Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.06.2010. ЧЕРНІГІВ. В чоловічому монастирі відбулося урочисте святкування Домницької ікони Божої Матері

11 червня, в храмі Святої Великомучениці Параскеви — П’ятниці чоловічого монастиря Різдва Пресвятої Богородиці села Домниця Чернігівської області, відбулось урочисте святкування Домницької Ікони Божої Матері. Урочисте святкування очолив архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій.
Кожного року, на десяту п’ятницю після Воскресіння Христового, звершується архієрейське богослужіння разом з представниками духовенства монастиря та священнослужителями різних храмів на честь вшанування Чудотворного образу.
Свята ікона Божої Матері явилась у середині XVII століття посеред глухих лісів Чернігівщини на березі річки Думниця. Саме ця знаменна подія і стала початком улаштуванням монастиря, де нині і перебуває чудотворний образ Цариці Небесної.
Ікона була явлена Пресвятою Богоматір’ю від народження сліпій дівчинці Домні (так само як дівчина побачила уві сні). Від Святого образу дівчина зцілилася та прозріла, а ікону стали шанувати тисячі людей, прибігати до неї, просити заступництва, покровительства та допомоги.
Пізніше, в універсалах Івана Мазепи (1699 р.), можна було знайти перші письмові згадки про дивовижну допомогу ікони. Там образ названий «дивним», «дивовижним» та «що подає зцілення». А в універсалі гетьмана Данила Апостола (1731 р.) образ іменується як «чудотворний».
З початку XVIII століття відомо чимало великих див, чудесних зцілень, допомоги та заступництва Божої Матері.
Так наприклад у 1771 р. м. Березне охопила епідемія чуми, від якої на той час померло більше шестисот чоловік. Тоді, за проханням місцевих жителів ігумен Ієрофей з братією принесли Домницьку ікону до міста. І після хресної ходи з молитвами до Покровительки, епідемія зупинилась.
З вірою та молитвою люди зверталися до Заступниці під час сильної засухи та неврожаю, пожеж та епідемії холери. І дивним чином міста та сели знаходили спасіння.
В знак вшанування, у місті Березне жителі, на свято Різдва Божої Матері (21 вересня) звершують щорічну хресну ходу до Домницького монастиря.
У 1695 році Святитель Феодосій Чернігівський встановив щороку, у кожну десяту п’ятницю після Пасхи, вшановувати Чудотворний образ Божої Матері.