Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.06.2010. КИЇВ. В день святкування Хрещення Русі Святіший Патріарх Кирил урочисто відкриє виставку «Спадок князя Володимира»

28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, з нагоди приїзду до України Святішого Патріарха Кирила відкриється виставка до дня Хрещення Русі ― «Спадок князя Володимира». Про унікальну експозицію, її значення та «родзинки» розповіла Голова Синодального відділу УПЦ «Місія Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик).
«Співпраця Синодального відділу УПЦ „Місія Церква і культура” з Національним історико-культурним Києво-Печерським заповідником триває щонайменш п’ятнадцять років. І за цей час ми організували не одну виставку загальнонаціонального масштабу. Зараз ми готуємо експозицію до приїзду Святішого Патріарха Кирила в Україну. Її урочисте відкриття відбудеться 28 липня ― в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира після Божественної літургії. Виставка проходитиме на Лаврській площі, у корпусі поряд із дзвіницею. Вже розроблена й затверджена концепція експозиції, яка отримала, на мій погляд, символічну назву ― „Спадок князя Володимира.
Зараз за участю культурних діячів і науковців ми формуємо склад експонатів. Серед них такі раритети, як златнік князя Володимира, ― його надає Національний історичний музей; ікона святого князя, православні обладунки, ― які надасть Музей історичних коштовностей України. Деякі експонати надасть зі своїх фондів Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Особливої уваги заслуговують раритети з особистого зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира. Вони не такі стародавні, як інші, але унікальні, тому що присвячені 900-річчю святкування Хрещення Русі в Києві й інших містах та 950-річчю вшанування цього ж свята, але не в Радянському союзі, ― у 1938 році такого святкування не могло відбутися на теренах СРСР, ― а в Західній Україні. Ми маємо щастя побачити, що це святкування відбувалося на наших землях, що люди пам’ятали і пам’ятають про це.
Родзинкою виставки будуть експонати майже із часу, який нам сучасний ― 1988 рік, коли весь Радянський союз за часів перебудови святкував 1000-ліття Хрещення Київської Русі.
Ми вдячні нашому Архіпастирю за те, що він надав нам свої фонди. У його колекції є такі древнощі як інклопіони, давні хрести, навіть візантійські єпископські персні. Науковці церковні та музейні зараз все це опрацьовують, щоб надрукувати каталог. Виставка „Спадок князя Володимира буде представлена науковому та культурному товариству України. Триватиме вона приблизно півроку, щоб якомога більше людей могли з нею ознайомитися.
На ідею створення експозиції дуже тепло відгукнувся міністр культури і туризму України Кулиняк Михайло Андрійович, директор Національного історико-культурного Києво-Печерського заповідника Громова Тетяна Едуардівна, а також інші ентузіасти, науковці, з якими ми зараз створюємо робочу групу.
В організації та проведенні заходу нам допомагає фундація „Нова епоха”, її голова Дмитро Васильович Швець.
Організовуючи виставку „Спадок князя Володимира, ми хочемо підкреслити, що за словами Святого Письма, Іісус Христос днесь і повсякчас і на всі віки той самий, що віра не змінюється, не змінюється сила духу в часі і просторі. Отже спадок князя Володимира діє і в нас, його нащадках, у повній силі. Тому що розквітає Православ’я, будуються храми, функціонують недільні школи, семінарії, академії, зростають нові покоління, які вже отримали хрещення в незалежній Україні.
І цей розквіт Православ’я ми пов’язуємо з поверненням до спадку князя Володимира. Він охоплює величезні території, які зараз займають різні країни, можливо, з різними світоглядами, розділені, але єдині у вшануванні пам’яті князя Володимира, єдині у вірі православній, єдині у вірності братерській один одному. Це, звичайно, Україна, Росія, Білорусь, інші землі, де пам’ятають князя Володимира, де моляться йому.
Всім цим ми хочемо підкреслити, що Українська Православна Церква є спадкоємицею Київської Русі, є спадкоємицею всього того „спасительного сіяння”, як сказано у тропарі руським святим, яке було всіяне в землю князем Володимиром. Наш обов’язок ― берегти той скарб, який залишив нам Хреститель Русі, святий рівноапостольний князь Володимир, і примножувати його».
Підготувала Ірина Опатерна,
спеціально для сайту «Патріарх в Україні»