кірпи. Нагадаємо, що саме при підтримці колишнього міністра транспорту і зв’язку та генерального директора «Укрзалізниці» Георгія Кірпи був збудований Свято-Георгіївський храм.
Орденом святої великомучениці Варвари І ступеню була відзначена голова Міжнародної громадської організації «Фонд імені Георгія Кірпи» Жанна Кірпа. Орденами Святого великомученика Георгія Побідоносця – голова Південно-Західної залізниці Олексій Кривопишин, голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Бондаренко, депутат Верховної Ради України Віталій Хомутинник, голова Адміністрації Державної спеціальної транспортної служби генерал-лейтенант Микола Мальков та інші. Ордени Української Православної Церкви та Міжнародної громадської організації «Фонд імені Георгія Кірпи» «За віру та службу» Митрополит Володимир вручив архієпископам Білоцерківському та Богуславському Митрофану і Бориспільському Антонію, протоієрею Віталію Косовському, почесному консулу республіки Кіпр в Україні Юрію Гетьманенку.
Блаженніший Владика подякував присутнім за спільні молитви. «Хочу подякувати вам за спільні молитви, що ми сьогодні піднесли до Бога. Ми взяли участь у ще одній Євхаристії, і нехай вона буде благословенням для нашого народу і для нас усіх грішних», – сказав Первосвятитель.

20.09.2010. БІЛА ЦЕРКВА. Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав єпархію
17 вересня Предстоятель Української Православної Церкви із архіпастирським візитом відвідав Білоцерківську єпархію. У цей день керуючий єпархією архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан відзначив день свого небесного покровителя – святителя Митрофана Воронезького, а також 10-річчя єпископської хіротонії та 20-річчя чернечого постригу.
З нагоди свята Блаженніший Митрополит Володимир очолив Божественну літургію у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста. Його Блаженству співслужили митрополит Миколаївський і Вознесенський Питирим, архієпископи: Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Сарненський і Поліський Анатолій, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Криворізький і Нікопольський Єфрем; єпископи: Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Макарівський Іларій, Яготинський Серафим, Васильківський Пантелеімон та духовенство єпархії.
Наприкінці богослужіння Первосвятитель поздоровив керуючого єпархією із ювілеєм: «Ми зібрались сьогодні в цьому дивному соборі, щоб помолитись за здоров’я владики Митрофана, який відзначає день свого Ангела та 10-річчя єпископської хіротонії. Здається, це небагато років, але багато подій сталося з того часу, коли Ви були призначені мною керуючим справами Української Православної Церкви. Ми молитовно бажаємо, щоб Господь завжди зберігав Вас у доброму здоров’ї, благополуччі, відданості і готовності служити Святій Церкві і народу».
Вітаючи владику Митрофана, Митрополит Володимир вручив йому орден святителя Петра Могили та подарував образ Пресвятої Богородиці.

20.09.2010. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель УПЦ взяв участь у святкуванні Дня міста Ірпеня
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав місто Ірпінь Київської області і взяв учать в урочистих заходах з нагоди Дня міста.
На площі перед будівлею міської ради Архіпастир у співслужінні секретаря Предстоятеля УПЦ єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра та духовенства міста відправив подячний молебень.
Перед початком богослужіння Блаженніший Владика поздоровив місцевих жителів із Днем їхнього міста. «Вітаючи вас сьогодні з цим урочистим святом, я молитовно зичу, щоб Господь благословив кожного із вас миром, спокоєм, наснагою в житті і в трудах, на які ви поставлені Самим Богом виконувати Його святу волю. Нехай же над кожним із вас буде Боже благословення, яке дає людині силу, міць, надію на вічне життя», – сказав Первосвятитель.
За заслуги перед Української Православною Церквою та з нагоди 45-річчя від дня народження Митрополит Володимир нагородив міського голову Олега Бондаря орденом святителя Феодосія Чернігівського.
Наостанок Предстоятель разом із керівництвом міста поклав квіти до меморіалу «Братська могила».

20.09.2010. МУКАЧЕВЕ. Його Блаженство очолив урочистості з нагоди 650-річчя Свято-Миколаївського монастиря
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України відвідав Свято-Миколаївський Мукачівський жіночий монастир, який цими днями відзначає 650-річчя свого заснування. Тут Архіпастир очолив Божественну літургію.
Йому співслужили архієпископи: Хустський і Виноградівський Марк, Бориспільський Антоній, Мукачівський і Ужгородський Феодор; єпископи: Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Макарівський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр та Городницький Олександр.
Під час богослужіння Первосвятитель нагородив орденом великомучениці Варвари І ступеню настоятельку монастиря ігуменю Єпистимію (Щербан).
За урочистою відправою молились представники влади регіону: губернатор Закарпаття Олександр Ледида, мер Мукачева Золтан Ленд’єл та інші високопосадовці області.
По завершенні Літургії Владика Володимир привітав духовенство, сестер обителі та боголюбиву паству із ювілеєм монастиря та прикликав на усіх Боже благословення.

22.09.2010. УЖГОРОД. Первосвятитель освятив дзвони храму на території установи виконання покарань
Під час архіпастирського візиту до Закарпатської єпархії Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відвідав установу виконання покарань №9 міста Ужгорода. Під час відвідування Архіпастир звершив освячення дзвонів для храму на честь святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, що знаходиться на території установи. На освяченні дзвонів були присутні голова обласної ради Михайло Кічковський, прокурор області Анатолій Петруня.
Будівництво храму Анастасії Узорішительниці на території ужгородського слідчого ізолятора було розпочате наприкінці осені 2008 року. Фінансування здійснював Закарпатський обласний благодійний фонд «Рідний край», за кошти якого проведено підготовчі роботи та закладку фундаменту.
Далі возведення стін приміщень та оздоблення храму виконано зусиллями настоятеля храму та вірян. До будівництва залучали і професійних будівельників, і ув’язнених.
Раніше ув’язнені молилися та спілкувалися зі священиком у спеціально облаштованому приміщенні на території ізолятора, а відтепер мають повноцінний храм.

22.09.2010. МУКАЧЕВЕ. Предстоятель Української Православної Церкви відправив Божественну літургію у храмі Різдва Богородиці
21 вересня, у день одного з найбільших свят Православної Церкви – Різдва Пресвятої Богородиці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир правив Божественну літургію у Різдво-Богородичному храмі міста Мукачева. Його Блаженству співслужили архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпископи: Макарівський Іларій та Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство єпархії.
Перед початком богослужіння Первосвятитель звершив чин оновлення храму, що пов’язано з нещодавно проведеним розписом його інтер’єру.
Після богослужіння Владика Володимир подякував ктиторам, благодійникам та усім, хто доклав зусиль для оновлення храму Різдва Пресвятої Богородиці, і відзначив їх церковними нагородами.

23.09.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав енергетиків та електротехніків з ювілеєм створення спілки
У Міжнародному виставкому центрі міста Києва відбувся VIII Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення і майбутнє», присвячений 130-річчю створення Науково-технічної спілки енергетиків та електротехніків України (НТСЕУ).
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира у відкритті форуму взяв участь вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Пантелеімон, який зачитав організаторам та учасникам вітальну адресу Предстоятеля Української Православної Церкви.
На сьогодні НТСЕУ є однією з найбільш впливових громадських організацій енергетичного спрямування. Її діяльність спрямована на консолідацію науково-технічної громадськості і плідну співпрацю з державними органами законодавчої і виконавчої влади, вітчизняними та іноземними компаніями, підприємствами і фірмами, різними громадськими об’єднаннями енергетиків з метою формування та проведення єдиної науково-технічної політики у паливно-енергетичному комплексі України, інтеграції ОЕС України з енергосистемами Європи.

23.09.2010. КИЇВ. Його Блаженство освятив дзвони та накупольні хрести для столичного храму
Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир відвідав столичний храм Спаса Нерукотворного, що по вулиці Комісара Рикова, 4.
Його Блаженство у співслужінні секретаря Предстоятеля УПЦ єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра звершив освячення дзвонів та накупольних хрестів для дерев’яної церкви.
Храм Спаса Нерукотворного належить до парафії Трьох святителів. Богослужіння тут звершуються із свята Благовіщення 1996 року. Протягом довгого часу служби відбувалися в обладнаному під храм приміщенні. З липня 2010 року богослужіння відбуваються у новозведеному храмі Спаса Нерукотворного.

24.09.2010. ДОНЕЦЬК. Розпочався архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Володимира до єпархії
23 вересня розпочався архіпастирський візит Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира до Донецької єпархії.
В аеропорту Архіпастиря зустрічали митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан, єпископ Макіївський Варнава, вікарій Донецької єпархії, голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк, голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький та донецький міський Голова Олександр Лук’янченко.
Після зустрічі Первосвятитель благословив усіх присутніх та поспілкувався із пресою. Відповідаючи на одне з питань журналістів, Блаженніший Владика відзначив: «Це один із чергових візитів до Донецької єпархії, і він пов’язаний із бажанням поспілкуватися з єпископатом, який окормляє єпархію, також з духовенством та віруючими православними людьми. Але на цей раз мій візит пов’язаний ще й з тим, що ми святкуємо пам’ять усіх преподобних Святогірських. Ми будемо в Лаврі молитися разом з усіма паломниками, монахами, і таким чином буде не порушено зв’язок із місцевою Церквою». 24 вересня Предстоятель Української Православної Церкви звершить Божественну літургію у Свято-Успенській Святогірській Лаврі.
Сайт Донецької єпархії

27.09.2010. ХАРКІВ. Блаженніший Митрополит Володимир відвідав місто Ізюм
Блаженніший Митрополит Володимир відвідав місто Ізюм Харківської області і у Свято-Вознесенському соборі міста відправив подячний молебень.
Після молебню Архіпастир відзначив заслуги голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна перед Українською Православною Церквою і вручив йому орден святого великомученика Георгія Побідоносця.
Після цього Владика Володимир молитовно вклонився Піщанській чудотворній іконі Божої Матері та благословив усіх присутніх.
Первосвятитель відвідав Піщанське джерело, що неподалік Свято-Вознесенського кафедрального собору.

27.09.2010. ДОНЕЦЬК. Блаженніший Митрополит Володимир звершив пастирський візит до старовинного міста
Блаженніший Митрополит Володимир помолився у Свято-Олександро-Невському кафедральному соборі міста Слов’янська. Для 355-річного міста візит Блаженнішого Владики став історичною подією. Віряни Слов’янська, Краматорська, Червоного Лиману та інших міст ще з ранку поспішали до кафедрального собору, щоб отримати первосвятительське благословення Митрополита Володимира.
Звертаючись до присутніх, Владика Володимир виголосив проповідь про віру Христову. «Стояння у вірі – це все одно, що стояння перед Богом, – сказав Архіпастир. – Віра – це Божий дар, котрий служить нашій настанові в любові та є нашою підтримкою у майбутньому. Не випадково Господь говорив: «Віра твоя врятувала тебе». Віра творить чудеса, вона просвітлює шлях людини та видимим чином показує невидиме. Дар віри можна порівняти з даром любові до Бога і любові до ближніх».
Єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан подякував Блаженнішому Владиці за його історичний візит і висловив впевненість, що слова Первосвятителя, виголошені в кафедральному соборі Слов’янська, зміцнять віру в серцях прихожан.
Сайт Донецької єпархії

28.09.2010. ДОНЕЦЬК. Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення поклінного хреста
26 вересня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив освячення поклінного хреста на території Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Донецька.
Перед початком вечірнього богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви прочитав молитву на освячення та окропив хрест святою водою. Також була прочитана заупокійна молитва, оскільки хрест встановлений над місцем братської могили, в якій покояться останки людей, знайдені під час будівництва собору на місці колишнього місцевого цвинтаря.

28.09.2010. ГОРЛІВКА. Предстоятель УПЦ освятив розпис у Свято-Успенському храмі міста Костянтинівки
Під час свого архіпастирського візиту до Горлівської та Донецької єпархій, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Свято-Успенський храм Костянтинівки, де освятив розпис.
Після освячення нового розпису Свято-Успенського храму від імені чисельного зібрання до Первосвятителя звернувся керуючий Горлівською єпархією єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан. «Вашими святими руками освячений розпис цього храму. Тепер кожний, хто молитиметься у ньому, буде звертатися до цих зображень як до святих ікон, і в серці кожної людини буде лишатися часточка Божої благодаті. Від усіх нас прийміть найдобріші слова вдячності за сьогоднішній день і за труди, котрі Ви понесли для того, щоб подарувати таку радість усім нам», – сказав владика.
Далі Митрополит Володимир звернувся до присутніх із словами настанови, в яких торкнувся найважливіших питань християнського життя.
«Я радий вітати вас тут, в цьому чудовому храмі, християнським вітанням: «Мир вам»! Мир – це дуже важливо. Миру досягають тисячоліттями, століттями, але ще важче мир встановити у своєму серці. Важче, аніж в суспільстві, в якому ми живемо. Це потребує зусиль, порядності, правди, це потребує віри в Бога, надії та любові до Нього. Але мир необхідний. Без нього немає нічого – ні талантів, ні натхнення, ні успіху, тому що мир Христов – це те, що дається нам від Бога, щоб ми влаштували своє життя як справжні християни, і молились, і трудились, і були щасливі і умиротворенні. Нехай цей мир царює у ваших душах і ваших серцях»!
За заслуги перед Українською Православною Церквою в справі будівництва та оздоблення храму його почесного ктитора – віце-прем’єр-міністра України Бориса Колеснікова – Блаженніший Митрополит Володимир нагородив орденом святого рівноапостольного князя Володимира. Жителі міста Констянтинівки чекали на зведення свого храму 10 років: перший камінь церкви був закладений наприкінці 90-х років минулого століття. Проте зібраних коштів не вистачало, і будівельні роботи були призупинені. У 2005 році компанія «Конті» та Борис Колесніков надали допомогу в будівництві. Новий храм у Костянтинівці було зведено усього за півтора роки та протягом ще двох років було розписано. Розпис храму у візантійському стилі здійснили відомий краматорський іконописець Віктор Павловим і колектив майстрів під його керуванням.
Сайт Донецької єпархії

29.09.2010. ДОНЕЦЬК. Відбулось засідання Комісії міжсоборної присутності РПЦ
У залі нарад комплексу Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Донецька відкрилось засідання комісії Міжсоборної присутності з питань протидії церковним розколам та їх подолання. Голова комісії — Блаженніший Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Української Православної Церкви.
За благословенням Блаженнішого Владики молебень перед початком засідання очолив митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон.
Предстоятель Української Православної Церкви звернувся до зібрання з вітальним словом.
У роботі комісії також взяли участь митрополити: Волоколамський Іларіон, Одеський та Ізмаїльський Агафангел; архієпископи: Білгородський та Старооскольський Іоанн; Білоцерківський та Богуславський Митрофан; єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, протоієрей Миколай Балашов та інші члени комісії.
У ході засідання були обговорені теми, затверджені президією Міжсоборної присутності:
1. Богословський і канонічний аналіз сучасних розколів.
2. Вироблення практичних рекомендацій по запобіганню і подоланню розколів.
3. Прийняття в лоно Православної Церкви кліриків та мирян, що перейшли з розколу.
Крім того, було розглянуте питання про церковне поминання тих, хто перебуває в розколі. Засідання пройшло в закритому режимі, і, згідно протоколу, робочі документи будуть в подальшому представлені на розгляд та затвердження Помісним Собором.
Сайт Донецької єпархії

30.09.2010. ДОНЕЦК. Предстоятель УПЦ поздравил владыку Илариона с годовщиной архиерейской хиротонии
29 сентября 1991 года в Свято-Владимировском кафедральном соборе г. Киева архимандрит Иларион (в миру Роман Васильевич Шукало) был рукоположен собором архиереев в сан епископа.
В 19-ю годовщину архиерейской хиротонии владыка Иларион молился и принимал поздравления от собратий-архипастырей, духовенства и верующих.
По случаю этого события Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир специально продлил свой визит в Донецкую область.
29 сентября, в день памяти мучеников Виктора и мученицы Людмилы, Его Блаженство возглавил Божественную литургию в Спасо-Преображенском кафедральном соборе города. Правый придел собора освящен в честь святого мученика Виктора, и в этот день отмечал престольный праздник.
За Божественной литургией вместе с Блаженнейшим Митрополитом Владимиром и митрополитом Иларионом молились митрополит Одесский и Измаильский Агафангел, архиепископ Белоцерковский и Богуславский Митрофан, викарий Донецкой епархии епископ Святогорский Арсений, епископ Горловский и Славянский Митрофан, викарий Донецкой епархии епископ Макеевский Варнава, епископ Бердянский и Приморский Елисей, секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, викарий Луганской епархии епископ Ровеньковский Владимир.
Во время Литургии на малом входе секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр зачитал Указ Его Блаженства о награждении митрополита Донецкого и Мариупольского Илариона церковной наградой – правом ношения второй панагии. Блаженнейший Митрополит Владимир возложил на митрополита Илариона этот видимый знак благодарности за труды во благо Святой Церкви.
Митрополит Донецкий и Мариупольский Илларион обратился со словами благодарности к Предстоятелю Украинской Православной Церкви, правящий епархией выразил благодарность за молитвы о тружениках Донецкого края. В память о посещении этого края митрополит Иларион преподнес Его Блаженству напрестольный крест. В свою очередь, Митрополит Киевский и всея Украины Владимир поблагодарил митрополита Донецкого и Мариупольского Илариона и епископа Горловского и Славянского Митрофана, духовенство и православный народ Донетчины за теплый приём, оказанный ему, молитвы и доброе отношение.

30.09.2010. ДОНЕЦК. Предстоятель УПЦ стал первым посетителем музея Святогорской Лавры
В Свято-Успенской Святогорской Лавре открыт музей истории обители. Блаженнейший Владыка вместе с митрополитом Донецким и Мариупольским Иларионом и епископом Святогорским Арсением перерезали символическую ленточку. Затем все помещения были окроплены святой водой, а наместник Лавры лично провел для всех собравшихся экскурсию по музейной экспозиции. Блаженнейший Митрополит Владимир оставил в книге отзывов памятную запись: « Сегодня Божиею Милостию освящен музей обители: связь времен, история Лавры и святости, благослови Господь это начинание во благо верных, во спасение».. Отныне паломники смогут узнать историю монастыря из компетентных источников, воочию увидеть предметы, представляющие не только духовную, но и археологическую ценность.
Лаврский музей расположился в одном из корпусов обители,. В нем три просторных зала общей площадью более 100 м2, которые позволят посетителям проследить историю монастыря от древнейших времен и заканчивая сегодняшним днем.
Поражает своим видом и точностью проработанных деталей панорама Святогорской общежительной пустыни – так называлась обитель в период её расцвета в конце XIX – начале ХХ век. Этот макет был изготовлен специалистами из Киева и смонтирован в Лаврском музее. В экспозиции музея представлены личные вещи подвижников Святогорской обители, многие из которых принадлежали монахам, ныне прославленным Церковью в лике святых. Старинные книги, кресты, предметы обихода раскроют перед посетителями детали быта молитвенников за нашу землю, позволят приблизиться к пониманию их подвига. В музее отражена и история Православия в Слободском крае: кроме портретов архиереев, возглавлявших Харьковскую кафедру, здесь находятся оригиналы их ставленых грамот с сургучными печатями. В отдельном зале собраны уникальные предметы сакрального искусства: кресты-энколпионы XIII века, иконы, потиры, плащаницы, митры, священнические облачения начала ХХ века.
Многие из представленных в экспозиции предметов долгие годы хранились в частных коллекциях или были переданы монастырю при его открытии в конце ХХ века. Некоторые предметы были найдены при раскопках и обретении нетленных мощей святогорских подвижников.

01.10.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир виступив із доповіддю на Успенських читаннях
29 вересня у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі пройшли Х Міжнародні Успенські читання «Свято: подяка, звільнення, єднання». Серед організаторів цьогорічного форуму – Київські духовні академія та семінарія, Національний заповідник «Софія Київська», Інститут філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, Національний університет «Києво-Могилянська академія», видавництво «Дух і Літера», Центр святого Климента «Спілкування та діалог культур».
30 вересня форум продовжив свою роботу в історичному Будинку митрополита Київського, що на території Національного заповідника «Софія Київська». Тут Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир виступив із доповіддю на тему «Завдання православного богослов’я в Україні на сучасному етапі».
Перед відкриттям засідання Блаженніший Владика оглянув експозицію фотовиставки «Мистецтво як свято», що присвячена 75-річному ювілею Предстоятеля Української Православної Церкви.
По закінченні Блаженніший Митрополит Володимир відвідав собор Святої Софії і перед вівтарем підніс до Господа свої Первосвятительські молитви.

04.10.2010. МОСКВА. Президент России наградил Предстоятеля УПЦ Почетной Грамотой
Почетной грамотой Президента Российской Федерации Дмитрий Медведев наградил Блаженнейшего Митрополита Владимира, Предстоятеля УПЦ. Согласно указу Главы РФ, Митрополит Владимир удостоен награды «за весомый вклад в укрепление духовного единства России и Украине, за развитие отношений добрососедства народов двух стран», передает «Интерфакс-религии»,

04.10.2010. КИЇВ. До ювілею Предстоятеля організовано прес-тур на його малу батьківщину – Хмельниччину
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира розпочався прес-тур на батьківщину Предстоятеля Української Православної Церкви – село Марківці Летичівського району Хмельницької області. Захід організовано до 75-річного ювілею Блаженнішого Владики, який відзначатиметься 23 листопада цього року. У ньому взяли участь 25 представників провідних українських мас-медіа.
1 жовтня Блаженніший Владика очолив Божественну літургію у Свято-Михайлівському храмі в селі Марківці, де Архіпастир прислуговував у дитинстві. Його Блаженству співслужили митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископи: Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Вишгородський Павел; єпископи: Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Шепетівський і Славутський Володимир та Переяслав-Хмельницький Олександр.
Напередодні ввечері група прибула до Спасо-Преображенського монастиря (с. Головчинці) – місце хрещення Блаженнішого Владики.
2 жовтня учасники прес-туру відвідали школу в селі Меджибіж, де навчався Предстоятель.
Також гості поспілкувалися із родичами, сусідами та однокласниками Блаженнішого Митрополита Володимира.

04.10.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ із архіпастирським візитом відвідав Уманську єпархію
Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Уманську єпархію з метою освячення новозбудованого Свято-Архангело-Михайлівського храму в містечку Маньківка Черкаської області. Відзначимо, що це перший візит Архіпастиря до єпархії.
Його Блаженству співслужили єпископ Уманський і Звенигородський Пантелеімон, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, клірики єпархії.
Після освячення новозбудованого храму Первосвятитель відправив у ньому Божественну літургію. По її завершенні Владика Володимир звернувся до духовенства та вірян із повчальними словами. «Я складаю вам щиру подяку за молитву, бо молитва – це свята справа, молитва – дар Божий. Молитва все може, і Господь дав нам це в руки, щоб ми керувалися нею у своєму житті. Нехай нашу молитву почує сьогодні Господь і пошле нам Свої милість, благість і небесне благословення», – сказав Архіпастир.
Блаженніший Митрополит Володимир відзначив орденами та грамотами тих, чиїми зусиллям постав новий Божий храм. Зокрема, настоятель храму протоієрей Василій Славіта був удостоєний ордена преподобного Агапіта Печерського, заступник голови Державної служби автомобільних доріг України Павло Єлизаров – ордена святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеню, Микола Северин – ордена святого великомученика Георгія Побідоносця.
За богослужінням також молився перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Сергій Рябцев, який, у свою чергу, привітав присутніх із освяченням храму та передав від імені губернатора Сергія Тулуба для громади храму образ Пресвятої Трійці.

05.10.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв посла Республіки Австрія в Україні
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир прийняв Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Австрія в Україні пана Вольфа Дітріха Хайма на його прохання. Австрійського дипломата супроводжував представник Федерального міністерства європейських та міжнародних справ Республіки Австрія пан М. Венінгер, який свого часу був першим послом цієї країни в Україні після проголошення її незалежності.
Під час зустрічі сторони обговорили ряд питань щодо стану та перспектив православно-католицького діалогу, відносин між православними та греко-католиками, місця та ролі України і українського православ’я в європейських суспільно-релігійних процесах. Після завершення зустрічі гості відвідали Ближні печери Києво-Печерської Лаври, де вклонились мощам батька вітчизняної історії преподобного Нестора Літописця.
У зустрічі взяли участь виконуючий обов’язки голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр і секретар відділу протоієрей Миколай Данилевич.

05.10.2010. КИЇВ. Його Блаженство зустрівся з групою грецьких підприємців
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир зустрівся з групою грецьких підприємців з острову Самос (північна Греція). Під час бесіди були обговорені питання щодо співпраці в області налагодження регулярних паломницьких поїздок до святинь Греції. Предстоятель УПЦ висловив задоволення з приводу налагодження тісних економічних зв’язків між діловими колами наших країн і побажав грецьким підприємцям допомоги Божої в їх трудах на цьому поприщі.
У зустрічі також взяли участь виконуючий обов’язки голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар відділу протоієрей Миколай Данилевич та директор Паломницького центру при ВЗЦЗ УПЦ Володимир Теліженко.

05.10.2010. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель УПЦ освятив храм у селі Триліси
Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці в селі Триліси Фастівського району. Його Блаженству співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, єпископ Васильківський Пантелеімон, духовенство регіону. Після богослужіння Предстоятель звернувся до присутніх із повчальним словом про значення храму в житті християнина та подякував усім, хто доклав зусиль у справі зведення ще одного православного храму. Ктиторам та благодійникам храму Первосвятитель вручив церковні ордени та благословенні грамоти. Зокрема, голову Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна Архіпастир нагородив орденом святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня.

07.10.2010. МОСКВА. Блаженніший Митрополит Володимир взяв участь у засіданні Священного Синоду РПЦ
У Москві в робочій Патріаршій резиденції під головуванням Святішого Патріарха Кирила відбулося перше засідання зимової сесії Священного Синоду РПЦ. У його роботі взяв учать Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Участь у засіданні Синоду від УПЦ також взяв митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар.

08.10.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ привітав православних журналістів із відкриттям фестивалю православних ЗМІ
Шановні організатори та учасники ІІІ Фестивалю засобів масової інформації!
Православний християнин, який обрав для себе професію, пов’язану з розповсюдженням інформації, має іти апостольським, місіонерським шляхом. Він має жити вірою у краще, надією на майбутнє, любов’ю до людей та керуватися настановами Божественної Премудрості. Не тільки жити, а й працювати у відповідності до ідеалів правди і добра.
Це стосується не тільки працівників церковних засобів масової інформації. Світські ЗМІ, навіть якщо вони не мають відношення до православної тематики, не можуть бути вільними від моральності. Їх аудиторія набагато ширша, і журналісти, які в них працюють, мають усвідомлювати відповідальність перед Богом і людьми за інформацію, яку поширюють.
Дуже важливо, що наш фестиваль виходить за рамки церковної огорожі і починає спілкуватися і працювати з керівниками, редакторами і журналістами світських ЗМІ. Нам необхідно навчитися чути і розуміти один одного. Нам є чому один в одного повчитися і над чим порозмірковувати.
Я бажаю усім вам плідної роботи і духовно корисного спілкування.
Хай Господь благословить кожного з вас, ваші родини і робочі колективи і дарує вам дух премудрості і розуміння, щоб ваші слова доходили до людських сердець і служили Правді Божій і Істині.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

11.10.2010. ПОЛТАВА. Предстоятель УПЦ відкрив виставку в галереї мистецтв
Під час свого візиту до Полтави Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відкрив у Полтавському художньому музеї (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка виставку «Портрети церковних діячів XVIІ-ХІХ століть із зібрання Національного Києво-Печерського Історико-культурного заповідника».
Вітав Блаженнішого Митрополита Володимира камерний хор «Гілея» піснеспівом «Достойно єсть» Дмитра Бортнянського. Перед відкриттям виставки до Предстоятеля Української Православної Церкви звернувся міський голова Полтави Андрій Матковський. Після привітань і виступів високі гості були запрошені перерізати стрічку і відкрити експозицію. На виставці експонувалися близько 30 портретів зі збірки Заповідника та облачення з ризниці Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Це спільний виставковий проект Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Полтавського художнього музею (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка та Української Православної Церкви. Виставка проводиться з нагоди візиту до Полтави Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Володимира та до 75-річчя Блаженнішого Владики.
Фондова збірка Заповідника налічує близько 80 тисяч одиниць зберігання. Її колекція портретів духовних осіб є однією з найбільших серед музейних і церковних зібрань України та Росії. Так, на виставці представлені портрети відомих просвітителів: київських митрополитів Іоасафа Кроковського та Гавриїла Кременецького, архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Лазаря Барановича, митрополита Ростовського і Ярославського святителя Димитрія Ростовського, святителя Павла Конюскевича. Більшість експонованих портретів прикрашали інтер’єр Митрополичих покоїв Лаври і конгрегаційну залу Київської духовної академії. Особлива увага в експозиції приділена портретам духовних осіб – вихідців з Полтавщини та тих, чиє служіння відбувалося на кафедрах чи в монастирях згаданого регіону. Полтавцями були єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Феофіл Ігнатович, архієпископ Воронезький святитель Антоній Смирницький, митрополит Казанський Веніамін Пупек-Григорович, єпископ Костромський і Галицький Геннадій Андрієвський, митрополит Київський Арсеній Могилянський, єпископ Полтавський і Переяславський Феофан Шиянов, архімандрити Авраам Флоринський та Мельхиседек Значко-Яворський, архієпископ Санкт-Петербурзький Сильвестр Кулябка. Серед тих, чиє духовне служіння відбувалося на Полтавщині, – архієпископ святитель Іоасаф Бєлгородський (Горленко), який з 1737 року був ігуменом, згодом архімандритом Мгарського монастиря; архієпископ Бєлгородський Феоктист Мочульський, який з 1776 по 1779 роки був архімандритом Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві; митрополит Київський Тимофій Щербицький, який у 1737 році був ігуменом Мгарського монастиря; архієпископ Астраханський Сильвестр Лебединський, який з 1799 по 1807 роки був єпископом Полтавським і Переяславським. Переважна більшість експонованих портретів була створена майстрами Лаврської іконописної школи, твори різняться рівнем виконання, однак всі вони мають велике історичне та мистецьке значення .
Організатори виставки – Міністерство культури і туризму України, Українська Православна Церква, Полтавська міська державна адміністрація, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Полтавський художній музей (Галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

11.10.2010. ПОЛТАВА. Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце під будівництво храму
На цьому місці в Полтаві в 30-ті роки минулого століття був зруйнований храм, в якому служив сповідник православної віри священномученик Василій (Зеленцов), єпископ Прилуцький, вікарій Полтавської єпархії.
У присутності архієреїв та духовенства, керівників міста, області та основних структур, чисельних вірян та жителів Полтави Блаженніший Митрополит Володимир відправив молебний спів на освячення місця під будівництво нового храму, який стане ще однією окрасою центральної частини міста та осередком духовного життя прихожан. Блаженніший Владика помазав святим єлеєм хрест та окропив його свяченою водою, після чого хрест був встановлений на місці, де в недалекому майбутньому буде зведений храм на честь Апостола Андрія Первозванного.
У повчальному слові Блаженніший Митрополит Володимир закликав всіх підносити свої молитви до Господа Вседержителя з проханням послання всесильної допомоги Божої в справі будівництва храму.
Після промови Його Блаженство звернувся до міського голови Андрія Матковського і в благословення на добрі справи вручив йому Володимирську ікону Божої Матері.
У відповідь Андрій Всеволодович подякував Предстоятелю Української Православної Церкви за його візит до Полтави, за його увагу до духовних потреб полтавчан і за його молитви за полтавську паству.
Прес-служба Полтавської єпархії УПЦ