Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.06.2010. КИЇВ. До Дня медичного працівника синодальний відділ УПЦ презентував книгу

17 червня у Національній медичній бібліотеці України відбулася презентація книги «Житія святих лікарів, цілителів і безсрібників», яку спеціально до Дня медичного працівника видав Синодальний відділ УПЦ «Місія Церква і медицина» спільно з Літургічно-богословською комісією при Священному Синоді УПЦ.
У залі були присутні представники Міністерства охорони здоров’я, провідні лікарі, викладачі та студенти медичних навчальних закладів, журналісти медичних видань, співробітники бібліотеки, настоятелі та клірики лікарняних храмів столиці.
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира відкрив захід вступним словом голова Синодального відділу релігійної освіти та катехізації УПЦ єпископ Макарівський Іларій. Від імені Предстоятеля він привітав присутніх із Днем медика та коротко розповів про значення виданої книги. Владика наголосив на тому, що важливою справою на сьогодні є зібрання в одному томі житій святих за напрямком їхньої діяльності, адже це один із найкращих форматів катехізації, зокрема у даному випадку, студентів медичних навчальних закладів і лікарів. До того ж така систематизація полегшує читання.
Голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і медицина» протоієрей Геннадій Батенко сказав про те, що книга буде корисною для медичних священиків, яким щодня доводиться спілкуватися з лікарями та пацієнтами. «Немає нічого більш сильнішого та вагомішого, ніж говорити з людиною мовою живих прикладів», — зазначив зокрема він.
Потім єпископ Іларій, від імені Блаженнішого Митрополита Володимира, передав у дар Національній медичній бібліотеці України десять примірників збірника «Житія святих лікарів, цілителів і безсрібників». Протоієрей Геннадій Батенко пообіцяв, що книга розійдеться в усі обласні медичні книгозбірні, а також буде передана до бібліотек усіх медичних навчальних закладів столиці.
Потім своїми першими враженнями від книги, яку кожний присутній у залі отримав у подарунок, поділилися представники Міністерства охорони здоров’я, вчені, викладачі Національного медичного університету імені О. Богомольця, співробітники бібліотеки, учасники заходу від Всеукраїнського медичного студентського товариства, настоятелі та клірики лікарняних храмів.
Так, наприклад, екс-міністр охорони здоров’я, академік Національної Академії медичних наук Юрій Спіженко звернув увагу присутніх на те, що ця книга найбільш корисна саме для студентів-першокурсників медичних навчальних закладів, адже саме від якості їхнього морального виховання на університетській лаві залежить те, якими лікарями вони будуть у майбутньому.
Потім були зачитані найцікавіші приклади життя та жертовного служіння святих лікарів, цілителів і безсрібників.
У залі також пролунала думка про важливість виходу цієї книги саме до Дня медичного працівника, тож вона стала своєрідним подарунком від Української Православної Церкви лікарям до професійного свята.