Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.06.2010. ВІННИЦЯ. В місті проходять IV Міжнародні Пироговські читання

2 червня в місті розпочалися IV Міжнародні Пироговські читання, присвячені 200-літтю видатного хірурга та педагога, М. І. Пирогова, котрий 20 останніх років свого життя прожив у невеличкому маєтку Вишня під Вінницею (нині мікрорайон Пирогово). В усипальниці під Свято-Миколаївським храмом, побудованим дружиною вченого, покоїться його забальзамоване тіло.
Саме сюди, до Свято-Миколаївського храму вранці 2 червня прибули учасники читань, а це більше тисячі вчених з 26 країн Європи, Америки, Азії та Африки. Тут у Свято-Миколаївському храмі була відслужена панахида, яку звершили митрополит Хмельницький і Староконстянтинівський Антоній та архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. Після закінчення богослужіння владика Симеон розповів присутнім про духовну сторону особистості Миколи Івановича, його непростий шлях до Бога, який проходив через християнське виховання у дитинстві, зневіру у студентські роки, повернення до Бога через скорботи, що траплялися у житті і, нарешті, обретення Христа через читання Святого Письма. Все ж життя Пирогоа, як зазначив владика Симеон, було постійним втіленням євангельського ідеалу служіння Богу і людям через справи милосердя.
Після панахиди архієреї, представники влади та учасники міжнародних читань поклали квіти у склепі М.І. Пирогова, а потім усі взяли участь в урочистій ході від Вінницького національного медичного університету імені Пирогова до пам’ятника видатному лікарю, де відбулося урочисте покладання квітів.
Архієпископ Симеон також взяв участь в урочистостому відкритті Пироговських читань, яке відбувалося у обласному академічному музично-драматичному театрі імені М. Садовського. Доповідь владики Симеона «ДУХОВНИЙ ШЛЯХ ПИРОГОВА» була опублікована серед доповідей учасників читань.
Прес-служба Вінницької єпархії.